Rusya tarafından 2014 yılında yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım’da tansiyon yıllardır düşmüyor.
2013 yılında Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) arasında Ortaklık Anlaşması’nı imzalanmaması üzerine Kırım’da sokak olayları başlamış ve Rusya’nın müdahalesi ile gerginlik tırmanmaya devam etmişti.
Kırım Yarımada’sında 2014’te düzenlenen sözde referandumda ise Kırım, yasa dışı olarak Rusya’ya bağlanmıştı.
Rusya’nın Kırım’da uyguladığı yasa dışı ilhak politikasını başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve ülke geçersiz kabul etti.
2013 yılından bu yana süregelen süreçte Kırım’la ilgili nihai bir sonuç elde edilemedi bununla birlikte Kırım gerginliği tırmanarak Donbas bölgesine taşındı.
Kırım Platformu Zirvesi’nin nedenleri
2014’te Kırım işgal edildiğinde ve Donbas’ta savaş başladığında, Normandiya Formatı ve Üçlü Temas Grubu, Donbas krizini çözmek için kuruldu ancak Kırım sorunu için uluslararası mekanizma kurulmadı.
Kırım için herhangi bir uluslararası platformun bugüne kadar kurulamamış olmasının talihsizlik olduğunu Ukraynalı üst düzey yetkililer halen daha dile getiriyor.
Bütün bu sebeplerin bir araya gelmesi ile birlikte Ukrayna 11 Mart’ta “Kırım’ın Kurtarılması ve Yeniden Entegrasyonu Stratejisi”ni kabul etti.
Ukrayna hükümeti bu kapsamda iç ve dış politika olarak ayrılacak kapsamlı eylem planı hazırlayacak. Kırım Platformu Ukrayna için dış politika kapsamında en önemli girişim olacak.
Kırım konusu dünya gündeminde tutulacak
44 ülke ve uluslararası organizasyonun katılacağı platforma, 9 ülke devlet başkanı, 4 ülke başbakan, 2 ülke parlamento başkanı ve 14 ülke de dışişleri bakanları seviyesinde iştirak edecek.
Zirveye ABD’den Enerji Bakanı, Donbas sorununun çözümünde rol alan Normandiya Formatı ülkeleri Almanya’dan Enerji Bakanı, Fransa’dan da Dışişleri Bakanı katılacak.
Rusya’nın davet edilmediği platformda, Ukrayna gibi Rusya ile toprak sorunu olan Gürcistan Başbakan, Moldova da Devlet Başkanı seviyesinde temsil edilecek.
Platforma Türkiye’den de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in iştirak edeceği platformda, NATO’dan Genel Sekreter Yardımcısı bulunacak.
Devlet başkanları, dışişleri bakanları, parlamenterler ve uzmanlar seviyesinde oluşacak platformun siyasi ayağının faaliyetlerin sonuçlarını değerlendirmek ve gelecekteki amaçları belirlemek üzere her 2-3 senede bir düzenlenmesi bekleniyor.
Ayrıca platformla Kırım konusunun dünya gündeminde tutulması amaçlanıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi