Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TEKNOFEST yarışmaları için bulunduğu Aksaray’da bir televizyon kanalında açıklamalarda bulundu. Demir, Türkiye’nin son dönemde Savunma sanayii alanında attığı adımlardan bahsetti.
HİSAR-A+(plus) hakkındaki son geliişmeleri aktaran Demir, ROKETSAN’ın çalışmalarının ardından HİSAR-A’yı HİSAR-A+(plus) yönüne doğru evirdiklerini ifadelerini kullandı.
“HİSAR-A üretim aşamasındayken HİSAR-A+’yı yeni bir yöne doğru evirdik”
“Bu alanda biz 28-29 atış yaptık. Bu sistemler test edile edile geliştiriliyor. HİSAR-A ve HİSAR-O’dan bahsediyorduk. Bu ürünlerimiz epey bir olgunluk seviyesine geldi. HİSAR-A seri üretim aşamasındayken menzil ve irtifa olarak biraz daha değişiklik yaparak sistemi daha da geliştirebileceğimizi gördük. ROKETSAN’daki arkadaşlarımız bu konuda çalıştılar. HİSAR-A+(plus) dediğimiz yeni bir yöne doğru evirdik. Hava savunma sistemleri teknoloji açısından en kompleks unsurlar içinde çeşitli yazılımların bulunduğu komuta kontrol sistemlerinin olduğu ve bir anlamda havadan mermi ile mermi vurmak gibi bir olayı gerçekleştirmeniz gereken bir sistem. Seri üretim aşamasında kritik birkaç malzememiz var, onlarla ilgili birkaç sıkıntıyı çözdükten sonra sahaya vermeye devam edeceğiz.”
İsmail Demir, uzay faaliyetleri hakkında da önemli bir müjde verdi. Demir, Türkiye’nin uydularını yörüngeye yerleştirebileceği gibi bir uzay faaliyeti içinde bulacağını söyledi.
“Uzaya çıkmak belirtilen irtifanın daha da üstene çıkmak şu anda bizim için mümkün”
“Biz bu çıkışı iki sene önce yaptık. Çok fazla duyurmak istemedik. Çünkü atmamız gereken daha bir dizi adım var. Bu adımlar da atıldı. Uzaya çıkmak belirtilen irtifanın daha da üstene çıkmak şu anda bizim için mümkün. Bu konuda sistemlerimiz ve roket motorlarımız elimizde var. Daha da iyilerini geliştirdik ama irtifaya çıktıktan sonra orada faydalı yükünüzü istediğiniz yörünge yerleştirmek, manevralar yapabilmek gerekir. Bunlar da çok önemli bunlar aşama aşama test edilecek. Türkiye çok yakın bir zamanda başta mini bir uydu ile başlamak üzere uydularımızı yörüngeye yerleştirme gibi bir uzay faaliyeti içinde bulacağız. Bunun ilk adımları olan roket motorları teknolojilerinde çok iyi bir noktaya geldik.”
S-400 süreci hakkında da açıklamalar yapan İsmail Demir, S-400’de gelinen son durumu ifade etti.
“İkinci sistem ile ilgili bir dizi yol haritamız var”
“İki şey karıştırılmamalı. Biz, iki sistem alımıyla ilgili olarak masadaydık. İlk sistemin hızlı bir alımı oldu. İkinci sistem ile ilgili bir dizi yol haritamız var ve burada çeşitli adımlar var. Bu adımların bir kısmı ortak üretim, bir kısmı teknoloji transferi ve bir kısmı ödemeler gibi konular var. Prensipte bu anlaşma imzalandı ancak bu prosedürel şeylerin, teknik adımların atılması ile ilgili detaylar çalışılıyor.”
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin F-35 projesinde ortak olduğunu ve ortak kalmak istediklerini hatırlattı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi