IDEF 2021’e sayılı günler kala Türk savunma sanayiinin önemli şirketleri fuarda sergileyecekleri ürünleri tanıtıyor.
Çeşitli alt sistemler ve nihai ürünlerle Türk savunma sanayiine önemli katkılar sunan Meteksan da Mikro/Mini İHA tehditlerine yönelik olarak geliştirdiği KAPAN Dron Savunma Sistemi’ni tanıtacak.
Meteksan Savunma resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada KAPAN’ın IDEF 2021’de sergileneceği açıklandı.
Meteksan Savunma resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Mini/Mikro İHA tehditlerine yönelik olarak geliştirdiğimiz KAPAN Dron Savunma Sistemi, benzerlerinden ayrılan ileri teknoloji alt sistemleri ve yenilikçi komuta kontrol yazılımı ile ilk kez IDEF 2021’de sergilenecek.” ifadelerine yer verildi.
Mini/Mikro İHA tehditlerine yönelik olarak geliştirdiğimiz #KAPAN Dron Savunma Sistemi, benzerlerinden ayrılan ileri teknoloji alt sistemleri ve yenilikçi komuta kontrol yazılımı ile ilk kez IDEF 2021’de sergilenecek.
Tanışmaya hazır mısınız?
17-20 Ağustos
Salon3/332A pic.twitter.com/6rUNQSMndk— Meteksan Savunma (@MeteksanSavunma) August 12, 2021
Meteksan Savunma Radar Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı İzzet Adil Baktır, KAPAN ile mini/mikro İHA tehditlerine karşı çok etkin bir sistemi hayata geçirdiklerini vurguluyor: “Drone’ların bir tehdit olarak ortaya çıkması, birkaç yıllık yeni bir konu. Tüm dünya, bu tehdide karşı en etkin çözümün ne olacağını tartışıyor. Konunun birçok boyutu var ve hepsinin, ayrı ayrı ele alınması gerekiyor. KAPAN Dron Savunma Sistemi’ni, konunun farklı boyutlarını ele alabilecek, ölçeklenebilir, farklı operasyonel ihtiyaçları karşılayabilmesi için farklı sensor tiplerini ve dron imha stratejilerini sisteme dahil edebilecek açık bir mimariye sahip bir sistem olarak geliştirdik. IDEF 2021’de, bu sistemin yeni yüzü KAPAN Komuta Kontrol Yazılımı’nı özellikle ön plana çıkartmak istiyoruz. Yapay zeka destekli bu yazılım, dron tehditleri tespit edilip etkisiz hale getirilene kadar olan süreci istenildiğinde operatörden bağımsız tamamen otomatik olarak bir kaç saniye içinde gerçekleştiriyor. Bunun dünyada dron savar sistemleri alanında ortaya çıkan rekabette Meteksan Savunma’yı en ön plana çıkarttığını görüyoruz.”
Radar Sistemleri, kritik tesis ve sınır güvenliği uygulamalarında, güncel ve asimetrik bir tehdit haline gelen dron’ların tespit edilebilmesi için en etkin çözüm olarak öne çıkıyor.
KAPAN Dron Savunma Sistemi içerisinde yer alan Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı, Meteksan Savunma’nın yaptığı detaylı çalışmaların, kullanıcı ile gerçekleştirilen zorlu saha testlerinin sonucunda ortaya çıktı. Retinar’ın bu sürümü, mini/mikro İHA’ların hassas şekilde tespit edilmesine yönelik özelleştirilen yeni bir antene, yüksek performanslı donanımlara ve yapay zeka teknolojileriyle desteklenmiş özel algoritmalara sahip.
Yeni yapısı sayesinde, hava hedeflerini daha uzun bir menzilden tespit edebilen ve bir bakışta daha geniş bir alanı tarayabilen Retinar FAR-AD, KAPAN’ı, daha gelişmiş bir dron avcısı haline getiriyor. Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı dışında tespit edilen dronların teşhisi ve takibi için kamera sistemi ve dronların etkisiz hale getirilmesi için karıştırıcı sistemi de KAPAN bünyesinde yer alıyor.
Tüm bu alt sistemlerin dışında KAPAN Dron Savunma Sistemi, IDEF 2021’de ilk kez yeni geliştirilen Komuta Kontrol Yazılımı ile yer alacak. Tüm sensörlerden gelen bilgileri toplayıp ortak bir hava resmi çıkartan KAPAN Komuta Kontrol Yazılımı, yapay zeka destekli algoritmaları, 3 boyutlu arayüzü, açık, ölçeklenebilir ve modüler mimarisi ile alanında Dünya’da geliştirilen en yenilikçi komuta kontrol yazılımlarından biri olarak gösteriliyor.
KAPAN Dron Savunma Sistemi’nde, Retinar OPUS bünyesinde bulunan radar, “drone”a yönelik ilk tespiti yapıyor. Tespit edilip takibine başlanan hedef drone, yine Retinar OPUS’un termal/gündüz kameralarıyla kimliklendiriliyor ve devamında daha hassas pozisyonlama ve takip yapılıyor. Korunmak istenen bölgenin özelliklerine göre birden fazla Retinar OPUS sistemi kullanılabiliyor. Bu durumda Retinar C2Net füzyon yazılımı sayesinde tek bir ortak resim üzerinden hedefler birleştirilmiş olarak izlenebiliyor.
Retinar OPUS tarafından sağlanan, hedef drone yön ve pozisyon bilgisi, sistemin diğer unsurları olan RF karıştırıcı veya lazer sistemlerinden en uygun olanına atanıyor. Ortam koşullarına uygun olarak seçilecek karşı tedbir sistemine göre RF karıştırıcı veya lazer sistemi ya da her ikisi birden hedefe angaje olarak “drone”u etkisiz hale getiriyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi