Rusya ve ABD’nin, Afganistan’daki durumu ortaklaşa çözmek için ABD’nin Kazakistan ve Kırgızistan’daki Rus askeri üslerini kullanması üzerine görüştükleri öne sürülmüştü. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, böyle bir şeye izin vermeyeceklerini net bir şekilde açıkladı.
Rusya, Kırgızistan’daki üssüne hava savunma unsurları konuşlandıracak
RIA Novosti’nin haberine göre Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov Kırgızistan’ın, kendi topraklarına bir ABD hava üssü yerleştirmeyeceğini söyledi. Ayrıca Sputnik Radio da Rusya’nın, Kırgızistan’daki askeri üssüne hava savunma unsurları konuşlandıracağını bildirdi.
ABD’nin yeni sebebi: Taliban
11 Eylül’den sonra ABD, Afganistan ve Pakistan dahil olmak üzere Orta Asya’da 13 askeri üs kurmuştu. ABD’nin Kırgızistan’daki Manas Üssü’nün konumu: Doğu Türkistan’a 400 km uzaklıkta; Kırgızistan’daki Rus üssü ile ABD üssü arasındaki uzaklık ise 25 km idi. ABD’nin bu üs ile Orta Asya dahil Rusya’nın bir kısmını ve Çin’in Doğu Türkistan bölgesini takip altına almayı hedeflemişti.
ABD’nin bölgede askeri üs kurabildiği dönem, Askar Akayev Kırgızistan yönetimindeydi. Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev’in ideali, Kırgızistan’ı Orta Asya’nın “İsviçresi” yapmaktı ve bu bağlamda ABD ve Rusya ile ilişkilerini dengeli sürdürmeyi niyetindeydi. Akayev, söz konusu hedefi doğrultusunda 11 Eylül’den sonra ABD’ye üs verdi. Ayrıca bu dönemde Akayev; Rusya ve ABD’ye karşı Çin’i alternatif olarak kullanabilmek için Çin’e önemli miktarda bir toğrağı 99 yıllığına kiralamıştı.
Doğal kaynaklar açısından zengin olmayan Kırgızistan’ın bulunduğu alan, bu ülkeyi stratejik manada mühim kılıyor. Kırgızistani ticaret yollarının ve Afganistan’a giden yolların kavşağında bulunuyor.
Nitekim Wall Street Journal’ın aktardığı bilgilerde ABD’li yetkililer tarafından Eylül ayının son günlerinde yapılan açıklamalara göre Pentagon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e götürdüğü Orta Asya’da üs bulundurma teklifini “Afganistan’da ortaya çıkabilecek herhangi bir terör tehdidine yanıt vermek” amacını öne sürerek sunmuştu. Bulunduğu konum itibarıyla ve Manas Üssü’ne iişkin geçmişiyle Kırgızistan, ABD’nin bu hedefi için öne çıkan Orta Asya ülkesi oldu.
Manas Üssü’nün önemi bugün olduğu gibi üssün açık olduğu zamanlar da her zamn biliniyordu. Özellikle ABD’nin Özbekistan’daki K2 üssünün kapatılmasının ardından Manas Üssü, bölge kontrolü için ayrı bir öneme haiz duruma gelmişti. Manas Üssü açıkken aynı zamanda bölgede Rus üssünün de bulunuyor olması, nadir bir duruma sebep oluyordu. Öyle ki aynı anda kendi topraklarında hem ABD hem de Rus üssü bulunduran tek ülke Kırgızistan’dı. Ancak Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre, Kırgızistan bu nadir duruma tekrar ev sahipliği yapmayacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi