İtalyan Veri Koruma Kurumu, son günlerde kullanımı artan mesajlaşma uygulaması için özel çalışma yapmaya başlıyor. Sensity güvenlik firması tarafından ortaya çıkarılan DeepFake botlarına dair araştırma, kurum tarafından yapılacak.
Birçok kullanıcının gizliliği önemseyerek kullandığı Telegram, botların kullanılabildiği bir yazılım olarak biliniyor. Birçok kullanıcıya ait fotoğrafları müstehcen hale getiren botların yaygınlaşmaya başlaması araştırmanın başlama sebebi oldu.
Sahte ve müstehcen fotoğraflar üretiliyor
Söz konusu botların kullanımıyla, DeepFake teknolojisiyle 104 bin kadın ait fotoğraf müstehcen hale getirildi. Kadınların hedef alınmasından sonra bu botlara yoğun tepki gelmişti.
İşleme tabi tutulan fotoğrafların, fotoğraf sahiplerinin tanıdıkları tarafından yapıldığı belirtiliyor. Bu da mağdur kişilerin yakınında, müstehcen içerikler üretmeye çalışanlar olduğunu gösteriyor. Daha kötü olan ise reşit olmayanların fotoğraflarına da söz konusu işlemin uygulanması.
Botların bu tür davranışlarına rağmen Telegram tarafından neden kullanılabilir olarak kabul edildiği merak konusu oldu. Haberlere göre geliştirici ekibe bu sorunun cevabı soruldu. Ancak cevap alınamadı.
Araştırma sonucunda yayınlanan raporda botların daha önceden kullanılmış olan DeepNude isimli uygulamanın altyapısını kullandığı aktarıldı. İsmi geçen uygulamanın geliştiricisi, uygulamanın kötü amaçlı kullanılabileceğini belirterek internet sitesini kapatmıştı. Daha sonradan yazılım kodlarına tersine mühendislik ile erişildiği ve Torrent üzerinden paylaşıma alındığı aktarıldı.
İtalya da durumun ortaya çıkmasından sonra botlar için araştırma yapmaya karar verdi. Araştırma sonucunda zararlı botların kullanıcıları tehlikeye atmasına izin verilmeyecek. İtalyan kurumu tarafından yapılan açıklamada “Programın kullanım kolaylığı nedeniyle internette fotoğrafı olan herkes DeepFake’in kurbanı olabilir.” denildi. Şimdi kurum Telegram’dan konuyla ilgili açıklama bekleniyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi