Ukrayna savaşı devam ederken, Batı ülkeleri ile birlikte Japonya da ABD’nin belirlediği kalemlerde, satış gerçekleştiriyor. Bu maksatla Tokyo yönetimi, elinde az miktarda bulunan Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzesini 3 milyar yen (19 milyon dolar) karşılığında Washington’a satılacağını duyurdu. Satışa dair fiyatlandırma, ilgili görüşmeler başladıktan 8 ay sonra gerçekleşti
Japon makamları tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da Nikkei Asia adlı ulusal haber gazetesi, 10 adet füze satışı gerçekleşeceğini, satışın Biden’in talebi üzerine olduğunu belirtti. Siparişin miktarı küçük olsa da devamının geleceği düşünülüyor.
Japonya, Patriot füze savunma sistemlerini ilk olarak 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden aldı. Özellikle Kuzey Kore’den gelen balistik füze tehditlerine karşı savunma kapasitesini artırmak amacıyla bu sistemleri edinmeyi tercih etti. Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri ve nükleer denemeler yapması, Japonya’nın Patriot PAC-3 sistemlerini konuşlandırma sürecini hızlandırdı.
Japon Öz Savunma Kuvvetleri envanterinde, PAC-2, PAC-3 ve daha gelişmiş olan PAC-3 MSE olmak üzere üç tip Patriot füzesi vardır. Gelişmiş bir PAC-3 füzesi genellikle yaklaşık 4 milyon dolar değerindedir.
Japon karar vericileri, ülke genelindeki stratejik noktalara konuşlandırmış ve zamanla bu sistemleri modernize etmiştir. Neredeyse 20 yıl boyunca ABD ile işbirliği çerçevesinde Japon Öz Savunma Kuvvetleri envanterinde bulunan Patriotlar, artık ABD’nin Ukrayna’ya tedarik sürecinin bir parçası olarak tekrar ABD’ye atılıyor.
Patriotları envanterinden çıkaracak olan Japonya, ABD ile ortak olarak; Gelişmiş Orta Menzilli Hava-Hava Füzesi (AMRAAM) ve PAC-3 MSE füzelerinin ortak üretimini sürdürme konusunda mutabakata vardı.
Her iki ülkenin Savunma Bakanı Temmuz ayında gerçekleşen toplantı akabinde ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada bu tür silahlara olan talebin kritik seviyelerde olduğunu ve ortak üretim çabalarının yüksek öncelikli olacağını belirttiler. Ayrıca Japonya ve ABD, çevrelerindeki güvenlik faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu, yeni bir ”ortak kuvvet karargâhı” kurulması konusunda anlaştı.
Reuters’ın haberine göre Japon şirketi Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ABD’li Lockheed Martin’den aldığı lisansla yılda 30 Patriot füzesi üretiyor ve üretim hızını iki katına çıkarma kapasitesi bulunuyor. Ancak bunun için yeni yatırımlar yapması ve üretim hatlarını genişletmesi gerekiyor. Pasifikte Çin – Rusya – Kuzey Kore işbirliği artarken, ABD ile Japonya’nın ortak girişimlerinin artması bekleniyor.
Rusya, ABD ile Japonya arasındaki Patriot trafiğinden dolayı 2024 yılının ilk aylarında Japonya’yı uyardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Japonya’nın Patriot hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya devretme hamlesinin Rusya-Japonya ilişkileri açısından “ciddi sonuçlar” doğuracağını söyledi.