HAVELSAN tarafından geliştirilen Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler Projesi FIVE-ML, NATO IST-190 Zirvesi’nde görücüye çıktı.
NATO bünyesinde düzenlenen ve hibrit askeri operasyonlar için yapay zekâ, makine öğrenmesi ve büyük veri teknolojilerini ele alan NATO IST-190 Yapay Zeka Zirvesi’nde, HAVELSAN’ın pekiştirmeli öğrenme ile geliştirdiği Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler Projesi FIVE-ML anlatıldı.
HAVELSAN adına Dr. Arif Furkan Mendi ile Tolga Erol ve Konya Karatay Üniversitesi adına Oktay Altun’un birlikte yaptığı sunumda, Milli Taktik Çevre Simülasyonu yazılımımızın kural tabanlı davranış altyapısından öğrenen yapay zekâ tabanlı davranış altyapısına geçirilmesinin hedeflendiği FIVE-ML projesi tanıtıldı.
HAVELSAN ile Konya Karatay Üniversitesi iş birliğinde geliştirilen proje kapsamında Türk Patent’e yapılan marka tescil başvurusu da kabul edilmişti.
HAVELSAN resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Hibrit askeri operasyonlar için yapay zekâ, makine öğrenmesi ve büyük veri teknolojilerini ele alan NATO IST-190 Zirvesi’nde, HAVELSAN’ın Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler Projesi FIVE-ML anlatıldı.” ifadelerine yer verildi.
Hibrit askeri operasyonlar için yapay zekâ, makine öğrenmesi ve büyük veri teknolojilerini ele alan @NATO IST-190 Zirvesi’nde, HAVELSAN’ın Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler Projesi FIVE-ML anlatıldı. #HAVELSAN #FIVEML pic.twitter.com/9Iw8IPF2lE
— HAVELSAN (@HAVELSANResmi) October 16, 2021
Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler Projesi FIVE-ML
FIVE-ML projesinin tamamlanmasının ardından, HAVELSAN’ın T-129 Atak Helikopterinin simülatörü ATAKSİM ve ANKA Simülatörü, UMTAS Simülatörü, Hava Savunma Eğitim Merkezi gibi projelerde kullandığı ve Milli Muharip Uçak Projesi (MMU) Harekat Analizi kapsamında kullanılması planlanan Milli Taktik Çevre Simülasyonu (MTÇS) yazılımının, kural tabanlı davranış altyapısından öğrenen yapay zekâ tabanlı davranış altyapısına geçirilmesi hedefleniyor.
Muharip platformların görev simülatörlerinde taktik eğitim verilmesi amacıyla kullanılan ve taktik senaryo planlama, planlanan senaryonun koşulması, eğitim sonrası değerlendirme imkânı sağlayan Taktik Çevre Yazılımlarının yapay zekâ tabanlı hale gelmesiyle;
- Görev/Mühendislik simülatörlerindeki taktik ortamın gerçekçiliği artırılacak.
- Simülatör projelerinde entegrasyon, test ve garanti aşamalarında maliyet düşüşü elde edilecek.
- Son kullanıcının daha gerçekçi senaryoları daha kolay hazırlaması sağlanacak.
- Operatif/Taktik Analiz Simülasyonlarının yolu açılacak.
- Operatif/Taktik Seviyede Harp Oyunlarının yolunun açılacak.
- Gerçek harekât ortamında kullanılabilecek karar destek sistemlerinin yolu açılacak.
- Projeden kazanılacak tecrübe ve uzmanlık birçok alandaki simülasyon uygulamasına aktarılacak.
- Pazardaki mevcut yabancı menşeili Taktik Çevre Simülasyonlarına karşı rekabet üstünlüğü elde edilecek.
Proje kapsamında, Reinforcement Learning tabanlı algoritma geliştirimi için Konya Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ekibi ile ortak çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Türk Patent’e yapılan marka tescil başvurusu da kabul edilen FIVE-ML Projesi ile ilgili tüm çalışmalar, HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri bünyesinde yürütülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi