Türkiye’den İsrail’e kısıtlama!
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, İsrail’in Gazze’yi işgalinin 186. Gününde, İsrail’e ihracat kısıtlaması getirildiğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 9 Nisan itibarıyla başlatılan ihracat kısıtlama kararının, İsrail’in Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından “İsrail’e ihracat kısıtlaması” başlığıyla yayımlanan açıklamada, İsrail‘in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten beri süren saldırılarına vurgu yapılarak, “İsrail, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi’nde yürüttüğü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik topyekûn katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Gazze Şeridi yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştır.” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapıldığı bildirildi.
“BM, hiçbir kararı maalesef uygulamadı”
Açıklamanın devamında Türkiye’nin saldırılar başladıktan sonra Gazze’ye yardıma koşan ilk ülkelerden biri olduğu vurgulanırken, ayrıca, İsrail’in uluslararası hukuku açıkça ihlal etmeye devam ettiği, uluslararası topluluğun çok sayıda siyasi ve hukuki çağrısını (özellikle ateşkes ve sürekli insani yardım sağlanması yönündeki çağrıları) dikkate almadığı belirtildi.
“İsrail bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında da şunlar kaydedildi:
“Bu kapsamda,
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2728, 2720 ve 2712 sayılı kararları,
- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ES-10/21 ve ES-10/22 sayılı kararları,
- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin A/HRC55/L.30 sayılı kararı,
- Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail aleyhinde soykırım sözleşmesini ihlal iddiasıyla açılan dava kapsamında aldığı 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihli ihtiyati tedbir kararları,
İsrail’e çok açık biçimde ateşkese varması, ve BM ile tam işbirliği içinde, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere tüm temel insani yardımların kesintisiz şekilde sağlanmasına izin vermesi yükümlülüğü getirmiştir.”
İsrail’den tepki: Türkiye ekonomisine zarar verecek tedbirler alacağız
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin ihracatı kısıtlama kararına tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas’a destek uğruna Türkiye halkının ekonomik çıkarlarını feda ettiğini” savunan Katz, “İsrail şiddete ve şantaja boyun eğmeyecek, ticaret anlaşmalarının tek taraflı olarak ihlal edilmesine göz yummayacak ve Türkiye’ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alacaktır” dedi.
Katz, yaptığı paylaşımda “Amerika’daki dostlarımıza talimat verdim.” ifadelerini kullanarak, İsrail’in Türkiye’den ihracatı engellenecek ürünlerin listesinin hazırlanması” ve ABD’deki kuruluşlarla temasa geçilerek Türkiye’deki yatırımların durdurulması, Türkiye’den ürün ithalatının engellenmesi, Türkiye’ye yaptırım uygulanması gibi girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.
Hakan Fidan açıklamıştı: “İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İsrail’e yönelik bir dizi tedbir almayı kararlaştırdığını dün açıklamıştı.
Fidan, İsrail’in Türkiye’nin Gazze’ye havadan yardım ulaştırma talebini reddettiğini “Hava Kuvvetlerimize ait kargo uçaklarıyla insani yardım operasyonlarına dahil olma talebimizi iletmiştik. Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik” sözleriyle duyurmuştu.
“Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık” diyen Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecektir. İsrail ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımlar Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaştırılana kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir.” şeklinde konuşmuştu.
Askeri amaçla kullanılabilecek ürünlere zaten izin verilmiyordu
Yasaklanan ürün grupları arasında alüminyumdan yassı çelik ürünlerine ve uçak benzininden jet yakıtına dek birçok kalem yer alıyor.
Kararın, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı ayrıca “Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir” ifadesini kullandı.