Harbiyeliler ANADOLU LHD Gemisinde

Çok kısa bir süre içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine alınması planlanan ANADOLU LHD Gemisi’ne, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu personeli ve öğrencileri tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi.

Eğitim süreçlerinin bitmesinin ardından gemide görev alacak personellere ANADOLU LHD Gemisi anlatıldı.

Ziyarette Gemi Komutanı Deniz Kurmay Albay Erhan Albayrak tarafından gemi hakkında brifing verildi.

Denizcilik tarihimizin en büyük gemisi: ANADOLU LHD

Katlanır kanatlı Bayraktar TB3 ve ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın da iniş kalkış yapabileceği ANADOLU LHD Gemisi’ne Türkiye’nin ilk jet motorlu savaş uçağı HÜRJET’in de entegrasyonu planlanıyor.

Uçakların ve İnsansız Hava Araçlarının gemiye iniş-kalkış yapabilmesi için geminin zemini özel bir kaplama ile kaplandı.

Gemi yakıt tanklarını doldurduktan sonra 16 mil süratle yaklaşık 9 bin mil hiç yakıt ikmali yapmadan seyir edebilecektir. Bu süre ise yaklaşık 1 aya tekabül ediyor.

ANADOLU LHD Gemisi’nde 5 adet stabilize top ve 2 adet falanks silahı bulunuyor.

ANADOLU’nun içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (mekanize çıkarma gemisi) girebilecek.

Araç güvertelerinde; 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracı-ZAHA, 6 adet zırhlı personel taşıyıcı-ZPT, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere toplamda 94 adet araç bulunacak.

Uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabilecek, konfigürasyona göre bu sayı 100’e kadar çıkabilecek.

1.223 personel taşıma kapasitesine sahip gemide, tam teşekküllü hastane ve 2 adet ameliyathane olacak.

HAVELSAN ve ASELSAN tarafından tamamen yerli teknoloji ile donatılan Harekat Merkezi’nde 150’den fazla askerî personel görev yapacak.

Anadolu LHD Gemisi’ne SİHA entegrasyonu

Anadolu LHD Gemisi’nin SİHA kapasitesi Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak.

Normalde Anadolu LHD Gemisi gibi LHD gemilerinde sadece helikopterler veya çok özel savaş senaryolarına bağlı olarak savaş uçakları görev yapıyordu.

Yurtdışındaki LHD gemisi örneklerinde bu tarz klasik doktrinel mantıkla hareket edilirken Türk savunma sanayii özgün LHD gemisi modelinde bu mantığın dışına çıkmış durumda.

İHA/SİHA teknolojisinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Türkiye, bu yeni nesil teknolojide olan başarısını Deniz Kuvvetleri için de kullanmak istiyor.

Bu amaca uygun olarak da envanterindeki en büyük gemi olacak Anadolu LHD’ye, katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) başta olmak üzere farklı konfigürasyonlarda 110 adet SİHA entegre edilecek.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.