Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez geçtiğimiz günlerde, Kanuni sondaj gemisi için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Hazırlık çalışmaları devam eden Kanuni sondaj gemimiz, Karadeniz’de sondajlarına başlayacak ve Fatih’in gücüne güç katacak.” demişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni sondaj gemisine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:
“Geri sayım başladı. Denizlerimizdeki enerji bağımsızlığımızın sembolü filomuz, yeni üyesiyle daha da güçlenecek. Hazırlık çalışmaları devam eden Kanuni sondaj gemimiz Karadeniz’de sondajlarına başlayacak ve Fatih’in gücüne güç katacak.”
Yılbaşında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı envanterine katılan Kanuni sondaj gemisi, Türkiye’nin 3’üncü sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor.
Kanuni (Önceki adıyla Sertão), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.
Gemi, 2012’de Samsung Heavy Industries tarafından Güney Kore’de Sertão adıyla denize indirildi. Marshall Adaları (2012-2020) bandırasıyla, Schahin Group’a aitti ve Petrobras tarafından işletiliyordu. Bu dönemde Brezilya’da görev yaptı. 2020’de açık artırmayla satışa çıkarıldı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 37,5 milyon ABD doları karşılığında satın alındı. Taşucu Limanı’na getirilen geminin adı Kanuni olarak değiştirildi. Koronavirüs pandemisi sona erdikten sonra gemide bakım ve yenileme çalışması yapılacağı duyuruldu.
Kanuni sondaj gemisi, toplam 11 bin 400 metre derinliğe ve 3 bin metre sondaj açabilme kapasitesine sahip. Kanuni altıncı nesil ultra deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi