İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ortak yürüttüğü altıncı nesil savaş uçağının geliştirilme projesine Hindistan’ın katılmaya ilgi duyduğu öğrenildi. Hindistan, katılım olasılığını araştırmak için Japonya hükümeti ile yakınlaştı. Ancak Hindistan’ın geleneksel olarak Rusya ile yakın ilişkileri bulunması nedeniyle Japon hükümeti, teknoloji sızıntısı riskine ilişkin endişeleri nedeniyle projeyi kabul etme konusunda ihtiyatlı davranıyor.
Bu durum çok sayıda Japon ve Hint diplomatik kaynağı tarafından ortaya koyuldu. Japonya, İngiltere ve İtalya, Aralık 2022’de yeni nesil savaş uçaklarını ortaklaşa geliştirme konusunda anlaştı. Geliştirme planı Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) olarak adlandırılıyor ve 2035 yılına kadar konuşlandırmaya başlanması hedefleniyor.
Yeni nesil savaş uçaklarının ortak geliştirilmesi ve üretilmesi büyük maliyetler gerektirecek. Ancak Hindistan’ın da katılması durumunda pazar genişleyecek ve Japonya, İngiltere ve İtalya’nın yükü azalacak. Ancak katılımcı ülke sayısı arttıkça uçakların konuşlandırılmasında gecikme yaşanma olasılığı artıyor ve gizli bilgilerin paylaşılması konusunda endişeler oluşuyor.
Hindistan’ın ayrıca yeni nesil savaş uçaklarının ortak geliştirilmesine katılarak en son askeri teknolojiyi edinmeyi hedeflediği görülüyor. Hindistan, yıllar içinde çok sayıda Rus yapımı silah ithal etti. Son yıllarda daha özerk olabilmek amacıyla kendi ülkesinde silah üretmeyi hedefliyor.
Hindistan’ın katılımı gerçekleşirse, Japonya-Hindistan savunma iş birliği derinleşebilir ve ortak bir tehdit olan Çin’e karşı caydırıcılığın artmasına yol açabilir. Öte yandan, Japonya hükümetinin Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “bunun yalnızca teknolojimizin çalınmasına yol açacağı” konusunda endişeli olduğunu söyledi.
Japonya Savunma Bakanı Nakatani, Altın Hafta tatilleri (29 Nisan – 6 Mayıs) sırasında Hindistan’ı ziyaret etmek için hazırlık yapıyor. Üst düzey Hindistan hükümet yetkilileriyle yapılacak görüşmelerde, yeni nesil savaş uçaklarının ortak geliştirilmesi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.
Bunun yanında Suudi Arabistan’ın projeye fon sağlaması ve katılımı için de çalışmalar sürüyor. Rusya ve Çin’in siber saldırıları nedeniyle gizli bilgilerin sızdırılması ve bunlara nasıl karşı koyacağı konusunda endişe duyan Suudi Arabistan’ın, Japonya, İngiltere ve İtalya ile eşit şartlarda katılmasının pek mümkün görünmemesi gibi konular da gündemde yer alıyor.
Kaynak: Sankei