Donanma Genelkurmay Başkanlığı Teknoloji İnovasyon Ofisi Başkanı Kaptan Gianluca Marcilli, “On yıl içinde donanma gemilerimizin büyük bir drone filosunu yönetebileceği bir yapı hedefliyoruz” dedi. Bu amaçla başlatılan Swarm Drone Carrier adlı araştırma projesi, arama-kurtarma, müdahale ve önleme gibi görevlerde kullanılabilecek drone’ların gemilere nasıl entegre edileceğini araştırıyor.
Marcilli, Fincantieri’nin drone dostu gemiler için tasarımlar hazırlaması istendiğini belirterek, “Havadan, yüzeyden ve su altından kullanılabilecek drone’lar için geliştirilmiş fırlatma ve kurtarma sistemleri geliştirmek üzere tersaneye meydan okuyoruz” diye ekledi. Çalışmada, gövde üzerindeki özel açıklıklardan altı ila on su altı drone’nun başlatılabilmesi ve dört ila altı insansız yüzey aracının taşınabilmesi planlanıyor. Bu bağlamda, Fincantieri’nin 2022’de tanıttığı 72 saatlik otonomiye sahip SAND (Surface Advanced Naval Drone) referans olarak kullanılıyor.
Hava unsurları için, İtalyan Leonardo tarafından geliştirilen 200 kg’lık Hero döner kanatlı drone temel alınarak, gemilerde dört ila altı insansız hava aracı konuşlandırılması öngörülüyor. Donanma ayrıca sabit kanatlı mühimmatların gemilere yerleştirilmesi için de çalışmalar yürütüyor. Fincantieri, bu teknolojilerin mevcut gemi inşaat projelerine entegre edilmesi amacıyla yeni Trieste Amfibi Çıkarma Gemisi ile F-35B savaş uçaklarını da içeren mevcut projelere uyarlamalar yapmayı planlıyor.
Yeni PPX devriye gemileri ve geçen yıl sipariş edilen iki Fremm EVO fırkateyninin de, hem saldırı amaçlı hem de kendi drone’larını yönetme kapasitesini geliştirecek şekilde güncellenmesi hedefleniyor.