Bakan Varank, yabancı yatırımcıların ve fonların Türk şirketlerine olan ilgisinden bahsederek, “Şirketlerimizin değerini arttırarak onları birer global marka haline getireceğiz.” dedi.
Varank, TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsü ile Hepsiburada’nın ortaklık yapacağını kaydederek “E-Ticarete dönük yapay zeka teknolojileri geliştireceğiz. Sektöre de bu ürünleri açmak istiyoruz.” dedi. Coğrafi işaretli ürünlerin Hepsiburada üzerinden satışı için bir iş birliğine gideceklerini belirten Varank, “Coğrafi işaretli ürünlerin satışını yaygınlaştırmak istiyoruz.” diye konuştu.
Yetkililerden bilgi aldı
Bakan Varank, dünyanın teknoloji borsası NASDAQ’ta işlem görmeye başlayan ilk Türk şirketi Hepsiburada’nın Gebze’deki Akıllı Lojistik Merkezini ziyaret ederek, Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ve icra kurulu üyelerinden NASDAQ süreci, şirketin operasyonları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Bakan Varank’a ziyaretinde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Adem Ceylan eşlik etti.
“Daha adil bir dünya mümkün”
Dünya ölçeğinde global bir teknoloji şirketine dönüşen Hepsiburada’nın yeni teknolojik ürünlerini inceleyen Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kitabı “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” için gelen ilk siparişleri otonom araca yükleyerek paketleme servisine gönderdi.
Bakan Varank, ziyaretin ardından yaptığı değerlendirmede özetle şunları söyledi:
Aslında teknoloji şirketi
Türkiye’de Unicorn olarak dünyada nam salan şirketlerimizin ya da bizim dilimizde Turcorn olan yani milyar doların üzerinde değerlemeye çıkmış şirketlerimizi ziyaret ediyoruz. Hepsiburada’ya geldik. Arkadaşlarımızla hem şimdiye kadar yaptıklarını hem bundan sonraki planlarını görüştük. E-Ticaret platformları salt bir alışveriş ortamı olarak bilinseler de bunlar aslında bir teknoloji şirketi.
Gurur verici
Hepsiburada’nın bir özelliği var. Kendileri Nasdaq’da işlem görmeye başladı. Türkiye’deki teknoloji firmaları için önemli bir gelişme. Türkiye’den ilk defa Nasdaq’da bir firma halka açılmış oldu ve işlem görmeye başladı. Bu tabii ki bizim açımızdan gurur verici. Nasdaq’da teknoloji devleri ile aynı yerde işlem görmek gerçekten bir firma açısından gurur verici ve mutluluk verici.
Yapay zeka alanında iş birliği
Yakın zamanda Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi ilan ettik. TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Yapay Zeka Enstitüsü olarak Hepsiburada ile iş birliğine gidiyoruz. Yapay Zeka Enstitümüz altında özellikle e-Ticarete dönük yapay zeka teknolojilerini geliştireceğiz. Bunları Hepsiburada kullanacağı gibi sektöre de bu ürünleri açmak istiyoruz.
Coğrafi işaretli ürünler
Biliyorsunuz Türk Patent, bakanlığımızın ilişkili bir kuruluşu. Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin satışını yaygınlaştırmak istiyoruz ve coğrafi işaretli ürünlerin daha katma değerli hale gelmesini istiyoruz. Bu manada da önümüzdeki dönemde Hepsiburada ile bir beraberliğe gideceğiz ve coğrafi işaretli ürünlerin Hepsiburada üzerinden satışının gerçekleşmesi için bir iş birliği yapacağız.
Bizimle dalga geçenler oldu
Teknoloji tabanlı işlerde büyük potansiyele sahibiz. Son zamanda ortaya çıkan Unicorn’larımız ya da bizim deyimimizle Turcorn’larımız da aslında bunun ispatı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi ilan ettiğimizde, 2023 yılına kadar Türkiye’den en az 10 Turcorn çıkarmayı hedeflemiştik. Biz bu hedefi koyduğumuzda bizimle dalga geçenler oldu. ‘Türkiye’den Unicorn mu çıkar?’ dediler. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin 5 tane Unicorn’u var. 2023 yılına kadar en az 10 Unicorn’un Türkiye’den çıkacağını görebileceğiz.
Türkiye’ye doğrudan yatırım
Bu yılın ilk yarısında Türkiye’den start-up’ların, filiz girişimlerin 1.3 milyar dolarlık yatırım aldığını görüyoruz. Bu da gerçekten büyük bir rakam ve Avrupa’da rakip diyebileceğimiz ülkelerle kıyasladığımızda ciddi bir doğrudan yatırımın, fonların Türkiye’ye ilgisi olduğunu görebiliyoruz. Hepsiburada ile olduğu gibi Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren bütün firmalarımızla da yakın ilişkide bulmayı bulunmayı sürdüreceğiz ve şirketlerimizin değerini arttırarak onları birer global marka haline getireceğiz.
Gözlerini ihracata diksinler
Hepsiburada’yı Avrupa’da Asya pazarında görmek istiyoruz. Özellikle Türkiye’deki tedarikçilerin Hepsiburada gibi markalar üzerinden dünyaya ihracat yapmasını istiyoruz. Hepsiburada teknolojiye ciddi yatırım yapıyor. Süper app dediğimiz süper yazılım noktasında çalışmaları var. Süper app’ler bütün ihtiyaçlarınızı aynı platformdan görebildiğiniz, aynı zamanda ödemelerinizi de yapabildiğiniz yazılımlar. Tabii ki bu alanda çalışan bütün firmalarımız baş tacımız. Gelsinler Türkiye’de daha fazla bu pazarda oyuncu olsunlar ama mutlaka gözlerini de yurt dışına diksinler, ihracata diksinler.
Nasdaq sürecini anlattı
Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, Bakan Varank’ı ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek “Kendisine dünyanın teknoloji borsası NASDAQ’a kote olan ilk ve tek Türk şirketi olarak halka arz süreçlerimiz, şirketimizin inovasyonları, operasyonları ve planlarımız hakkında bilgi verme fırsatı bulduk.” dedi.
Yapay zeka yetkinlik merkezi
TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Yetkinlik Merkezi’ni kurmak için TÜBİTAK ile protokol imzaladıklarını hatırlatan Emirdağ, “Yapay zeka alanında tüm sektörlerle etkileşim içinde ve geniş katılımlı bir ekosistem ile ticaretin dijitalleşmesi adına Ar-Ge ve patent çalışmalarını hayata geçireceğiz.” dedi.
Dijitalleşmeye yatırım yapacak
NASDAQ Borsasında halka arzın ardından 500 milyon doları Türkiye’ye getiren Hepsiburada, bu kaynağı dijitalleşmeye yönelik olarak kullanma kararı aldı. Buna ilişkin ilk örnek de ziyareti sırasında Varank ile paylaşıldı.
Plaket robotla geldi
Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, Bakan Varank’a ziyareti için hazırladıkları teşekkür plaketini otonom teslimat robotu ile takdim etti.
Otonom teslimat robotları
Yerli girişim Delivers.ai ile iş birliğine giden Hepsiburada, İTÜ Teknokent’te otonom teslimat robotları üzerinde çalışmalar yürütüyor. Üzerlerindeki sensörler, kameralar ve radar sayesinde çevreye uyum sağlayan robotlar, saatte 7 kilometre hızla hareket ediyor. 15 kiloya kadar paket taşıyabilen dört tekerlekli robotlar, teslimat sırasında bir operatör tarafından izleniyor.
E-Ticaret’in dönüşümü
Bakan Varank’ın açıkladığı TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ve Hepsiburada iş birliğinde kurulacak Yapay Zeka Yetkinlik Merkezi, finans ve e-ticaret konularında sektörün saha problemlerine odaklanacak. Merkezde Türkiye’de perakende sektörünün e-ticaret dönüşümündeki sorunlara çözümler sunulacak.
Yapay öğrenme modelleri
Merkez, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösterecek. Merkezde, sektörün ihtiyaç duyacağı dijital kütüphaneler oluşturulacak, Ar-Ge niteliğine katkı sağlayacak ortak yayın ve patent çalışmaları yürütülecek.
Coğrafi işaret seferberliği
Varank’ın açıklamalarında yer alan Türk Marka ve Patent Kurumu ve Hepsiburada iş birliği ile “E-Ticarette Coğrafi İşaret Seferberliği” başlatılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde yürütülecek proje ile coğrafi işaretli ürün üreten işletmelerin, KOBİ’lerin, kooperatiflerin ve kadın girişimcilerin HepsiTürkiye’den programı ile e-Ticarete adım atması sağlanacak. Bölgesel kalkınmayı destekleyecek proje ile coğrafi işaret başvurularının da arttırılması hedefliyor.
E-Ticarette pandemi etkisi
Türkiye’de e-Ticaret pazar büyüklüğü 2015 yılında 13 milyar dolarken 2020’de pandeminin de etkisiyle 88 milyar dolara çıktı. 2025’de pazar büyüklüğünün 397 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Yine 2015’te e-Ticaret’in toplam ticaretten aldığı pay, yüzde 3 iken, 2020’de yüzde 10’a çıktı. 2025’te bu oranın yüzde 22 olacağı tahmin ediliyor.
17 milyar TL’lik ticaret hacmi
1 Temmuz 2021’de dünyanın en büyük teknoloji borsası Nasdaq’da halka arz edilen Hepsiburada, 2020 yılında 17 milyar TL’lik ticaret hacmine ulaştı. 9 milyon müşteri ile 45 bin satıcıyı buluşturan e-Ticaret platformu, 32 kategoride 44 milyondan fazla ürün satıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi