El-Kaide bağlantılı terör örgütü Jama-at Nusrat el-İslam vel-Muslimin (JNIM), 11 Haziran’da Batı Afrika ülkesinin Mansila bölgesinde 100’den fazla Burkina askerinin hayatını kaybettiği saldırıların sorumluluğunu üstlendi. JNIM, Nijer sınırına yakın bölgede düzenlediği saldırılarda 107 askeri öldürmüş ve bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.
JNIM terör örgütünün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, saldırı esnasında karakol baskını sonrasında ele geçirilen mühimmat ve silahların yanı sıra rehin alınan 7 askerin görüntüsü yer aldı. Öte yandan Mansila bölgesinde gerçekleşen saldırı, bugüne kadar Burkina Faso’da gerçekleşen en ölümcül saldırılardan birisi olarak kayda geçti.
Sahel bölgesi üzerine çalışan Konrad Adenauer Vakfı Sahel Programı Başkanı Ulf Laessing, Burkina hükümetinin JNIM’e karşı mücadelesini sürdürdüğünü ancak ordu içinde profesyonelleşme sorunu ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Laessing, 50.000 gönüllü savaşçının askeri yapıya dahil edildiğini ve bu kişilerin kısa süreli bir eğitim aldığını belirtirken bu gönüllü milis grupların köy ve şehir bazlı çatışmalarda yetersiz kaldığının altını çizdi.
Bazı analistlere göre şu anda Burkina Faso topraklarının %50’si hükümetin kontrolü dışında, devlet dışı silahlı aktörler (DDSA) tarafından de-facto olarak kontrol ediliyor. Bununla beraber Burkina Hükümetinin silah alımını hızlandırmasına ve Rusya ile askeri iş birliklerini genişletmesine rağmen ordu personellerine ve sivillere yönelik saldırılar devam ediyor.
Nijer ve Mali’de El-Kaide ve IŞİD bağlantılı gruplar, Burkina Faso’da olduğu gibi faaliyetlerine ve saldırılarına ağırlık vermiş durumda. Ancak Nijer ve Mali’nin bu gruplara karşı terörle mücadelede daha etkin olduğu ifade edilebilir. Bu ülkeler arasında yüzölçümü olarak en düşük ama nüfus yoğunluğu bakımından en yoğun ülke olarak Burkina Faso öne çıkıyor. Yaklaşık 10 yıllık dönem içinde farklı motivasyona sahip DDSA’lardan kaynaklı saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybederken iki milyondan fazla kişi yerinden edildi.
Bunun yanı sıra Batı Afrika ülkesi, Norveç Mülteci Konseyi’nin (NRC) yakın tarihli dünyanın en çok ihmal edilen yerinden edilme krizleri listesinin başında yer aldı. NRC’ye göre, şiddet olayları geçen yıl 8.400’den fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Bu sayının bir önceki yıla göre iki kat fazla olduğu ifade ediliyor.