Hindistan ve Rusya arasında bugüne dek yapılan en pahalı silah anlaşması (5,43 milyar dolar) olan S-400’lerin teslimatına yakında başlanacak.
Indian Defence News’in haberine göre, Almaz-Antey’in Genel Müdür Yardımcısı Vyacheslav Dzirkaln Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın 2021 yılının sonuna kadar S-400 hava savunma sistemlerini Hindistan’a teslim etmiş olacağını ifade etti.
Drizkaln ayrıca, Hint Silahlı Kuuvetleri mensubu ilk grubun S-400’lerin kullanımına ilişkin eğitimleri tamamladığını belirtirken ikinci grubun halihazırda Rusya’da eğitim sürecinde olduğunu kaydetti.
Planlanan takvime göre, S-400’lerin tamamını 2023 nisan ayının sonuna kadar alacak olan Hindistan’ın süreci hızlandırmak istediği buna karşın Rusya’nın bunu mümkün görmediği de bildirildi.
Hindistan, S-400 hava savunma sistemlerini elde etmesi halinde Rusya, Çin ve Türkiye’nin ardından bu teknolojiye sahip 4. ülke olacak.
ABD-Hindistan ortaklığına düşecek S-400 gölgesi
ABD ve Hindistan Hint-Pasifik’te yükselen Çin tehdidine karşı askeri/siyasi ilişkilerini kuvvetlendirerek bölgede iki müttefik gibi hareket ediyorlar. Ancak Hindistan’ın S-400’leri edinmesi halinde ikiliyi çetrefilli bir süreç bekliyor.
Hindistan S-400’lerin tedariki noktasında kararlılık göstermeye devam ederse ABD’nin CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarına maruz kalacak. Nisan ayının başlangıcında Hindistan’a ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “bütün müttefiklerimizden ve ortaklarımızdan ABD yaptırımlarını tetikleyecek Rus ekipmanlarından uzak durmalarını talep ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Lloyd Austin’in yaptırım imalarının ardından, Hint hükümeti içerisinde de çeşitli endişeler oluştu. Hindistan’ın iktidardaki partisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) Milletvekili Subrahmanian Swamy, S-400’lerin temin işlemi durdurulmazsa Yeni Delhi’nin ABD’nin yanı sıra Japonya ve Avustralya’nın da dahil olduğu Quad ittifakından ihraç edilebileceğini söyledi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi