İlk yerli ve milli askeri TTZA motoru sevkiyata hazır

Türk mühendisleri tarafından tasarlanarak geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek ilk seri üretim yerli ve milli motor olan TTZA sevkiyata hazır. 400 BG gücünde, 8,4 litre, sıralı tip 4 silindir olarak BMC POWER tarafından üretilen motorlar BMC VURAN Çok Amaçlı Zırhlı Araçlarda kullanılacak. Motorlardan toplam 90 adet teslim edilecek. Bu kapsamda seri üretimi devam eden ilk 20 adet TTZA motorunun sevkiyatı 6 Şubat’ta tamamlanacak. Tüm motorların teslimatının Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

1 Şubat Çarşamba günü Sakarya’da düzenlenen BMC POWER Basın ve Medya Buluşması kapsamında BMC CEO’su Murat Yalçıntaş ve BMC POWER Genel Müdürü Mustafa Kaval sektör basınıyla bir araya gelerek projeler hakkında bilgi verdi.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan BMC CEO’su Murat Yalçıntaş “BMC olarak ülkemiz için stratejik öneme sahip birçok projede çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ülkemizin yerli ve milli teknoloji hamlesi kapsamında güç grubu üretiminden otonom ve elektrifikasyonlu araçların geliştirilmesine kadar birçok projede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz AR-GE ve tesis yatırımlarıyla askeri araçlardan ticari araçlara kadar birçok farklı alanda büyük başarılara imza attık. 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 327 Milyon USD ihracat bunun en önemli göstergesi oldu. Bu ihracat başarısıyla Türkiye’deki savunma sanayi kara araçları üreticileri arasında zirveye yerleşerek lider olan BMC, bu alanda ülkemizin tüm ihracatının yarısından fazlasını tek başına gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı.” dedi.

Sektör temsilcilerinin sorularını cevaplandıran BMC POWER Genel Müdürü Mustafa Kaval ise “TTZA motorlarımızla seri üretim yolculuğumuza başlamış olduk. Bu başlangıç AZRA, UTKU, BATU ve yeni projelerimizle devam edecek. TTZA motorumuz, 6.500 saat üzerinde test merkezi ve 140 bin km araç üstünde test edildi ve NATO dayanım testlerini tamamladı. Bu proje için yaklaşık 52 ay boyunca toplam 300 bin saat mühendislik çalışması yapıldı. Bu geliştirme çalışmalarımız diğer projelerdeki test faaliyetlerimizle devam edecek. TTZA’ların VURAN’lardan sonra KİRPİ II araçlarında da kullanımına yönelik çalışmalar halihazırda başladı. Bu araçlara entegre edilecek motorlar ile yerli kullanım alanlarının artırılmasını planlanıyoruz. BMC POWER olarak en önemli amacımız ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak en yeni teknoloji ve ürünlerle yerli çözümlerin oluşturulması ve çözüm ortaklarımızla birlikte bu ekosistemin yaratılmasını sağlamak.” dedi.

Kaval ayrıca; “Gelişen teknolojilere çözüm sunabilmek amacıyla hibrit, hidrojen ve farklı yakıtlarla çalışan motorlar için AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin kara araçlarına sadece motor ailesi olarak değil aynı zamanda; transmisyon, güç grubu, kara ve deniz tipi jeneratörler, deniz üstü ve deniz altı araçlarına güç veren küresel bir çözüm merkezi olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye ekledi.

Etkinlik kapsamında BMC POWER tesislerini gezen sektör temsilcileri Türkiye’nin ve Avrupa’nın en modern test merkezlerinden biri olan Güç Grubu Test Merkezi’nde Türk mühendislerinin yoğun çalışmaları sonucunda üretilen yerli ve milli UTKU ile BATU güç grupları ve TTZA ve AZRA motorlarının testlerini yerinde gördü.

BMC POWER

BMC POWER ülkemizin güç ve aktarma sistemleri konusundaki stratejik ihtiyaçlarını karşılamak, savunma sektöründe gerekli olan yerli ve milli güç gruplarını geliştirmek ve üretmek amacıyla Mart 2017’de kuruldu. Toplam 300 çalışanıyla İstanbul’da yer alan genel müdürlük ve mühendislik ofisleri ve Sakarya’da bulunan test merkezi, üretim ve montaj atölyesinde yürüttüğü faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle kritik teknolojilerin yerli ve milli paydaşlar ile geliştirilmesi ve üretilmesi için ekosistem oluşturma faaliyetleri de yürüterek bölgesel ve küresel bir çözüm merkezi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Bünyesinde TTZA (400 BG), AZRA (600 BG), UTKU (1.000 BG) ve BATU (1.500 BG) ile 4 farklı ürün grubunun geliştirme çalışmalarını eş zamanlı yürüten BMC POWER, güç ve aktarma sistemleri ihtiyaçlarına yönelik oluşturduğu geniş ürün gamı ve %100 Türk mühendislerinden oluşan deneyimli kadrosu ile ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam ediyor.

BMC POWER, geleceğe dönük vizyoner yaklaşımlarıyla hibrit, hidrojen ve farklı yakıtlarla çalışan motorlar için AR-GE çalışmalarına devam ederken; ülkemizin kara araçlarına sadece motor ailesi olarak değil aynı zamanda; transmisyon, güç grubu, kara ve deniz tipi jeneratörler, deniz üstü ve deniz altı araçlarına güç veren küresel bir çözüm merkezi olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.