İsrailli Unit 8200 birimi casusundan akılalmaz hata!
İngiliz The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığı bilgilere göre, Unit 8200’ün başkanı Yossi Sariel’in Amazon’da satışa çıkardığı kitap, yıllarca korunan kimliğini kendi eliyle internet ortamında ifşa etmesine sebep oldu.
Söz konusu kitap, askeri birimde 20 yıldan fazla süredir başkanlık yapan Sariel’in adına açılan özel Google hesabının, casusluk şefinin kimliği, konumu ve sicilinin tespit edilmesine yol açtı.
The Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre, Yossi Sariel adındaki bu gizemli figür, yirmi yıldan fazla bir süre gölgede kaldıktan sonra, kendisi tarafından yazılan ve Amazon üzerinden yayınlanan bir kitap sayesinde dünya çapında tanındı.
İsrail’in siber istihbarat ve gözetim konularında dünyanın önde gelen kurumlarından biri olan ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ile kıyaslanan Unit 8200’ün başındaki isim olan Sariel, “The Human Machine Team” adlı eserde, yapay zeka teknolojilerinin askeri stratejilere nasıl entegre edilebileceğine dair radikal görüşlerini paylaştı.
Ayrıca söz konusu kitabın, Gazze’deki altı aylık savaş sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) kullanmaya başladığı gelişmiş yapay zeka sistemlerine dair planları da içerdiği belirtiliyor.
Sariel’in, kitabını Tuğgeneral YS takma adı altında yayınlamasına rağmen, kitabın tanıtımında kullanılan özel bir Google hesabı üzerinden kimliği ifşa oldu. Kitap, yazarın benzersiz kimliği ve hesabın harita ile takvim profillerine bağlantılar içeren dijital bir iz bıraktı ve bu da Sariel’in kimliğinin internet üzerinden ifşa olmasına neden oldu.
Kitabın elektronik versiyonunda bulunan anonim eposta adresi üzerinden Sariel’in adına ve Google hesabına kolayca ulaşılabildiği kaydedildi. The Guardian’a konuşan bir IDF sözcüsü, söz konusu eposta adresinin Sariel’in kişisel hesabı olmadığını, hesabın “kitapla ilgili meselelere ithaf edilmek üzere” açıldığını söyledi.
The Guardian, bu olayı “utanç verici bir güvenlik ihlali” olarak tanımlarken, İsrail Savunma Kuvvetleri ya da Unit 8200’den konuyla ilgili resmi hiçbir açıklama yapılmadı.
Unit 8200, 7 Ekim’i önleyememesi nedeniyle eleştiriliyordu
İsrail’in istihbarat birimi Unit 8200 ve komutanı Yossi Sariel, zorlu bir dönemden geçiyor. The Guardian’ın bildirdiğine göre, Şubat ayında İsrail’in önde gelen gazetelerinden Maariv, 7 Ekim saldırıları sonrası Birim 8200 içinde yaşanan bölünmeyi ve birimdeki suçlamaları gündeme getiren bir haber yayımladı. Haberde Birim 8200’ün komutanı sadece “Y” harfi ile anılsa da, bu eleştiri, İsrail istihbarat camiasında son yılların en büyük başarısızlığı olarak değerlendirilen olaylara dikkat çekti.
Sariel’e yönelik eleştiriler, birimin eski moda istihbarat yöntemlerinden uzaklaşarak teknolojiye aşırı bir bağlılık göstermesi ve bu durumun 7 Ekim saldırılarını öngörememesine yol açtığı iddialarını içeriyor. Bir kıdemli yetkili, Sariel yönetimindeki birimin “yeni istihbarat balonunu takip ettiğini” belirterek, teknolojik yeniliklerin heyecanının, temel istihbarat toplama faaliyetlerinin önüne geçtiğini ifade etti.
Yossi Sariel ise bu eleştirilere karşı, 7 Ekim olaylarının son gününe kadar sorumluluğu kabul ettiğini ve meslektaşlarına “peşini bırakmayacağını” söyleyerek yanıt verdi. “Olanların sorumluluğunu kelimenin en derin anlamıyla kabul ediyorum. Yenildik. Ben yenildim,” diyerek yaşananların ağırlığını omuzlarında hissettiğini belirtti.Sariel’in üç yıl önce yayımlanan kitabında, savaş stratejilerini dönüştürme potansiyeline sahip makine öğrenimi kullanımı üzerine düşünceleri vurgulanıyor. Kitap, bu yenilikçi fikirlerin stratejik ön plana taşınması gerektiğini öne sürüyor. Aynı kitapta, yapay zeka destekli “hedefleme makinesi” kavramına değiniliyor; bu, İsrail ordusunun Gazze bombardımanlarında kullandığı hedef tavsiye sistemlerine paralellik gösteriyor.
Son altı ay içinde, Sariel’in liderliğindeki Unit 8200, yapay zeka tabanlı birçok karar destek sistemi geliştirip hayata geçirdi. Bu sistemler arasında, “İncil” (Gospel) ve “Lavanta” (Lavender) adında iki hedef tavsiye sistemi bulunuyor. Bu sistemlerin İsrail-Filistin konulu +972 dergisi, İbranice yayın yapan Local Call ve The Guardian tarafından raporlandığı açıklandı.
“The Human Machine Team”
+972 dergisi ve Local Call yayınları, çarşamba günü, Unit 8200’le “Tuğgeneral YS” adlı kişinin yazdığı kitap arasındaki bağlantıya değinmişti.
Sariel’in, Washington DC’deki ABD Ulusal Savunma Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bir yıl kaldıktan sonra İsrail ordusunun izniyle kitabı yazdığı ve burada yapay zekanın modern savaşı dönüştürmek için kullanılması gerektiğini öne sürdüğü bu dergiler tarafından tespit edildi.
Üst düzey askeri komutanlar ve güvenlik yetkililerini hedefleyen kitap, tamamen otonom sistemler inşa etmek yerine insanlar ve yapay zeka arasında sinerji yaratmayı amaçlayan bir “insan-makine ekibi” konseptini dile getiriyor.
Eski bir istihbarat yetkilisine göre bu kitap, Sariel’in bir “düşünce lideri” olma tutkusunu yansıtıyor. Sariel 2000’li yıllarda, İsrail istihbarat uygulamalarının gözden geçirilmesi için ajitasyon yapan ve “Koro” olarak bilinen akademik görüşlü bir grup casusun önde gelen üyelerinden biriydi.
İsrail basınında yer alan bir habere göre 2017’de IDF’nin merkez komutanlığının istihbarat başkanıydı. Daha sonra Unit 8200’ün komutanlığına yükseltilmesi, geleceğe yönelik teknolojik vizyonunun askeri kurum tarafından onaylanması anlamına geliyordu.
Sariel kitapta son yıllarda IDF içinde “istihbaratı sahadaki savaşçılara bağlamak için yeni bir istihbarat merkezli savaş konsepti geliştiren” bir “devrime” atıfta bulunuyor. Daha da ileri gidilmesini, özellikle ölümcül hedefleme operasyonları yürütülürken istihbarat ve savaşın tamamen birleştirilmesini savunuyor.
Sariel, kitabın bir bölümünde insan beyninin işleyemeyeceği “büyük verilerden” yararlanarak etkili bir hedef makinesinin nasıl inşa edileceğine dair bir şablon sunarken, “Makinenin savaş alanı, nüfus, görsel ve hücresel veriler, sosyal medya bağlantıları, resimler, cep telefonu bağlantıları ile ilgili yeterli veriye ihtiyacı var. Ne kadar çok veri ve ne kadar çeşitli olursa o kadar iyi.” ifadelerini kullanıyor.