Hindistan, bir yandan yeni nesil savaş uçağı geliştirme çabasına devam ederken bir yandan da uluslararası geliştirme projelerine katılım arayışında. Almanya ve İspanya’nın, Hindistan’a, son teknoloji 6. nesil savaş uçakları geliştirmeyi amaçlayan Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) projesine katılması için teklif sunduğu bildirildi.
Aynı zamanda İngiltere-Japonya-İtalya konsorsiyumunun, Hindistan’ı, ileri teknoloji ve stratejik ortaklıklar aracılığıyla hava savaşını devrim niteliğinde değiştirmeyi hedefleyen Küresel Hava Muharebe Programı’na (GCAP) katılmaya davet ettiği aktarıldı.
Küresel Hava Muharebe Programı kapsamında geliştirilecek uçağın çok düşük radar görünürlüğü ve uzun menzilli radar gibi özellikleriyle hava üstünlüğü sağlayacak bir uçak olması hedefleniyor. İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre projenin İngiltere tarafında BAE Systems liderliğinde ve Rolls-Royce, Leonardo UK, MBDA UK ortaklığında yürütülmesi planlanıyor.
2017’de lansmanı yapılan Geleceğin Muharebe Hava Sistemi projesi, Rafale ve Eurofighter gibi Avrupa ülkeleri tarafından kullanılan savaş uçaklarını 6. Nesil bir savaş uçağı ile değiştirmeyi hedefleyen ve Almanya, Fransa ve İspanya öncülüğünde yürütülen çok uluslu bir savaş uçağı geliştirme projedir.
Projenin gelişimi ortak ülkelerin lider havacılık şirketleri tarafından yönetilen altı teknoloji ayağına bölünmüş durumda. Bu geliştirme aşamaları, uçağın geliştirilmesi, destekleyici insansız savaş uçaklarının geliştirilmesi, motorların geliştirilmesi, Savaş Bulutu teknolojisinin geliştirilmesi, sensörlerin geliştirilmesi ve gizlilik teknolojilerinin geliştirilmesini kapsıyor.
Proje, Fransa’dan Dassault Aviation, Almanya’dan Airbus ve İspanya’dan Indra liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından geliştiriliyor.
Proje kapsamında ilk uçuşun 2028 – 2029 yıllarında gerçekleştirilmesi hedeflenirken 2040 yılına kadar tam operasyonel kapasiteye ulaşılması planlanıyor. Yapay zeka, gelişmiş sensörler ve gizli teknolojiler dahil olmak üzere karmaşık teknolojik yeniliklerin uçağa entegre edilmesi öngörülüyor. Bu girişim, modern savaş senaryolarında veri ve bağlantının artan öneminin altını çizerek, ağ merkezli savaşa doğru önemli bir geçişe işaret ediyor.
Proje içerisinde ayrıca veri açısından zengin bir ağa sahip Savaş Bulutu teknolojisini geliştirilerek uçağa entegre edilmesi hedefleniyor. Savaş Bulutu (CC) teknolojisinin Geleceğin Muharebe Hava Sistemi projesinin temel taşlarından biri olduğu ve çeşitli platformlarda veri transferi ile operasyonların kusursuz yönetimini kolaylaştıran devrim niteliğinde bir dijital çerçeve görevi göreceği belirtiliyor
Bu sistemin, havadaki insanlı ve insansız sistemler arasında gerçek zamanlı istihbarat paylaşımı ve koordinasyonun yanı sıra deniz, kara ve siber güçlerle entegrasyona olanak sağlaması bekleniyor.