Orban’ın partisinden İsveç’in NATO katılımını etkileyen boykot!
Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın partisi Fidesz’den milletvekilleri, İsveç’in NATO’ya katılım teklifinin yasama gündemine alınması için oylama yapılması planlanan parlamentonun acil oturumunu boykot etti.
Parlamentoda yapılan oturuma altı muhalefet partisi destek verirken Fidesz’in milletvekilleri ise oturuma katılmayıp boykot ederek oylamayı yasama meclisinin gündemine alma girişimini boşa çıkardı.
Parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olan iktidardaki Fidesz partisi, İsveçli politikacıların Macaristan demokrasisinin durumu hakkında “bariz yalanlar” söylediğini ifade ediyor ve Temmuz 2022’den bu yana İsveç’in NATO’ya adaylığı sürecinin ilerlemesini erteliyordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ocak ayında İsveç’in üyeliğini onaylamasının ardından, Budapeşte yönetimi ittifak içerisindeki 31 üye arasında onayı vermeyen son ülke konumuna düştü. Bu sebeple de NATO üyesi Batılı ülkeler Macaristan’a bu süreci bitirmesi için baskı yapmaya devam ediyor.
Başbakan Orban da bu süreç adına geçtiğimiz ay NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e üyeliğin onaylaması için “mümkün olan ilk fırsatta” partisini teşvik edeceğini ifade etmişti.
Demokratik Koalisyon partisi milletvekili Agnes Vadai
Boykot edilen ve karar alınamayan oturumun ardından Macaristan muhalefetinden liberal Demokratik Koalisyon partisi milletvekili Agnes Vadai, bu davranışın Macaristan’ı aşağılayıcı bir konuma soktuğunu ifade ederken hükümetin İsveç’in NATO üyeliğini engellemesi adına hiçbir sebebinin olmadığını savundu.
Vadai yaptığı açıklamada, bu durumun Orban için kişiselleştiğini öne sürerken İsveç’in NATO’ya üyeliğinin de Macar toplumuna ve çıkarlarına hizmet edeceğini savundu.
Fidesz partisi tarafından yapılan açıklamada ise, İsveç’in NATO üyeliğinin parlamentonun olağan oturumunda gerçekleşebileceği belirtilirken “Önce İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’ın Macaristan’ı ziyaret etmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi. Kristersson ise söz konusu ziyareti ancak Macaristan’ın ülkesinin NATO üyeliğini onaylamasının ardından gerçekleştireceğini söyledi. Parti ise buna cevaben, “Eğer bu İsveçliler için önemli bir konuysa, İsveç başbakanı elbette Budapeşte’ye gelecektir” denildi.
Söz konusu oturuma ABD Büyükelçisi David Pressman’ın da aralarında bulunduğu birçok NATO üyesi ülkeden büyükelçilerin katıldığı öğrenildi. Oturum ardından medyaya açıklamalarda bulunan Pressman, ABD’nin konuyu yakından izlediğini ve Macaristan’ın bu konu özelinde hızla hareket etmesini umduğunu belirtirken Macaristan’a karşı sabrın zayıfladığını da sözlerine ekledi.
Macaristan parlamentosunun 26 Şubat’ta yeniden toplanması planlanırken Demokratik Koalisyon partisi milletvekili Agnes Vadai, Orbán’ın partisinin söz konusu kararı hızlı bir şekilde onaylayacağına dair hiçbir garanti olmadığını söyledi. Vadai, “Ne yazık ki açılış oturumunun İsveç’in onayıyla başlayıp başlamayacağından bile emin değilim.” ifadelerini kullandı.