NATO’nun son üyesi olan İsveç, uzun yıllar boyunca ikili ortaklık yürüttüğü ABD ile NATO çatısı altında da ortaklığını pekiştiriyor. İsveç ordusu adına ABD ile ortak girişimler, operasyonel yeteneği geliştirmek adına önemli bir yere sahip bulunuyor.
Siber alandaki gelişim için imzalanan söz konusu niyet mektubu, Stratejik Planlar ve Politika Dairesi Başkanı Tümgeneral Johan Pekkari ve USEUCOM’un Planlar ve Operasyonlar Direktör Yardımcısı Tuğgeneral James D. Cleet tarafından 12 Nisan 2024’te Stockholm’de imzalandı. İmzaların atılmasının ardından Tümgeneral Pekkari: ‘’kili ortaklık, tarafların hem tek taraflı hem de ikili yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyor’’ dedi.
Niyet mektubunun akabinde atılacak adımlar dâhilinde, İsveç Silahlı Kuvvetleri ve ABD Avrupa Komutanlığı’nın siber alandaki ilişkisinin birlikte büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin, her iki ülkenin kolektif güvenliğini destekleyen, askeri ağlara ve kritik altyapıya yönelik gelişmiş ve kalıcı tehditleri geride bırakmak için gerekli olduğu düşünülüyor.
ABD Hava Kuvvetleri Tuğgenerali James D. Cleet: “Avrupa, çok sayıda ve giderek saldırganlaşan siber düşmanlarla karşı karşıyadır. NATO ortaklarımız ve İsveç gibi Müttefiklerimizle birlikte, siber alanındaki saldırılara direnmek ve bu saldırılardan kurtulmak için birlikte çalışmalıyız. Bu işbirliği özellikle, düşmanların paylaştığımız ve güvendiğimiz kritik sistemleri ve ağları bozmasını önlemek için gereklidir’’ dedi.
Geçtiğimiz yıl İsveç, Kilitli Kalkan-2023 tatbikatına İzlanda ile oluşturulan bir ekip bünyesinde katıldı. Bu tatbikat, NATO ülkeleri arasında siber savunma alanında işbirliğini tesis etmek, koordinasyon ve karar verme süreçleri ile ulusal ve uluslararası bilgi paylaşımı ile siber savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla yapılıyor.
Aynı tatbikata Türkiye, Güney Kore ile birlikte ortak takım kurarak katıldı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Siber varlık ve kritik altyapılara karşı gerçekleştirilebilecek farklı siber saldırı senaryolarının test edildiği tatbikatta, Türk Silahlı Kuvvetleri, kamu kurum/kuruluşları ve siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın katılımıyla siber alandaki yeteneklerimizin başarıyla test edildiği belirtildi.
Günümüz savaşları, artık siber çatışmaları de beraberinde getiriyor. Özellikle Rusya – Ukrayna Savaşı, bu konuda ciddi bir farkındalık yaratıyor. Rusya, siber saldırılarla Ukrayna ordusunu, hükümetini ve sivil ağlarını çökertip askerî savunmasını engellemek ve sivil hayatı altüst etmek yönündeki girişimleri savaşın siber cephesini oluşturuyor.