Güney Kore kendi geliştirdiği topçu mühimmatlarının seri üretimine başlıyor!
Güney Koreli mühimmat üreticisi Poongsan, Hanwha Land Systems tarafından üretilen K9 Thunder kundağı motorlu obüs için geliştirilen yeni uzun menzilli topçu mühimmatlarının seri üretimine 2024 yılında başlayacağını duyurdu.
Poongsan şirketi tarafından yapılana açıklamada, yeni uzun menzilli 155 mm topçu mühimmatlarının testlerinin 2023 yılında tamamlandığı ve Savunma Tedarik Programı İdaresi tarafından yeni 155 mm mühimmatlara savaşa uygunluk sertifikası verildiği belirtildi.
Verilen savaşa uygunluk sertifikasıyla birlikte Poongsan yeni 155 mm mühimmatların seri üretimi için son engeli aşmış oldu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Savunma Tedarik Programı İdaresi tarafından 2023 yılında 2000 adet 155 mm uzun menzilli topçu mühimmatı siparişi verildiği ve bu mühimmatların 2024 yılı içerisinde üretilerek teslim edileceği ifade edildi.
Şirket yetkilileri yapılan testlerde K9 Thunder kundağı motorlu obüsler tarafından kullanılan en uzun menzilli mühimmat olan 40 km menzilli K307 BB/HE 155 mm topçu mühimmatlarına nazaran yüzde 50 oranında menzil artışı sağlandığını belirtti.
Savunma Tedarik Programı İdaresi tarafından K9 Thunder kundağı motorlu obüslerde kullanılmak üzere 2024 yılı içerisinde ek 155 mm uzun menzilli topçu mühimmatı sipariş edileceğini aktaran Poongsan yetkilileri bu mühimmatların ise 2025 yılında üretilmesinin planlandığını açıkladı.
Poongsan, Güney Kore Kara Kuvvetleri tarafından kullanılan mevcut ABD üretimi M107 HE mühimmatlarının lisans altı üretimi olan KM107 HE ve K307 BB/HE 155 mm topçu mühimmatlarına kıyasla daha uzun menzilli bir mühimmat üretmek için 2014 yılında tasarım çalışmalarına başlamıştı. Tasarım çalışmalarının ardından 2017 yılında geliştirme ve üretim faaliyetlerine başlanılan yeni uzun menzilli 155 mm mühimmatlar ile gerçekleştirilen testlerde 60 km menzile ulaşıldığı ifade ediliyor.
K307 BB/HE 155 mm topçu mühimmatı üzerinde geliştirildiği ifade edilen mühimmatın, patlayıcı miktarının azaltılıp roket destekli bir itki sisteminin entegre edilerek menzilinin uzatıldığı belirtiliyor.
Şirketin aynı zamanda kanatlı, ramjet itkili, tanksavar ve keşif amaçlı farklı 155 mm topçu mühimmatlarının geliştirme faaliyetlerine devam ettiği de aktarılan bilgiler arasında.