İspanya’dan Ukrayna’ya Leopard ve Patriot desteği!
İspanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kiev’e Patriot füzelerinin sevkiyatı doğrulanarak ayrıca zırhlı araçlar ve Leopard tanklarının da teslim edildiğini duyuruldu.
Söz konusu açıklamalardan daha önce İspanya basını, hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, İspanya’nın NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) baskısı altında Ukrayna’ya Patriot füzeleri teslim etmeyi kabul ettiğini duyurmuştu.
İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, 26 Nisan’da Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun 21. Toplantısı’nda, Ukrayna’ya Patriot füzelerinin sevkiyatına başlandığını duyurmuştu. İspanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, lojistik üsse dört gün içinde ulaşacak olan uzun menzilli Patriot füzelerinin sevkiyatının detayları paylaşılmıştı.
Bakanlık söz konusu sevkiyatlara ek olarak, önümüzdeki aylarda Ukrayna’ya makineli tüfekler, askeri araçlar, sahra topçu obüsleri, 155 mm ve 120 mm mermiler, anti-drone ekipmanları ve Leopar tankları da dahil olmak üzere ek askeri ekipmanların gönderileceğini bildirdi.
Bu teslimatların, İspanyol savunma sanayiinin hazırlamakta olduğu çeşitli uçaksavar gözetleme sistemleri ve insansız hava araçlarına karşı savunmaya yönelik uzak silah istasyonları ile devam edeceği öğrenildi.
İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Ukrayna’ya gönderilmek üzere yeni Leopard muharebe tanklarının hazırlıklarının planlandığı gibi ilerlediğini belirtti. Robles, ilk birimlerin Haziran ayı sonuna kadar hazır olacağını ve Ukrayna’ya sevk edileceğini açıkladı.
İspanya ve Yunanistan’a NATO ve AB baskısı
Bu ayın başlarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO üyelerine, Ukrayna’nın Rus hava saldırılarına karşı koymak için en az 7 adet Patriot veya diğer üst düzey hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu söylemiş ve Kiev’e yönelik askeri yardımlarını artırmaya çağrısında bulunmuştu.
Volodimir Zelenski pazar günü sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımında “Patriotlar ancak depolarda hareketsiz durmak yerine çalışıp hayat kurtarırlarsa hava savunma sistemi olarak adlandırılabilirler,” şeklinde yazmıştı.
Almanya, Ukrayna’ya 1 adet Patriot hava savunma sistemi teslim etme sözü vermiş ve NATO müttefiklerine diğer altısını da teslim etme çağrısında bulunmuştu.
Geçen hafta Brüksel’de düzenlenen bir zirvede, Avrupa Birliği liderleri, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e, kendi hava savunma sistemlerinden bazılarını Ukrayna’ya hibe etmeleri konusunda bizzat baskı yaptılar.
Yunanistan ise, Ukrayna’ya elindeki S-300 ve Patriotları sevk etmesi yönünde yapılan çağrıları reddetti. Başbakan Miçotakis, “Ne S-300’leri ne de Patriotları göndereceğiz. Bu sistemler Yunan hava sahasının korunması için kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Skai TV’ye verdiği röportajda “Bize soruldu ve biz de bunu neden yapamayacağımızı açıkladık.” diyen Miçotakis, bu sistemlerin “caydırıcılık kabiliyetleri açısından kritik” olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya karşı çıkıyor
Yunanistan’ın sahip olduğu Sovyet yapımı S-300 hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya devredilmesi hakkında daha önce de söylentiler ortaya çıkmıştı. Bu konuda Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anlaşma gereği Atina’nın S-300 sistemlerini başka bir ülkeye devretme hakkının olmadığını vurgulamıştı.
Diğer yandan, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ise, Rusya’nın caydırılması amacıyla ülkesinin topraklarına nükleer silah konuşlandırılmasına hazır olduklarını açıkladı. Duda, “Eğer müttefiklerimiz topraklarımıza nükleer silah yerleştirmek isterse, bunu kabul ederiz,” şeklinde konuştu.
Bu açıklamalar, bölgedeki güvenlik dinamiklerindeki önemli gerginlikleri ve ittifaklar arası işbirliklerinin boyutlarını gözler önüne seriyor.