İnsanlı uçak FA-50’ye yapay zeka pilot!
Güney Kore Havacılık ve Uzay Sanayi KAI, T-50 jet eğitim uçağının silahlı varyantı FA-50 için otonom uçuş sistemi ve yapay zeka muharebe sistemi geliştirmeyi planladıklarını açıkladı.
K-AI Pilot ismiyle duyurulan proje, ilk önce yarı otonom uçuş, formasyon uçuşu ve ardından otonom hava muharebesi üzerine yoğunlaşacak. FA-50’nin otonom uçuş kabiliyetine 2026’ya kadar erişmesi bekleniyor. KAI Ar-Ge Lideri Lim Seong-shin, konseptle ilgili “Savaş uçağı konseptleri artık sadece insan kontrolünde olmaktan çıkıyor ve sensör ağı ile hem insanlı hem insansız kabiliyetleri olan kompleks sistemler hâline geliyor.” dedi.
Lim, düşük maliyetli insansız sistemlerin önemine dikkat çekti. “Hâlihazırda harp sahası üstünlüğüne yüksek maliyetli ve büyük ürünler hakim ancak gelecekte düşük maliyetli, küçük sistemlerin kombine çalışması öne çıkacak.”
Güney Koreli firmalar yapay zekanın MİUS sistemlerinde kullanılmasıyla bir süredir ilgileniyor. 2023 Seoul ADEX fuarında hem KAI hem de Korean Air firmaları loyal wingman konseptindeki İHA sistemlerini tanıtmıştı.
Bunun yanında KAI, KUH-1 Surion helikopteri ile İHA’ların entegre çalışmasına yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. Sistemin FA-50 ile İHA’ların kontrol edilmesini sağlayabileceği de belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde FA-50’nin Türk muadili olarak gösterilebilecek Hürjet, Anka-3’ü kontrol ederek literatürde “proof of concept” olarak anılan yani konseptin kanıtı niteliğinde bir olaya imza atmıştı.
FA-50 Savaş Uçağı özellikleri
FA-50 Hafif Savaş Uçağı, T-50 Jet Eğitim Uçağı üzerinden KAI ve Lockheed Martin ortaklığında geliştirilen silahlı varyanttır. Çift kokpitli, tek motorlu ve tasarım konfigürasyonları itibariyle 4. nesil sayılabilecek bir uçaktır. Hürjet’te de kullanılan General Electric F404-GE102 motorlarını kullanmaktadır. Bazıları ülkelere özel varyantlar olmak üzere birkaç farklı ülkeye ihraç edilmiştir.
- Kanat açıklığı: 9,45 m
- Uzunluk: 13,1 metre
- Azami kalkış ağırlığı: 27117 lb
- Azami hız: Mach 1.5
- Tavan irtifa: 48000 feet