İsrail ordusu, 27 Eylül tarihinde Beyrut şehrinde bulunan Hizbullah karargahını vurduklarını duyurdu. Lübnan Sağlık Banaklığı tarafından yapılan açıklamada altı kişi öldü, 91 kişi yaralandı. Haber kaynaklarına göre İsrail bu saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı hedef aldı.
Saldırıdan kısa bir süre sonra Hizbullah’a yakın kaynaklar Reuters ajansına Nasrallah’ın hayatta olduğunu söyledi. Akabinde İran’ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah’ın güvende olduğunu yazdı. Ancak İsrail ordusu Nasrallah’ın öldürüldüğünü iddia etti.
İsrail ordu sözcülüğü, şöyle bir açıklamada bulundu: ‘’Beyrut’un güneyindeki Hizbullah’ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah’ın kurucu liderlerinden ve mevcut genel sekreteri Nasrallah’ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük.”
🚨 #SonDakika | Hizbullah, Hasan Nasrallah'ın Beyrut'ta düzenlenen İsrail saldırısı sonucunda öldüğünü duyurdu. pic.twitter.com/h5JlW7pO6G
— SavunmaTR (@SavunmaTR) September 28, 2024
Hasan Nasrallah kimdir?
Hasan Nasrallah, Lübnan’daki Şii Müslüman bir ailenin çocuğu olarak 31 Ağustos 1960’ta Beyrut’un doğusunda bulunan Bourj Hammoud semtinde doğdu. Ailesi daha sonra Lübnan’ın güneyindeki Bassouriye kasabasına taşındı. Gençlik yıllarında, din eğitimi almak amacıyla Şii İslami teoloji üzerine yoğunlaştı. Öncelikle Irak’ın Necef kentindeki dini okullarda eğitim aldı, burada Lübnan’ın önemli Şii liderlerinden biri olan Muhammed Hüseyin Fadlallah’ın öğrencisi oldu.
Nasrallah 20’li yaşlarına geldiğinde, Lübnan ve İsrail arasındaki 1982 yılında gerçekleşen savaş sırasında Şii direniş hareketleri güç kazanmaya başlamıştı. Bu ortamda Hizbullah kuruldu ve Nasrallah, kuruluş döneminde aktif bir rol aldı. 1990’lı yıllara kadar siyasi ve askeri kanatlarda çeşitli gösrevler aldı.
Hizbullah’ın ilk genel sekreteri Abbas El-Musavi’nin 1992 yılında bir İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından Nasrallah, gruba liderlik etmeye başladı. Yaklaşık 32 yıl boyunca genel sekreterlik görevini yürüterek, Hizbullah hareketindeki liderliğini korudu.
Nasrallah, liderliği boyunca Lübnan’daki Şii toplumunun temsilcisi olarak güç kazandı ve İsrail’e karşı direnişini artırdı. İsrail’in 2000 yılında güney Lübnan’dan çekilmesinde, Hizbullah’ın sürdürdüğü gerilla savaşı önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Bu gelişme, Nasrallah’ı Lübnan’daki belirli bir kesimin kahramanı haline getirdi.
Yaklaşık 6 yıl sonra İsrail ile yaşanan 33 günlük savaş sırasında Nasrallah, Hizbullah’ın direnişi ve İsrail’e karşı etkili savunmasıyla dünya çapında dikkat çekti. Bu savaş, Nasrallah’ın hem Lübnan’daki hem de bölgedeki ününü daha da artırdı. İsrail ordusuna karşı uyguladığı gerilla taktikleri ve özellikle roket saldırıları, Hizbullah’ın bir nevi askeri doktrinini ortaya koydu. Aynı zamanda, Nasrallah’ın halkla iletişimdeki yeteneği, hitabet gücü ve medya stratejisi, onun geniş bir kitle üzerinde güçlü bir etki bırakmasını sağladı.
Nasrallah döneminde Hizbullah, sadece bir direniş hareketi değil, aynı zamanda Lübnan’da siyasi bir güç olarak da inşa etti. 2000’lerden itibaren Hizbullah, Lübnan hükümetine dâhil olan bir siyasi parti haline geldi. Lübnan iç siyasetindeki tutumu sebebiyle sık sık gerilim konusu oldu. Bazı kesimler Hizbullah’ı Lübnan’ın bağımsızlığına zarar vermekle suçlarken, bazıları ise Hizbullah’ı ülkenin egemenliğini İsrail ve Batı karşısında savunan bir hareket olarak gördü.
Nasrallah, 2011 yılında Suriye İç Savaşı sırasında Hizbullah’ın Esad rejimine verdiği destekle de dikkat çekti. İran’la olan stratejik ilişkileri sayesinde Hizbullah, Suriye’deki çatışmada önemli bir aktör haline geldi ve Esad rejiminin ayakta kalmasına katkıda bulundu. Ancak bu katkı Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere bazı Arap devletleri tarafından hoş karşılanmadı ve İran’ın bölgedeki vekil gücü olmakla suçlandı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’e yönelik başlattığı 7 Ekim 2023 saldırısı sonrasında Nasrallah, açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Nasrallah, Filistin direnişini destekleyeceklerini ve Gazze’deki savaş bitene kadar Lübnan güneyinde bir cephe açtıklarını ve açtıkları cephenin İsrail geri adım atana kadar kapanmayacağını duyurdu.
Nasrallah Gazze için destek mahiyetinde bir cephe açıldığını ve İsrail ile savaşa girmek istemediklerini söylese de İsrail tarafından hedef alındı. Nasrallah, özellikle 2006 Lübnan-İsrail Savaşı’ndan bu yana güvenliği nedeniyle nadiren kamu önüne çıkması ile biliniyordu.
📍 İsrail, 2023 çatışmalarının başlamasının ardından Hizbullah'ın 19 kişilik askeri lider kadrosundan 18 kişiyi düzenlediği saldırılar ile öldürdü. pic.twitter.com/YktLOMYdaj
— SavunmaTR (@SavunmaTR) September 28, 2024
Hizbullah, Hasan Nasrallah’ın Beyrut’ta düzenlenen İsrail saldırısı sonucunda öldüğünü duyurdu. Böylece İsrail, 2023 çatışmalarının başlamasının ardından Hizbullah’ın 19 kişilik askeri lider kadrosundan 18 kişiyi düzenlediği saldırılar ile öldürmüş oldu.