İran Kızıl Deniz’de casus gemi bulunduruyor

Uzun zamandır İran’ın Kızıl Deniz’de casus gemisi bulundurduğu iddia ediliyor. Resmi olarak “Saviz” bir ticaret gemisi, ancak İran Devrim Muhafızları’na ait olan bir deniz ileri üssü olduğu düşünülüyor. Çok sayıda açık kaynaklarda yer alan rapora göre, son yıllarda söz konusu geminin; İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edildiği, Suudi Arabistan tarafından defalarca iddia edildi.

Kızıl Deniz dünya ticareti üzerine fiziksel ve jeopolitik bir dar geçit oluşturmuş durumda. Büyük çoğunluğu Avrupa ve Kuzey Amerika’ya ulaştırılması planlanan milyonlarca varillik petrol Kızıl Deniz’den geçiyor. Aynı zamanda uzun süredir hareketli bir nokta konumunda. Savunmasız kargo gemileri terörist saldırılarına maruz kaldığı ve devletlerin askeri müdahalelerde bulunduğu ve korsan tehdidinin bulunduğu bir konum.

Saviz gemisi 3 yıldır konumunu koruyor

USNI News’in haberine göre, Saviz gibi gemilerin ne amaçla kullanıldığını açık kaynaklar aracılığı ile kanıtlamak imkansız olsa da yapılan çıkarımın doğru olduğu düşünülüyor. Geminin eylemlerini açıklayacak ve sivil bir gemi olduğunu gösterecek bir açıklama bulunmamasının yanında, geminin güvertesinde üniformalı kişiler gözlemlenmişti. İran Devrim Muhafızları tarafından sıklıkla kullanılırken siviller tarafından pek kullanılmayan Boston Whaler tipi bir bot geminin güvertesinde bulunuyor.

Uydu görüntülerine göre gemi, son üç yılda çapalamış olduğu konumdan nerdeyse hiç hareket etmedi. Saviz, bulunduğu konumda deniz trafiğini sürekli gözetleyebiliyor. Saviz’in konumunun güneyinde ise tankerleri birkaç mil genişliğindeki bir kanala sıkıştıran dar bir geçit bulunuyor. Tankerler bu bölgede çok sayıda saldırıya maruz kalmıştı.

İran Saviz casus gemisi ile Husi müttefiklerine yardım ediyor

Saldırıların bir kısmı, İran’ın Husi güçlerini desteklemekte olduğu Yemen’deki iç savaş ile ilişkilendirilebilir. 2018 yılında iki Suudi tankeri Husiler tarafından saldırıya uğramıştı. Bu saldırı sonucunda petrol şirketi Saudi Aramco bir süre tankerlerini bölgeden geçirtmedi.

Suudilerin söylediklerine göre Saviz saldırıların bir kısmında önemli bir role sahipti, topladığı istihbaratı İran’a ve Yemen’deki Husi müttefiklerine iletiyordu. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen birlikler ile Husiler bir iç savaş içerisinde. Husilerin elde ettikleri askeri teçhizatlar arasında; çeşitli deniz mayınları, gemi karşıtı füzeler ve uzaktan kumandalı patlayıcı botlar yer alıyor. İran tarafından bilgi, parça ve sistemlerin Husiler’e sunulduğu bilgisi dokümanlar tarafından gösterilebiliyor.

İran Devrim Muhafızları’nın kendileri tarafından da tankerlere saldırılarda bulunulduğundan şüpheleniliyor. 13 Haziran 2019 tarihinde Umman Körfezi’nde Devrim Muhafızları’nın iki tankere limpet mayını ile saldırı düzenlediği iddia edildi. Ayrıca Devrim Muhafızları, politik nedenlerden dolayı bazı tankerlere el koydu. 2019 yılının Temmuz ayında Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bayraklı bir tanker alıkonulmuştu. Alıkonulan İngiltere bayraklı tanker, Suriye’ye petrol taşımakta olan bir İranlı tankeri tutmaya çalışıyor gibi gözüküyordu.

Bu esnada, İran Suriye’ye petrol taşımaya devam ediyor. Petrol taşımakta olan tankerlere, Saviz’i ve Süveyş Kanalı’nı geçtikten sonra, Rus savaş gemileri eşlik ediyor. Saviz’in konumu tankerlerin güvenliğini sağlamak için de önemli bir görev görüyor.

Saviz’in yakın gelecekte sivil kimliğinin arkasına sığınarak olduğu yerde kalacağı düşünülüyor. Bulunduğu konumdan tankerler, ticaret gemileri ve askeri gemiler üzerine istihbarat toparlayarak İran’a ve müttefiklerine ileteceği düşünülüyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.