Rusya, İran’dan kısa menzilli balistik füze satın alıyor!
Avrupalı yetkililer, ABD istihbarat kaynaklarının kısa süre önce İran’ın Rusya’ya çok sayıda Fatih-360 kısa menzilli balistik füze sistemi teslimatı gerçekleştirdiğini belirlediğini söyledi.
ABD ve Avrupalı yetkililere göre bu hamle, Rusya’ya Ukrayna’ya karşı savaşında yeni bir güçlü askeri araç kazandırıyor ve Batı’nın İran’a Moskova yönetimine bu silahları vermemesi yönündeki sert uyarılarının ardından geldi.
Avrupalı yetkililer, Avrupa ve ABD’nin İran’ın hamlesine karşı yaptırımlar üzerinde çalıştığını söyledi.
ABD’li bir yetkili füzelerin teslim edildiğini doğrulayarak, ““Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana Rusya ve İran arasındaki derinleşen güvenlik ortaklığı konusunda uyarılarda bulunuyoruz ve bu raporlardan endişe duyuyoruz, biz ve ortaklarımız, hem G-7’de hem de bu yaz düzenlenen NATO zirvelerinde birlikte önemli sonuçlar elde etmeye hazır olduğumuzu açıkça belirttik. İran balistik füzelerinin Rusya’ya herhangi bir şekilde aktarılması, İran’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık savaşına verdiği desteğin dramatik bir şekilde artmasını temsil edecektir.” ifadelerini kullandı.
Ukraynalı bir askeri kaynak, Rus bir geminin füzeleri Çarşamba günü Hazar Denizi’ndeki ismi açıklanmayan bir limana teslim ettiğini söyledi.
Kaynak, silahların Ruslar için önemli bir kabiliyet olacağını, zira Rusya’nın Ukrayna kasaba ve şehirlerini daha uzak mesafelerden vurabilme kabiliyetini artıracağını söyledi.
Daha önce ortay acıkan hebrelerde,Moskova hükümeti tarafından satın alınan Fatih-360 kısa menzilli balistik füze sistemlerini kullanacak olan Rus personelin eğitim için İran’a gittiği belirtilmişti.
İran, Rusya’ya balistik füze verildiği iddiasını yalanladı
İran ise Ukrayna’daki çatışmalarda kullanılmak üzere Fatih-360 kısa menzilli balistik füze sistemlerinin Rus güçlerine teslim edildiği iddiasını yalanladı. İran’ın birleşmiş Milletler sözcüsü yaptığı açıklamada, “İran, böyle eylemlerde bulunmaktan kaçınıyor ve aynı zamanda diğer ülkeleri çatışmaya dahil olan taraflara silah tedarikini durdurmaya çağırıyor.” dedi.
Kaynak, bunun Ukrayna’nın, İngiltere yapımı Storm Shadow füzeleri gibi uzun menzilli batılı silahları Rusya içindeki önemli hedeflere ateşleyebilmesi ihtiyacını daha da belirginleştirdiğini söyledi.
Batılı ülkeler Ukrayna’ya verilen silahların çatışmaları daha da tırmandırabileceği gerekçesiyle Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermemişti.
Birleşik Krallık ve Fransa’nın, Ukrayna’ya verilen SCALP EG / Stormshadow seyir füzelerinin Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermediği açıklanmış, Almanya’nın da Ukrayna’ya benzer sebeplerle seyir füzesi vermek istemediği ortaya çıkmıştı.
ABD, Ruysa topraklarından Ukrayna’ya gerçekleştirilen saldırılara karşı ABD yapımı pek çok silahın Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesine rağmen MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerinin Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermemişti.
ABD daha önce Rusya’nın Harkiv bölgesine gerçekleştirdiği saldırılara cevap olarak Ukrayna’nın bu saldırıların gerçekleştirildiği Rusya topraklarına ABD yapımı silahlarla saldırmasına izin vermiş ancak bu iznin MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerini kapsamadığını belirtmişti.
Rusya, Ukrayna’ya verilen silahlara dair tüm kısıtlamaların kaldırılacağına inanıyor
Moskova’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, Washington’un Ukrayna’ya bağışlanan silahlar üzerindeki tüm kısıtlamaları yakında kaldıracağına inanmak için nedenleri olduğunu söyledi.
Rus diplomat, ABD’nin, Kiev’in düşman topraklarına yönelik saldırılarda Amerikan yapımı silahları kullanmasına izin vermeyi reddetmesini “kışkırtma” olarak nitelendirdi.
ABD hükümetinin, mevcut kısıtlamaların tamamını fazla düşünmeden kaldırma kararının zeminini hazırladığını iddia etti.
Antonov, Başkan Joe Biden hükümetine atıfta bulunarak, “Mevcut yönetim, bir eliyle arkasında hançer tutan, diğer eliyle de bir eliyle bir hançer tutan bir kişi gibi davranıyor” dedi.
Ayrıca iki askeri süper güç arasında ciddi bir diyaloğun ancak Washington’un Rusya’ya yönelik “düşmanca politikasını”, Ukrayna’ya desteğini ve Moskova’ya uyguladığı yaptırımları sona erdirmesi halinde gerçekleşebileceğini söyledi.