Askeri endüstri kaynaklarına göre karar, K239 Chunmoo dahil olmak üzere Güney Kore Çok Namlulu Roketatar Sitemlerinin (ÇNRA) sınırlı menzili konusunda birkaç Körfez ülkesi tarafından dile getirilen endişeleri gidermeyi amaçlıyor.
Hanwha Defense tarafından geliştirilen Güney Koreli ÇNRA K239 Chunmoo , 2015 yılında üretime başladı ve Güney Kore ordusu tarafından hızla hizmete alındı. Eski K136 Kooryong sisteminin yerini almak üzere tasarlanan Chunmoo, son derece uyarlanabilir ve 130 mm, 227 mm ve 239 mm gibi mühimmatlar dahil olmak üzere çeşitli roket tiplerini ateşleme yeteneğine sahip. Roket tipine bağlı olarak 36 kilometreden 160 kilometreye kadar menzile ulaşabiliyor. Sistem, mürettebat için hareket kabiliyeti ve koruma sağlayan 8×8 kamyon şasisi üzerine kurulu. K239 Chunmoo, şu anda Güney Kore’de hizmette ve Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç edildi.
Bu karar, Güney Kore’nin Chunmoo sistemine yatırım yapmış olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkeler için özellikle önemli. BAE sistemi 2017 yılında, Suudi Arabistan ise yakın zamanda satın aldı. Bunun yanında Hanwha Aerospace, Nisan ayında Polonya’ya 72 adet CTM-290 Chunmoo tedarik etmek için 1,64 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.
Güney Kore’nin füze menzilini genişletme kararı, ABD’nin 2021’de füze geliştirme programına uyguladığı 42 yıllık kısıtlamayı kaldırmasının ardından geldi. Güney Kore’de, 2021 yılında ‘Kore-ABD Füze Yönergeleri’nin kaldırılmasıyla füze geliştirme ve operasyonuna ilişkin kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. Ancak ihraç edilecek füzeler, uluslararası çok taraflı bir danışma sistemi olan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi (MTCR) tarafından öngörülen harp başlığı ağırlığı ve menzil düzenlemelerine tabidir. MTCR, 35 üye ülke arasında gayrı resmi bir siyasi anlaşma olup füze teknolojisinin yayılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Güney Kore 2001’de MTCR’ye üye oldu.
Polonya için yapılandırılan Chunmoo sistemi, MTCR kısıtlamaları nedeniyle 290 kilometrelik maksimum menzile sahip. MGK kararının ardından, Güney Kore Savunma Satın Alma Programı İdaresi’nin (DAPA) ihracatta füze menzilinin artırılmasına izin verecek değişiklikleri onaylaması bekleniyor.
Uzmanlar Güney Koreli savunma şirketlerinin bunu, harp başlığı ağırlığını azaltarak ve böylece uluslararası anlaşmaları ihlal etmeden menzili uzatarak başaracağına inanıyor. Bu karar, özellikle kitle imha silahlarının ihracatı konusunda MTCR düzenlemeleriyle olası çatışmalar konusunda endişelere yol açtı. Ancak yetkililer, Chunmoo sistemi gibi ÇNRA’ların, ithalatçı ülkenin niyetinin temel bir kontrol kriteri olduğu MTCR’nin 2. Kategorisi’ne girdiğini savunuyor.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleri son dönemde kendi silahlanmalarını güçlendirmeye önem veriyor. BAE’ye ihraç edilen Chunmoo’nun menzili 500 km’ye çıkarılırsa, Basra Körfezi üzerinden doğrudan İran anakarasını vurabilecek. Bu durum, Kore yapımı füze ve menzil kısıtlamaları kaldırılan roketlerin Ukrayna’daki savaşta kullanılabileceğinden endişe duyan Rusya’nın muhalefetine yol açabilir.