Haluk Bayraktar’dan savunma sanayiine dair önemli açıklamalar

Özellikle Türk savunma sanayii ürünleri alanında geliştirdiği ve ülkeye kattığı “değeri yüksek teknolojiler” ile adını sıkça duyuran BAYKAR, Türkiye’nin gelecek hedeflerine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

BAYKAR firmasının gözde ürünlerinden olan Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA), yakın tarihlerde 300 bin saat uçuş süresini geride bıraktı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet vermenin yanı sıra Ukrayna ve Azerbaycan gibi dost ülkelere de tedariki sağlanan Bayraktar TB2, ulusal ve uluslararası mecralarda yakından takip ediliyor.

İbrahim Haskoloğlu’nun Twitch platformunda gerçekleştirdiği yayına konuk olan BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’nın yanı sıra AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), TCG Anadolu gemisine yönelik geliştirilen İHA projesi ve TEKNOFEST gibi konular hakkında önemli bilgilere yer verdi.

Bayraktar TB2’lerin görev aldığı bölgelerde düşman hava savunma unsurlarınca bir saat bile durdurulamadığı ifadesine yer veren Haluk Bayraktar SİHA’ların; her ay 10 bin saat uçuşu geride bıraktığını, her an 25-30 adetinin operasyon yaparak ülke güvenliğine katkı sağladığını ve gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlar neticesinde mevcut harp doktrinlerinde değişimlere öncülük ettiğinin altını çizdi. 

İnsansız hava aracı teknolojisinde Türkiye’nin İsrail’den önde olduğunu vurgulayan Bayraktar, öte yandan 2004 yılında BAYKAR’ın kamu kurumlarınca dahi bilinmezken İsrailliler tarafından bilindiğine dikkat çekti. O dönemde İsrail HERON İHA’larının satışını gerçekleştirecek firmanın BAYKAR’a gelip kendilerine inandıklarını belirterek -ister gizli ister açık- iş ortaklığı teklifi sunduklarını, hatta bu teklifin henüz o zamanlar ortaya çıkardıkları bir ürün olmadığı halde geldiğini ifade etti.

Bayraktar TB2 SİHA’larının motor yerliliği konusundaki sorulara cevap veren Bayraktar, SİHA’nın kullandığı piston motorunun; ürünün katma değeri içerisinde yüzde 1 oranında bile yer kaplamayan, her yerden tedarik edilebilen ve stratejik değeri bulunmayan bir ürün olduğunu söyleyerek kritik parçaların yerli ve milli olduğuna dikkat çekti.

Bir paradigma değişiminin yaşandığını işaret eden Bayraktar, uluslararası arenada birçok ülkenin insansız sistemlerde hızla çalışmalar gerçekleştirdiğine değindi. Ayrıca, ülkelerin paralarıyla dahi kolay ulaşamadıkları insansız sistemler alanında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ürün ve teknolojileri yerli imkanlarla karşıladığına ve bu ürün ve teknolojileri ihraç eder duruma geldiğine dikkat çekti. Haluk Bayraktar, bu duruma bir örnek olarak BAYKAR’ın gelirlerinin büyük çoğunluğunun ihracattan geldiğini belirtti.

Bayraktar TB2’ler hakkında verilen bilgilerin yanında heyecanla beklenen milli muharip uçağının durumu hakkındaki gelişmeleri de yanıtlayan Bayraktar, insansız savaş uçağı için kavramsal tasarım aşamasında olduklarını ve AKINCI’dan sonraki en önemli hedeflerinin Türkiye’ye insansız savaş uçağı kazandırmak olduğundan bahsetti.

Bayraktar; tüm akıllı mühimmatları ile görev yarıçapı menzili 2500 km, keşif-istihbarat amaçlı kullanımında ise menzili 5 bin km olan AKINCI TİHA’nın ilk teslim edileceklerinin daha çok akıllı mühimmatlar taşıyan platformlar şeklinde olacağını açıkladı.

AKINCI’nın kullanacağı türbin motorunun Ukrayna’dan tedarik edileceğini söyleyen Haluk Bayraktar, Türkiye ile savunma alanında iyi ilişkileri bulunan Ukrayna’nın sahip olduğu kabiliyetler açısından birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu ifade etti.

Bayraktar, diğer projelerinin yanında Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev alacağı beklenen TCG ANADOLU gemisinden iniş ve kalkış yapabilecek bir SİHA çalışmalarının da bulunduğu bilgisini verdi.

TEKNOFEST hakkında yöneltilen soruları da cevaplayan Bayraktar, ulusal çapta yoğun ilgi gören TEKNOFEST’in bu yıl uluslararası ortaklara da yer vereceğine değindi. Kendilerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Endonezya ve Ukrayna büyükelçiliklerini ziyaret ettiğini, bu ülkelerde de TEKNOFEST düzenleme gibi projelerle her alanda iş birliğini artırma girişimlerinin bulunduğunu vurguladı.

Türkiye’nin uzay çalışmaları hakkında da yöneltilen sorulara cevap veren Haluk Bayraktar, Mars’a iniş gerçekleştiren keşif aracı Curiosity’nin radar altimetresini tasarlayan kişinin bir Türk olduğunu ve o Türk’ün şu an Türkiye’de BAYKAR’da danışman olduğu bilgisini de paylaştı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.