Güney Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) şirketi tarafından geliştirilen insansız helikopter sistemi ilk kez KADEX 2024 fuarında tanıtıldı. Korean Future Vertical Lift (KFVL) olarak adlandırılan yenilikçi proje kapsamında geliştirilen yeni nesil insansız helikopter konsepti, her biri belirli hareketlilik ve yük gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış üç ana çeşidiyle öne çıkıyor.
KFVL projesi, gelişmiş rotor teknolojisi, iyileştirilmiş hız ve artırılmış menzil ile modern savunma görevlerinin artan taleplerini karşılamayı hedefliyor.
Sunulan üç farklı versiyon, koaksiyel rotor modeli, bileşik rotor modeli ve eğimli rotor modelini içerirken, her biri manevra kabiliyeti, hız ve kaldırma kapasitesi açısından farklı avantajlar sunuyor.
Toplamda yaklaşık 7 bin shp güç üretecek motorlarla donatılması planlanan insansız helikopterlerin 13,6 tonluk maksimum kalkış ağırlığına ve 250 knot hıza sahip olması öngörülüyor.
Güney Kore hükümetinin gereksinimleri yayınlamasının ardından Güney Kore Havacılık ve Uzay Sanayii şirketinin yeni nesil insansız helikopter konsepti üzerinde araştırma ve geliştirmeye başladığı belirtilirken helikopterin Güney Kore ordusu envanterindeki Sikorsky UH-60 Black Hawk’ların yerini almasının hedeflendiği ifade ediliyor.
LIG Nex1, insansız kargo droneları ve dronesavar çözümlerini tanıttı
Güney Koreli LIG Nex1 şirketi, 40 kg yük taşıyabilen ve içten yanmalı motor ve batarya sisteminden oluşan hibrit güç sistemi ile donatılan yeni insansız hava aracı sistemi ile kamikaze drone ve insansız hava araçlarının oluşturduğu artan tehditlere karşı entegre bir dronesavar sistemini tanıttı.
Muharebe sahasında ağır malzeme ve mühimmat taşımacılığı için geliştirilen yeni insansız hava aracı sisteminin ağır yükleri kaldırmak için yeterli güç sağlayan içten yanmalı motorun avantajlarını pillerin enerji verimliliğiyle birleştirerek uzun süreli görevlere uygun bir araç yaratılmasının hedeflendiği belirtildi.
40 kg’a kadar yükleri nakledebilen sistemin özellikle kara erişiminin sınırlı olduğu ortamlarda hem askeri hem de sivil görevler için kullanılmasının planlandığı ifade edildi.
Şirket aynı zamanda, kamikaze insansız hava araçları, FPV drone ve Bulut Altı İnsansız Hava Aracı sistemlerinin yarattığı tehditlere karşı entegre dronesavar sistemini sergiledi. Hem askeri hem de sivil amaçlar için drone kullanımının giderek arttığını belirten şirket, kimliği belirsiz drone ve insansız sistemlerin hassas altyapılara yönelik oluşturduğu tehdit giderek daha fazla endişe verici hale geldiğini ifade etti.
Bu tehditleri bertaraf etmek amacıyla geliştirilen savunma sistemi, askeri üsler, hükümet binaları veya enerji altyapıları gibi kritik tesislerin korunmasını sağlayarak bu tür tehditleri tespit etmeyi, tanımlamayı ve etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.
Tehdit oluşturan drone ve insansız hava araçlarının varlığını algılayan gelişmiş sensörler aracılığıyla çalışan sistem, tespit ettiği hedefleri tehdit seviyelerine göre sınıflandırarak kontrol sinyallerine elektronik harp uygulayarak müdahale etmek gibi pasif, yönlendirilmiş enerji silahlarının kullanımı gibi aktif çözümlerle tehdidi etkisiz hale getirmek için çeşitli seçenekler sunuyor.
Güney Kore ordusu, sınıf güvenliği için geliştirdiği silahlı drone sistemini tanıttı
Güney Kore’deki KADEX 2024 fuarında, Güney Kore ordusu saldırı tüfeğiyle donatılmış yeni nesil bir askeri drone tanıttı. Muharebe destek görevleri için geliştirilen bu drone, birliklerin korunmasına ve düşman hedeflerine karşı vuruş yeteneklerinin artırılmasını hedefliyor.
33,2 kg ağırlığındaki drone, 43 kg’lık maksimum yük kapasitesiyle ek silah veya diğer ekipmanları taşıyabiliyor. 80 km/s azami hıza ulaşabiliyor. 500 metre azami irtifada görev yapabilen aracın Kuzey Kore ve Güney Kore sınırında yer alan Askerden Arındırılmış Bölge’nin (DMZ) güvenliğinin sağlanması ve Kuzey Kore’nin sınırdan gerçekleştirdiği sızmalara karşı sınır birliklerinde göreve başlayacağı ifade ediliyor.