İsrail halkı Netanyahu’yu istemiyor!
İsrail Demokrasi Enstitüsü (İDE) tarafından yapılan ankette, rastgele seçilen 756 İsrailliye “Gazze Şeridi’ndeki saldırıların sona ermesinin ardından kimi İsrail başbakanı olarak görmek istersiniz?” diye soruldu.
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların sadece %15’i savaştan sonra da Netanyahu’nun görevine devam etmesini isterken, %23’ü ise Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz’ı başbakan olarak görmek istediklerini belirtti.
Katılımcıların %4’ü ise Netanhayu dışında herhangi birini başbakan olarak tercih edeceklerini, %30,5’i ise görüş belirtmek istemediklerini dile getirdi.
İsrail Demokrasi Enstitüsü, anketin 25-28 Aralık tarihleri arasında 756 katılımcı arasında %95 güven düzeyiyle gerçekleştirildiğini ve hata payının %3,5 olduğunu bildirdi.
Aralık ayında yapılan bir önceki İDE anketinde de, İsraillilerin %69’unun savaş biter bitmez seçimlerin yapılması gerektiğini düşündüğünü ortaya çıkarmıştı.
Katılımcılar, Gazze’ye yönelik saldırıların durmasının ardından İsrail’in Başbakanlık koltuğunda görmeyi arzu ettikleri politikacılar arasında, önceki Başbakan Naftali Bennett, ana muhalefet lideri Yair Lapid, Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, Savunma Bakanı Yaov Gallant, eski Mossad Şefi Yossi Cohen ve Ekonomi Bakanı Nir Barkat’ı saydılar.
İsrail’in Kanal 13 televizyonunun 29 Aralık’ta gerçekleştirdiği ve 700 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre, eğer seçimler bugün yapılsa, Netanyahu’nun Likud partisinin İsrail Meclisi’nde 16 koltuk kazanabileceği ileri sürülmüştü. Netanyahu’nun başında bulunduğu Likud Partisi’nin, 120 koltuklu İsrail Meclisi’nde şu anda 32 koltuğa sahip olduğu biliniyor.
Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısını tespit edememesi ve Gazze Şeridi’ndeki İsrailli rehineler meselesini ele alma biçimi nedeniyle İsrail çevrelerinde yoğun eleştirilere maruz kalırken siyasi popülaritesi de keskin bir şekilde düştü.
İsrail, 7 Ekim olaylarından bu yana Gazze Şeridi’ne hava ve kara saldırıları başlattı. Gazze sağlık yetkililerine göre o zamandan bu yana en az 22 bin 185 Filistinli hayatını kaybederken 57 bin 35 kişi de yaralandı.
İsrail saldırısı Gazze’yi tam anlamıyla bir harabeye çevirdi, bölge altyapısının %60’ı hasar gördü veya yok edildi. Yaklaşık 2 milyon bölge sakini şiddet, gıda problemi, temiz su ve ilaç kıtlığı nedeniyle yerinden edildi.