Saddam Hüseyin rejiminin 2003 yılında ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından devrilmesinin ardından, Irak ordusu büyük bir dönüşüm sürecine girdi. Saddam sonrası dönemde, Irak ordusunun yeniden inşası ve askeri envanterinin yenilenmesi, büyük ölçüde dış yardım ve destekle yürütüldü. Özellikle ABD, Irak ordusunun modernize edilmesinde önemli bir rol oynadı.
ABD öncülüğündeki modernizasyon sürecinde M1A1 Abrams tanklarından F-16 savaş uçaklarına kadar birçok modern savaş aracı Irak ordusu tarafından kullanılmaya başlandı. Bu süreçte Bağdat yönetimi, Rusya, İran ve diğer ülkelere de yöneldi. Özellikle Rusya’dan T-90 tankları ve Mi-28 helikopterleri gibi modern silah sistemleri satın aldı.
Modernizasyon çalışmaları devam ederken, 2014 yılında IŞİD’in ortaya çıkışı ve ülke topraklarının belirli bir bölümünü ele geçirmesi, Irak ordusu için bir dönüm noktası oldu. IŞİD’e karşı verilen savaşta yıprandı. Ancak IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıyla birlikte ordu yeniden yapılanma sürecine girdi. Irak, kendi çabalarıyla askeri araçlar üretmeye çalışırken özellikle Batı ülkelerinden savaş araçları almaya devam ediyor.
Bu bağlamda Irak, Çin’in Norinco (China North Industries Corporation) şirketiyle askeri alanda işbirliği yapıyor. Irak Savunma Sanayii Komisyonu’nun (DICI) sosyal ağlarda yayınladığı videoya göre, Norinco VN22 6×6 zırhlı araçlarını teslim almaya başladı. Zırhlı araçların üretimi, Nisan 2024 itibariyle, Bağdat’ın güneydoğusunda bulunan Al-Rawia fabrikasında başlamıştı.
Norinco’nun VN22 modelinin bir versiyonu olan 6×6 zırhlı personel taşıyıcı (APC), özellikle hızlı hareket kabiliyeti ve manevra yeteneği sağlayan, daha kompakt ve hafif bir yapıya sahiptir. Araç, genellikle uzaktan kumandalı silah istasyonu (RCWS) ile donatılmıştır ve bu istasyona bir 12.7 mm ağır makineli tüfek ya da 30 mm otomatik top entegre edilebilir.
Görüntülere yansıyan Irak modelinde 12,7 mm’lik Norinco LM5 ağır makineli tercih edildiği görülüyor. İkincil silah olarak da 7.62 mm makineli tüfek bulunur. İsteğe bağlı olarak tanksavar füzeleri veya hafif roket sistemleri monte edilebilir.
VN22 6×6, genellikle 2 veya 3 kişilik bir mürettebata sahiptir. Mürettebata ek olarak Zırhlı personel taşıyıcı olmasının yanı sıra, keşif aracı, komuta kontrol aracı ya da lojistik destek aracı olarak kullanılabilir. Araç, 7 vitesli otomatik şanzımanlı 560 beygir gücünde bir dizel motora sahiptir. Bu motor, aracın maksimum 110 km/saat yol hızına ve 40 km arazi hızına ulaşmasını sağlar. Muharebe ağırlığı yaklaşık 24,5 ton olup menzili 800 kilometredir.
Irak Ordusu, eski Rus Mi-17 helikopterlerini 12 adet yeni Airbus H225M satın alarak değiştirecek
Çin işbirliği ile üretilen zırhlı araç haberinden sonra Irak, bir başka askeri tedarik süreci ile gündeme geldi. Kaynaklara göre Irak, Airbus H225M helikopterleri sipariş etti. Yeni helikopterler, Irak hizmetinde bulunan Airbus H125, H135 ve H145 uçaklarına katılacak ve eski Mi-17’lerin yerini alacak.
Airbus İcra Kurulu Başkanı Bruno Even: ‘’H225M, menzil, yük ve ayrıca görev sistemleri açısından eşsizdir. En zorlu ortamlarda zorlu görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. H225M’nin Irak’ın güvenliğine ve egemenliğine katkıda bulunmasını dört gözle bekliyoruz’’ dedi.
Söz konusu helikopterler; terörle mücadele, özel operasyonlar, taktik asker taşımacılığı, saldırı, kara ateş desteği, tıbbi tahliye ve muharebe arama ve kurtarma (SAR) görevlerinde kullanılacak. Irak tarafından yapılan teklifin sayısı resmi kaynaklarda açıklanmazken, Airbus resmi sitesinde 12 adet olarak belirtiyor. Helikopterin birim maliyetinin ise 35 milyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Teslimatların 2025 yılında başlaması bekleniyor.
Airbus H225M helikopteri, saatte 324 km hıza ulaşabilen ve ek yakıt tankları ile 1.250 km menzile sahip bir hava aracıdır. İki pilot tarafından yönetilen bu helikopter, tam donanımlı 29 asker taşıma kapasitesine sahiptir. Özel bir VIP taşıma versiyonu, 8 ila 12 yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Kaza Tahliye versiyonu, toplam dört oturmalı sağlık personeli ile birlikte 12 sedyeye kadar taşıyabilir.
EC725, tasarım açısından titreşim seviyelerini azaltmak için yeni bir kanat profili şekli içeren beş kanatlı kompozit ana rotor ile Eurocopter AS 532 Cougar’a dayanır. Gelişmiş savunma sistemleri ve silah entegrasyonları ile donatıldığı takdirde, zorlu hava koşullarında ve çatışma ortamlarında operasyon yapabilir. Askeri nakliye, arama-kurtarma, özel operasyonlar ve tıbbi tahliye gibi çeşitli görevlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Helikopterin müşterileri arasında Fransa, Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Meksika, Kuveyt, Brezilya ve Macaristan yer alıyor.