Güney Kore RIM-161 SM-3 hava savunma füzeleri almayı planlıyor!
Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Savunma Tedarik Programı İdaresi öncülüğünde 26 Nisan 2024 tarihinde 161. Savunma Projesi Tanıtım Komitesi toplantısı düzenlendi.
Toplantıda aşağıdaki dört proje tartışıldı.
- CIWS-II yakın hava savunma sistemi geliştirmesi projesi
- FFX Faz-IV fırkateyn inşa projesi
- Uzun menzilli havadan havaya füze geliştirme projesi
- Deniz konuşlu, balistik füze önleme füzesi tedarik projesi
Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklamada, 161. Savunma Projesi Tanıtım Komitesi toplantısında balistik füze savunması amacıyla Yabancı Askeri Satış (FMS) programıyla RIM-161 SM-3 hava savunma füzesi tedarik kararı alındığı duyuruldu.
Güney Kore Deniz Kuvvetleri envanterindeki KDX-III Faz-II Jeongjo the Great sınıfı muhripleri tarafından kullanılacak füzelerin 2025 – 2030 yılları arasında tedarik edilmesi planlanıyor. En güncel AEGIS Savaş Yönetim Sistemi sürümü olan AEGIS Baseline versiyonu ile donatılan gemilerin her birinde 48 hücreli MK41 Dikey Atış Sistemi ve Güney Kore Yapımı 16 hücreli K-VLS Dikey Atış Sistemi ve 24 hücreli K-VLS II Dikey Atış Sistemi yer alıyor.
AEGIS Baseline versiyonu sayesinde gemiler en güncel SM-3 ve SM-6 hava savunma füzelerini kullanabiliyor. Savunma Tedarik Programı İdaresi, RIM-161 SM-3 füzeleri ile deniz konuşlu bir balistik füze önleme yeteneği sağlayarak Kuzey Kore balistik füze tehditlerine etkili bir yanıt verilmesini öngörüyor. Projenin gerçekleştirilmesi için 581,5 milyon dolar kaynak ayrılacağı belirtildi.
AEGIS Balistik Füze Savunma Sisteminin bir parçası olarak ortaya çıkan RIM-161 SM-3 füzesi atmosfer dışında balistik füze önlemek üzere geliştirilmiş bir hava savunma füzesidir. ABD’li savunma şirketi Raytheon tarafından üretilen füzenin RIM-161 SM-3 Block IB modelinin yaklaşık 700 km menzile kadar olan ve 500 km yükseklikteki hedefleri önleyebilme yeteneğine sahip olduğu belirtiliyor.
Raytheon ve Japonya merkezli Mitsubishi Heavy Industries şirketi iş birliğinde geliştirilen RIM-161 SM-3 Block IIA modelinin ise maksimum 2.500 km menzile ve 1.000 km engelleme irtifasına sahip olduğu bildiriliyor.
Güney Kore’nin SM-6 füzesi tedariki
KDX-III Faz I projesi kapsamında üretilen 3 adet Sejong the Great sınıfı muhriplerde SM-2 Block IIIB füzeleri kullanan Güney Kore Donanması artan Kuzey Kore balistik ve seyir füzesi tehdidine karşı KDX-III Faz II projesinde üretilecek gemiler için Güney Kore Savunma Bakanlığından SM-6 Block I füzesi talebinde bulunmuştu.
Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Savunma Tedarik Programı İdaresi geçtiğimiz yıl KDX-III Faz-II Jeongjo the Great sınıfı muhriplerde kullanmak üzere SM-6 füzeleri tedarik etmek için harekete geçmiş ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Jeongjo the Great sınıfı muhriplerde kullanılmak üzere SM-6 Block I füzelerinin 38 adede kadar satışını onaylamıştı.
Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından 14 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan bildiride, FMS programı kapsamında Güney Kore’ye tahmini 650 milyon değer değerinde 38 adede kadar SM-6 Block I füzesi, füzeler için dikey fırlatma sistemi konteynerleri, destek ekipmanları ve eğitimi de içeren silah satışına ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından izin verildiği, satışın onaylanması için Kongre’ye iletildiği bildirilmişti.
Güney Kore’nin KDX-III projesinin 2. Fazı kapsamında üreteceği 3 gemiden ilki olan ve 2022 yılında suya indirilen ROKS Jeongjo the Great gemisinin donatım ve test faaliyetleri devam ediyor. 10.000+ ton deplasmana sahip olması beklenen Jeongjo the Great sınıfı gemilerde AN/SPY-1D(V) radar, AEGİS savaş yönetim sistemi, 48 hücreli MK-41 dikey atış sistemi ile Güney Kore tarafından geliştirilen 16 hücreli K-VLS ile 24 hücreli K-VLS II dikey atış sistemi, 8 adet SSM-700K Haeseong gemisavar füzesi, 127mm baş topu ve yakın hava savunma sistemi olarak 2 adet Phalanx CIWS bulunacak.
KDX-III Faz II Jeongjo the Great sınıfı muhrip özellikleri
- Tam yük deplasmanı: > 10.000 ton
- Uzunluk: 170 metre
- Genişlik: 21 metre
- Hız: 30 knot
- Menzil: 10.200 km
- Mürettebat: 300 denizci
Toplantıda ayrıca yaşlanan korvetlerin ve diğer hafif savaş gemilerinin yerini alacak yeni FFX Faz-IV fırkateyn inşası projesinin de görüşüldüğü ifade edildi. 2,36 milyar dolar bütçeli proje kapsamında 2032 yılına kadar yeni fırkateynlerin inşasının tamamlanarak Güney Kore Deniz Kuvvetlerinin envanterine girmesi hedefleniyor.