İran Devrim Muhafızları uzaya roket fırlatmaya hazırlanıyor

İran uzaya askeri uydu fırlatmakta kararlı.

İran Devrim Muhafızları roket programı Sorumlusu Ali Hacızade, Devrim Muhafızları güçlerinin uydu taşıyan bir roketi uzaya fırlatmaya hazırlandığını duyurdu. Bu açıklama, İran nükleer programının hızlandığı ve 2015 anlaşmasını canlandırmayı hedefleyen müzakerelerin sekteye uğradığı bir süreçte Batı’da endişeye yol açacak bir adım olarak görülüyor.

Hacızade, dün (pazartesi) İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ”Uzay Atmosferi” adıyla bilinen İran Devrim Muhafızları Roket Departmanı güçlerinin dünyanın yörüngesine uydu taşıyan ve katı yakıtla çalışan bir roket göndermek istediğini söyledi. Hacızade, Kased roketiyle başka bir deneme yapma niyetinin olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta, roketin Kaim adıyla yeni bir roket olacağını belirterek, roket hakkında daha fazla bilgi vermedi.

Zol-Jannah uydusu ve Sajil / Tasnim'in en son İran uydusu + videosu hakkındaki teknik raporundan alınan kayıt

Şarkul Avsat’ın haberine göre Kaim roketinin, ilk kez Devrim Muhafızları roket programının beyni Hasan Tahrani Mukaddem’in katılımıyla 2010’dan önce tanıtıldığına işaret etti. Mukaddem Kasım 2011’de Tahran’ın bir banliyösünde bulunan Malard Üssü’ndeki balistik füze üretim tesisinde yaşanan patlamada öldü. İranlı yetkililerin açıkladığı verilere göre patlamada Devrim Muhafızları mensubu 36 kişi öldü.

İran televizyonu, dini lider Ali Hamaney ve Tahrani Mukaddem’in fotoğrafını göstererek, Hamaney’in Kaim roketi projesiyle ilgili denetleme turunda olduğunu aktardı.

İran televizyonu, Devrim Muhafızları’nın Ocak ayında katı yakıtla çalışan uzay roketi motorlarını test edeceğini ilan ettiğini anımsattı. Hacızade, Ocak’ta yaptığı açıklamada, yeni roketlerin “metal yerine bileşik kompozit malzemelerden yapıldığına ve motorlarının hareketsiz olduğuna” dikkat çekerek, bunun ucuz ve füzenin enerjisini arttırdığını, aynı zamanda uydu gibi ağır yükleri taşıyabildiğini ifade etti.

İran 26 Haziran’da “araştırma amaçlı” uydu taşıyabilen “kanatlı” bir füzenin test edildiğini duyurdu. Buna göre fırlatma süreci 3 aşamadan oluşuyor: İlk iki aşaması katı yakıtla, üçüncü aşaması ise sıvı yakıtla.

Bu deney, Maxar Technologies’e ait uyduların Mart ayının başında, başkent Tahran’ın doğusundaki Semnan’da yer alan Humeyni Uzay İstasyonu’ndaki füze fırlatma rampasındaki yangın ve hasarın etkilerini gösteren fotoğrafları yayınlamasından üç ay sonra gerçekleşti. Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nden uzmanlar, bunun “Kanatlı” adlı uydu fırlatma füzesinin başarısız bir testi olduğunu söyledi. Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden uzmanlar, bu durumun “Kanatlı” isimli uydunun fırlatma füzesinin testinin başarısız olduğunu gösterdiğini belirtti.

Fotoğraflar yayınlanmadan önce, Devrim Muhafızları 8 Mart’ta yaptığı açıklamada, Kased roketinin taşıdığı Nur2 adlı askeri bir uydunun dünyanın yörüngesine yerleştiğini duyurdu.

İran Savunma Bakanlığı Aralık’ta uzaya üç adet “araştırma yükü (kargosu)” taşıyan bir roket fırlattığını açıkladı. Bakanlık daha sonra yaptığı açıklamada ise Simurg adlı roketin yeterli hıza ulaşamadığı için yükünü yörüngeye bırakmakta başarısız olduğunu duyurdu.

Önceki füze fırlatma süreçleri, nükleer anlaşmanın tarafı olan Batılı ülkelerden tepkisine neden oldu. Batılı ülkeler bu tür uydu fırlatmalarının, İran’a nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili her türlü faaliyetten uzak durma çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına meydan okuduğunu söylüyor.

ABD, İran’ın, uyduları yörüngeye yerleştirmek için kullanılan uzun menzilli roket teknolojisinin nükleer savaş başlıklarını fırlatmak için de kullanmasından endişe duyuyor. ABD ve müttefiki İsrail, Tahran’ın uydu fırlatma programını kıtalararası balistik füzeler geliştirmek için bir kılıf olarak kullanmasından korkuyor.

Batı’nın endişelerini artıran şey, İran’ın, 5 bin kilometreden fazla menzile sahip kıtalararası roketlere dönüştürmek için katı yakıtla çalışan uydular üzerinde değişiklikler yapma ihtimalidir.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.