Güney Koreli Hanwha Aerospace değere bindi!
Güney Kore’nin önde gelen savunma sanayii yüklenici firması Hanwha Aerospace, neredeyse 50 yıldır konvansiyonel kara silahları üretiyor ve bu süre zarfında denizaşırı rakipleri altıncı nesil savaş uçaklarına ve insansız hava araçlarına yönelse bile, şirket geleneksel silah üretiminden vazgeçmeyi düşünmüyor.
Ukrayna’da neredeyse tamamen sahada yürütülen savaş, Hanwha’nın ürünlerinin 21. yüzyıl savaşları için yetersiz olduğu yönündeki önyargıları kırdı.
Rusya – Ukrayna savaşının başından bu yana süregelen iki yıllık süreçte şirketin yıllık ihracat geliri tam 11 kat artarak 1,1 milyar dolara ulaştı ve şu anda şirketin toplam silah satışlarının %26’sını oluşturuyor. Bu dönemde şirketin hisseleri ise yaklaşık %350 oranında değer kazandı.
Şirket, bu artan talebi karşılamak için geçen yıl yüzlerce yeni çalışanı işe aldı. Hanwha Aerospace CEO’su Son Jae-il, daha büyük bir araştırma ve geliştirme ekibiyle artık altıncı nesil savaş uçakları için de motor geliştirmeyi planladıklarını ancak daha geleneksel silahların ana ürünleri olmaya devam edeceğini söyledi. Son, Bloomberg News‘e verdiği röportajda, “ABD dünyadaki savunma sistemlerinin %40’ına sahip ancak hepsini yapamaz. Orta sıkletlere, kundağı motorlu silahlara, zırhlı araçlara ve tanklara odaklanıyoruz. Bunlarda zaten küresel olarak rekabetçi durumdayız.” şeklinde konuştu.
Küresel savunma endüstrisindeki boşluk ve avantajları
Hanwha’nın yeniden canlanması, küresel savunma endüstrisindeki bir boşluğu yansıtıyor. ABD’li ve Avrupalı üreticilerin çoğu stratejik silahlara, hassas güdümlü mühimmatlara ve diğer ileri teknolojilere yönelirken birçok ülke ise bu sistemleri aşırı derecede pahalı buluyor ve ihtiyaç duyacakları kapsamlı eğitimler nedeniyle göze alınamıyor. Bu durum ise, Hanwha’nın geleneksel ürünlerine bir fırsat kapısı açıyor.
Güney Kore donanmasında emekli bir yüzbaşı ve Güney Kore Askeri İşler Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Yoon Sukjoon, “ABD veya Avrupa’daki savunma şirketleri bu silahları yapmak istemiyor. Kore yapımı silahlar en gelişmiş silahlar değil ancak bunlar, Lockheed Martin ve Boeing’in artık yapmadığı şeyler.” dedi.
Polonya, 2022 yılından bu yana en az 670 kundağı motorlu K9 obüs ve 290 roketatar siparişi vererek şirketin en istekli alıcılarından biri durumuna geldi. Ayrıca Hanwha, Mısır’a obüs, İngiltere’ye ise mühimmat gönderdi. Halihazırda Romanya ile öngörülen anlaşma da olumlu sonuçlanırsa, Romanya K9’ları satın alan 10. ülke konumunda olacak.
Geçtiğimiz yıl Koreli şirket, Avustralya’ya 129 tank tedarik etme konusunda Alman rakibi Rheinmetall AG’yi geride bıraktı. Bu anlaşma, en az 3,3 milyar dolar değerinde bir anlaşma ve şu anda Avustralya tarihindeki en büyük askeri projelerden biri durumunda.
Savunma Sanayii Bakanı Pat Conroy, anlaşmayı açıklarken, “Her iki seçenek de iki yıllık kapsamlı test ve değerlendirmeye tabiydi ve bu sürecin sonunda, Ordu test uzmanları da dahil olmak üzere Savunma Bakanlığı’nın güçlü ve net tavsiyesi, Hanwha Redback piyade savaş aracının Avustralya’nın şartlarını en iyi şekilde karşıladığı yönündeydi.” dedi. Ayrıca Hanwha’nın araçları Avustralya’da üreteceğini ve ilk teslimatlarını daha önceki tahminlerin ötesinde beş yıl içinde yapacağını da vurgulayan Conroy, alınan kararın “tamamen teklif edilen araca ve paranın değerine göre verildiğini” söyledi.
Hanwha’nın Geleceği ve Küresel Pazar
Daol Investment & Securities Co. analisti Choi Gwang-Shik, Hanwha hisselerinin “gülünç derecede iyi göründüğünü” vurgularken şimdilik “şirketin endişelenecek bir şeyi olmadığını dile getirdi.
Kore Yarımadası’nda yıllardır aktif bir çatışma olmamasına rağmen savaş resmi olarak hiçbir zaman sona ermedi. Kuzey Kore füze denemelerine devam ediyor. Kim Jong Un, bu yılın başlarında Güney Kore’yi yok etme konusunda yasal hakkı olduğunu söyledi ve geçen hafta sınıra yaklaşık 1000 adet çöp dolu balon fırlatmıştı. Hanwha ve diğer yerli silah üreticileri için devam eden tehdit, istikrarlı bir iç talep yaratıyor.
Hanwha CEO’su Son, Avrupa’da uzun süredir devam eden barışın aksine, Güney Kore’nin savunma sanayisini geliştirmek zorunda olduğunu belirtti. “Bu, ideal olarak para harcamak isteyeceğimiz bir alan değil, ancak Kuzey Kore tehdidi nedeniyle bunu yapmak zorundayız,” şeklinde konuşan Son, savunma sanayisindeki zorunluluğa dikkat çekti.
Ayrıca Hanwha, alıcılara daha ucuz ve daha hızlı teslimat süreleri gibi önemli avantajlar sunuyor. Örneğin Hanwha’nın amiral gemisi K9 obüsünü yaklaşık 180 günde monte edebiliyor, bu da rakiplerine göre iki ila üç kat daha hızlı bir süre anlamına geliyor. Ayrıca, Hanwha’nın üretim maliyetlerinin daha düşük olması, ürünlerini daha ekonomik hale getiriyor. Hanwha üretimi bir K9’un maliyeti yaklaşık olarak 3,5 milyon dolar olup, bu rakam küresel rakiplerinin fiyatının yarısı ila üçte biri kadar.
Şirketin bu hızlı ve ekonomik üretim kapasitesi, savunma sanayisinde rekabet avantajı sağlayarak, şirketi global pazarda önemli bir oyuncu konumuna getiriyor.
Kore Savunma Teknolojisi Enstitüsü politika araştırma merkezi başkanı Ryu Hyung-gon, Hanwha’nın, artan talebi karşılamak için geçen yıl yaklaşık 700 yeni çalışan ekleyerek iş gücünü 7000’in üzerine çıkardığını belirtti.
Şirketin ürettiklerinin üçte birinden fazlasını uzaktan kumandalı ve otonom silahlar oluştururken şirket CEO’su Son, şirketin önümüzdeki on yıl içinde teslim edeceğini söylediği savaş uçağı motorunu geliştirme çabaları dahil olmak üzere birçok Ar-Ge çalışmalarına da odaklanıldığını belirtti.
Bloomberg’e verdiği röportajda konuşan CEO Son, “Sonunda altıncı nesil savaş uçağına giden motoru yapacağız. Şu anda yurt dışından uçak motoru ithal ediyoruz ve üretme lisansına sahibiz. Bunu yapmaya devam etmeyelim, hadi kendimiz yapalım diye düşündüm.” şeklinde konuştu.
Hanwha’nın yükselişi, Güney Kore’nin savunma sanayiindeki potansiyelini ve küresel pazarda artan önemini vurguluyor. Şirket, rekabetçi fiyatlar, hızlı üretim ve güvenilir tedarik zincirleri ile uluslararası pazarlarda kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.