Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar; beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile ANADOLU gemisini ziyaret etti.
Bakan Akar ve beraberindeki TSK Komuta Kademesi deniz kabul testleri kapsamında Marmara Denizi açıklarında bulunan gemiye helikopterle indi.
Gemiye inişinin ardından tören mangasını selamlayan Bakan Akar’a “TCG ANADOLU ” yazılı gemi şapkası takdim edildi.
Donanma Kurmay Başkanı Tuğamiral İsmail Güldoğan’dan gemiye ilişin brifing alan Bakan Akar daha sonra köprü üstüne çıkarak incelemelerde bulundu.
Bakan Akar beraberindeki Komuta Kademesi ile geminin Savaş Harekât Merkezindeki incelemelerinin ardından havuz olarak adlandırılan bölümde mürettebat ve gemi inşasında görevli personelle bir araya geldi.
Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası alanda kurduğu çok boyutlu ilişkilerle özne hâline geldiğini vurgulayan Bakan Akar; etki alanının üç kıta, ilgi alanının ise bütün dünya olduğunu ifade etti.
ANADOLU gemisi
Dünyanın ilk SİHA gemisi ve Türkiye’nin en büyük savaş gemisi özelliğine sahip çok maksatlı amfibi gemi ANADOLU’nun ilk sac kesimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle 30 Nisan’da yapıldı. 1 Temmuz 2020’de başlayan liman kabul testlerinin tamamlanmasının ardından 20 Haziran 2022’de geminin deniz kabul testleri başladı. İlk helikopter konuşlanması 17 Kasım 2022’de yapılan ANADOLU gemisinin bu senenin ilk aylarında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor.
Yaklaşık üç futbol sahası uzunluğundaki gemide millî ve yerli savaş yönetim sistemi Advent kullanılıyor.
Son teknoloji radarlar ve sensörlerle donatılan gemi, çıkarma araçları ve botların yanı sıra araç güvertesinde tankların ve zırhlı araçların bulunduğu 100’e yakın aracı taşıma imkânına sahip.
“REİS” Sınıfı millî denizaltılar
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında yapımı devam eden “Reis” sınıfı denizaltılar; batarya teknolojisi, yüksek dayanıklılığı ve kompakt dizaynı ile dikkat çekiyor. Düşük gemi gürültü seviyesi, modern sensör, silah ve savaş yönetim sistemine sahip bu denizaltılara Akya ve Atmaca füzelerinin de entegrasyonu planlanıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi