Baykar, mini akıllı seyir füzesi Kemankeş’in yeni varyantını duyurdu ve ilk test görüntülerini yayınladı.
Adını tarihimizdeki usta okçulara verilen ad olan Kemankeş’ten alan mini akıllı seyir füzesi; tam otonom uçuş, yerli jet motoru, elektronik harbe karşı dayanıklılık, yapay zeka destekli optik güdüm gibi önemli özellikleriyle öne çıkıyor.
Baykar, Kemankeş füze ailesinin ilk üyesi Kemankeş 1’i, 27 Nisan 2023’te ilk kez Teknofest İstanbul’da tanıtmıştı. Füzenin ilk atış testi, 15 Haziran 2023’de gerçekleştirilmişti. Yaklaşık 1 sene sonra, 16 Nisan 2024’te Baykar bu kez füze ailesinin yeni üyesi Kemankeş 2’yi tanıttı. Yayınlanan ilk test görüntülerinde Kemankeş 2, bir kamyonetin üzerinden havalandı.
Kemankeş 2 özellikleri
Yerli Jet motoruna sahip Kemankeş 2, 70 kilogram azami uçuş ağırlığıyla ve ses hızının 0,6 katından daha hızlı dalış hızıyla görevini gerçekleştirebiliyor. 200+ km operasyon menzili, atış İHA’lardan yapıldığı takdirde daha da artıyor.
Yapay zeka destekli otopilot ve güdüm kiti ile, hem gündüz şartlarında hem de gece şartlarında görevi yerine getirebiliyor.
- 200 km+ Operasyonel Menzil
- 27.000 Feet Azami İrtifa
- 1 Saat Azami Uçuş Süresi
- 0,5 Metre Yükseklik
- 2,5 Metre Uzunluk
- 1,4 Metre Kanat Açıklığı
- 70 Kilogram Azami Ağırlık
- 20 Kilogram Faydalı Yük
- +0,6 Mach Dalış Sürati
Kemankeş 1 ve Kemankeş 2 farklılıkları
Kemankeş 2’nin, Kemankeş 1’den farklı birçok özelliği bulunuyor. İlk sürüme kıyasla; boyut artışı, faydalı yük kapasitesi artışı, güdüm kiti gibi farklılıklarıyla öne çıkıyor.
İlk versiyon 1,25 metre kanat açıklığı ve 1,73 metre uzunluğundayken, yeni mühimmat 1,4 metre kanat açıklığı ve 2,5 metre uzunluğunda.
Tasarımsal farklılıklara değinecek olursak öne çıkan 2 önemli unsur var. Birincisi ilk sürümde burun kısmında yer alan ve 2 eksenli stabilizasyona sahip olan kamera yeni Kemankeş’te yer almıyor. Füzenin ön tarafı alışık olduğumuz seyir füzeleri gibi daralan bir yapıya sahip. İkinci öne çıkan unsur ise ilk versiyonda katlanabilir yapıda bulunan kanatlar, yerini katlanamayan sabit delta kanatlara bıraktı. Bu 2 unsur dışındaki bir değişiklik ise füzenin arka tarafında bulunan stabilizatörler. İlk sürümde 5 stabilizatör bulunurken Kemankeş 2’de 3 stabilizatör bulunuyor. Gövde şekli, motor hava alıkları gibi diğer unsurlar yine ilk sürümdekine benzer şekilde tasarlanmış.
Uçuş özelliklerini kıyasladığımızda menzil, havada kalış süresi ve dalış hızı gibi özelliklerin benzer olduğunu görüyoruz. İlk sürümde yerli motor bulunmazken Kemankeş 2’de yerli jet motoru bulunuyor. Yeni motorla birlikte azami uçuş ağırlıklarını kıyasladığımızda 40 kilogramlık uçuş ağırlığı artışı olduğunu görüyoruz. İlk sürümde faydalı yük kapasitesi 6 kilogram iken yeni Kemankeş 20 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. Kemankeş 1’in operasyon irtifası 18.000 feet iken Kemankeş 2, 27.000 feet irtifada uçuşunu gerçekleştirebiliyor.
İHA’lar ve diğer araçlarla kullanım
Henüz aracın havaya konuşlandırılmasıyla ilgili resmi tek bilgi, kamyonet üzerinden kalkış yapabiliyor olması. İlerleyen zamanlarda Baykar üretimi SİHA’lar ve daha sonrasında diğer SİHA’lar, gerek görüldüğü takdirde de savaş uçaklarına entegrasyonu yapılacağı tahmin ediliyor.
150 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip Bayraktar TB-2, teoride üzerinde 2 adet Kemankeş 2 seyir füzesi taşıyabiliyor. Akıncı’ya baktığımızda ise kısıtlayıcı etken faydalı yük kapasitesi değil, mühimmat podu sayısı. Akıncı’nın tüm mühimmat podlarına Kemankeş 2 takılsa dahi faydalı yük kapasitesi sorunu olmadan uçuş gerçekleştirilebilir.
Yayınlanan test görüntülerinde Kemankeş 2, uçuşunu kamyonet üzerinden havalanarak gerçekleştiriyor. Henüz resmi bir şekilde belirtilmemiş olsa da Kemankeş 2’nin katapult sistemiyle yerden de havalanabileceği tahmin ediliyor.
Mini Akıllı Seyir Füzesi konsepti
Mini Akıllı Seyir Füzesi konsepti, en basit anlatımla ucuz kamikaze İHA’ların aktif hedef takibine gerek duymayacak şekilde güdüm kitleriyle donatılmış hâli olarak tanımlanabilir. Düşük maliyetiyle yer hedefleri için basit bir çözüm olan kamikaze İHA’ların vuruş hassasiyeti iyileştirilerek, büyük ve pahalı hava-yer füzelerinin yerine maliyet etkin bir konsept olarak karşımıza çıkıyor.
Günümüz savaşlarının oyun değiştiricisi denilebilen kamikaze İHA’lara, seyir füzesi yaklaşımıyla üretilen Kemankeş 2; Baykar tarafından “Mini Akıllı Seyir Füzesi” olarak adlandırılıyor. Mini kamikaze İHA’lar daha basit güdüm sistemlerine sahip ve aktif hedef takibi gerektirirken, seyir füzeleri hedefi kilitlendiği andan itibaren takip edebiliyor. Baykar bu iki konsepti bir araya getirerek Kemankeş 2’yi üretti. Kemankeş 2, hem TB-2 gibi taktik İHA’larda taşınabilecek kadar hafif, hem de seyir füzeleri gibi hassas güdüm ve elektronik harbe dayanıklılığa sahip bir mühimmat olarak karşımıza çıkıyor.
Bu konsepte Kemankeş dışında ABD üretimi ADM-160 ve İngiliz üretimi SPEAR 3 mühimmatları örnek gösterilebilir. Ağırlık, menzil ve hız değerleri ufak farklar gösterse de savaş alanında kullanımları ve temel çalışma prensipleri benzer denilebilir.