Filistin’i tanıyan BM üyesi ülke sayısı 145’e yükseldi!
Geçtiğimiz hafta İspanya, İrlanda ve Norveç eş zamanlı olarak Filistin Devleti’ni tanıma kararı almış ve diğer Avrupalı devletlerin de Filistin Devleti’ni tanıma konusunda aynı adımı atmasını umduklarını bildirmişti.
Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri, geçtiğimiz hafta Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmalarının ardından 28 Mayıs itibariyle Filistin devletini resmen tanıdıklarını açıkladılar.
Üç ülkenin resmi duyurusunun ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Madrid’e sert tepki göstererek Sanchez hükümetinin “Yahudilere karşı soykırım ve savaş suçlarının teşvik edilmesinde suç ortağı olduğunu” iddia etti.
Khamenei @khamenei_ir, Sinwar y la Vicepresidenta de España @yolanda_diaz_ – llaman a la desaparición del Estado de Israel y el establecimiento de un estado terrorista islámico palestino desde el río hasta el mar.
Presidente @sanchezcastejon – al no despedir a @yolanda_diaz_ y… pic.twitter.com/Gq4mcRlndo
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) May 28, 2024
Bugün erken saatlerde İspanya’da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı.
İspanya Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Madrid’deki Başbakanlık Konutu Moncloa’da düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Alegria, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararının onaylandığını belirterek, “Özel bir Bakanlar Kurulu toplantısı oldu. Tarihi bir bir karar ve tek bir hedefi var. O da barışa katkı sağlamak.” ifadelerini kullandı.
İspanya’nın, İrlanda ve Norveç’in eş zamanlı kararıyla Filistin’i tanıyan ülkelerden biri olduğunu kaydeden Alegria, “İspanya dönüm noktası olan, tarihi bir karar alarak, bu zamana kadar 143 olan Filistin devletini tanıyan ülkelerin arasına eklenmiştir. Bu, İspanya’nın, adalet, tutarlılık ve barış vaadiyle bağdaşan bir kararıdır.” diye konuştu.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Filistin devletinin tanınması gerektiğini belirterek, “Artık daha fazla masumun öldürülmesine göz yumamayız. Barış için tek yol budur ve bugün bu yolda önemli bir adım attık. Alınan karar tarihi bir dönüm noktası olacaktır,” dedi. Albares, İsrail ve Filistin arasındaki uzun süreli ve çözümsüz sorunların çözülme zamanının geldiğini vurgulayarak, İsrail halkının yanı sıra Filistin halkının da barış ve güvenlik umuduna sahip olması gerektiğini ifade etti.
Albares ayrıca İrlanda ve Norveç ile eş zamanlı olarak İspanya’nın da Filistin devletini tanıma kararı aldığını ve böylece tanıyan ülke sayısının 146’ya yükseldiğini bildirdi. Slovenya’nın perşembe günü bu karara katılacağını ve diğer ülkelerin de katılmasının beklendiğini belirten Albares, “İki devletli çözüm, barış yolunda ilerlemenin tek çaresidir ve başka bir alternatif yoktur” şeklinde konuştu.
Albares, bundan sonraki süreç için ise “Öncelik ateşkes. Bu olmadan adım atmak imkansız. Ateşkes sağlanmadan kimse parmağını kımıldatmıyor. Barış ve iki devletli çözümü konuşmamız için ateşkes sağlanmalıdır.” dedi.
“Filistin Devleti’nin tanınması tarihi bir karar”
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin devletinin tanınmasının, İspanya’nın uluslararası insan haklarına ve uluslararası hukuka olan bağlılığını yansıttığını belirtti. Sanchez, “Ukrayna’daki durumda olduğu gibi, Filistin’de de hakların korunması ve hukukun üstünlüğünün sağlanması için çaba gösteriyoruz” dedi.
Sanchez, bu sabah yaptığı açıklamada, Filistin Devleti’nin tanınmasının sadece tarihi bir adaletin gerçekleştirilmesi olmadığını, aynı zamanda barışa ulaşma yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade ederken “İspanya, Filistin’i tanıyan 140’tan fazla ülkeye katılarak, İsrail ve Filistin arasında kalıcı barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara destek verecek” şeklinde konuştu.
Sanchez ayrıca, Filistin devletinin tanınmasının pratikte uygulanabilir olması gerektiğini vurgulayarak, “Gazze ve Batı Şeria’nın tek bir Filistin yönetimi altında birleşerek, Doğu Kudüs’ün başkent olması gerektiğini” belirtti. Bu birleşmenin, aralarında bir koridor sağlanarak gerçekleştirilmesi gerektiğini de ekledi.
Yisrael Katz’a “gündemi çarpıtma” suçlaması
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ı, gündemi çarpıtma ve provokatif açıklamalar yapma konusunda suçladı. Albares, Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanabilmesi için tek yolun iki devletli çözüm olduğunu vurgulayarak, İspanya’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararını savundu.
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın, X hesabından, İspanya, İrlanda ve Norveç’i hedef alan açıklamalarını sert bir dille eleştiren Albares, “İsrail Dışişleri Bakanı, yalan, rezil, provokatör ve gündemi çarpıtmaya çalışan mesajlar atıyor. İrlanda ve Norveç ile birlikte koordinasyonlu, sakin ve kararlı bir şekilde uygun zaman geldiğinde gereken ortak cevabı vereceğiz.” diye konuştu.
“Bu saldırılar bizi korkutamaz ve yolumdan saptırtamaz. Provokasyonlara düşmeyeceğiz.” ifadesini kullanan Albares, Katz’ın stratejisinin farkında olduğunu, barış, ateşkes ve iki devletli çözümün konuşulması gerekirken, sosyal medyayla suni gündemler yaratmaya çalıştığını kaydetti.
Albares, bu tür saldırıların İspanya’yı yıldıramayacağını ve stratejik hedeflerinden sapmasına neden olamayacağını belirtti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın Refah’a yönelik İsrail saldırılarını durdurma yönünde aldığı tedbir kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, bu konuda Avrupa Birliği’nin de destek verdiğini ve gereken önlemleri alacağını ifade etti.
Yarın Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Filistin dışişleri bakanları ile İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri’nin Madrid’e gelerek Başbakan Pedro Sanchez ile görüşeceğini, ardından Dışişleri Bakanlığı binasında hep birlikte toplantı yapacaklarını açıklayan Albares, bu ziyaretin amacının, İspanya’nın Filistin devletini tanıma kararına destek verilmesi ve bundan sonra yapılacaklara ilişkin kararlar alınması olduğunu söyledi.
İrlanda ve Norveç de önceki hafta ortaklaşa açıkladıkları kararı resmileştirerek İspanya’yı takip ettiler.
Norveç, Filistin Devleti’ni resmen tanıdığı bildirildi
Norveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin Devleti’ni resmen tanıdığı bu “özel günü” Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.
İki devletli çözüm konusunda İsrail’in “yapıcı taahhütte” bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin “30 yılı aşkın süredir Filistin Devleti’nin en güçlü savunucularından biri” olduğunu vurguladı ve Norveç’in İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı olarak Filistin’i tanıma kararı aldığını ve diğer Avrupalı devletlerin de bu adımı atmasını umduklarını ifade etti.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Filistin’in Avrupalı devletler tarafından tanınmasının, bu devletin sürdürülebilirliği için tek başına yeterli olmadığını vurguladı. Eide, Filistin’in tanınmasının, bölgedeki kilit aktörlerle geliştirilen barış planını daha da güçlendirdiğini ve bu kararın, 7 Ekim sonrası barış sürecine destek olduğunu belirtti.
Ayrıca, Eide 26 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenen bir törende, ülkesinin Filistin Devleti’ni tanıdığını simgeleyen resmi belgeleri Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya teslim etti. Bu adım, Norveç’in Filistin’e olan desteğini ve bölgesel barışa olan bağlılığını pekiştirdi.
İspanya ve Norveç ile birlikte İrlanda da Filistin Devleti’ni resmen tanıdı
İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ile Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı. Martin, bu adımın, süregelen barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına olan derin bağlılıklarının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamada, İrlanda hükümetinin bu kararının, Filistin devleti ile tam diplomatik ilişkilerin kurulmasını mümkün kıldığı ifade edildi. Martin, “Filistin makamlarının resmi talebine yanıt olarak İrlanda, Filistin misyonunun büyükelçilik statüsüne yükseltilmesine ve Filistin’den İrlanda’ya bir büyükelçinin atanmasına izin verecek” dedi.
Bu kararla aynı zamanda İrlanda’nın Ramallah’taki mevcut temsilciliğinin de büyükelçiliğe dönüştürülmesine olanak sağlandı. Martin, “Filistin’in tanınması, sürecin sonu değil, yeni bir başlangıçtır. Barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Martin ayrıca, Filistin yönetiminin reform ve hizmet sunumu çabalarında uluslararası toplumun tam desteğinin elzem olduğunu vurguladı ve bu yönde çabaların artırılacağını dile getirdi. İlerleyen süreçte Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile yapılan önemli görüşmelerin yanı sıra Avrupalı ve Arap ortaklarla Arap Barış Vizyonu konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Martin, “İrlanda, tüm tarafların serbest bırakılmasını sağlayacak, İsrail ile barış ve güvenlik içinde var olacak bağımsız, egemen bir Filistin devleti vizyonunu gerçekleştirecek siyasi yolların oluşturulması için Filistin yönetimi, AB ve uluslararası ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edecektir” dedi.
İspanya, Norveç ve İrlanda’nın bu kararı, 28 Mayıs’ta uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde 1967 sınırları içinde Filistin’i tanıyacaklarını açıklamalarıyla birlikte geldi.