Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından, Ukrayna devlet makanlarıyla etkileşim ve iş birliği hususlarında sorun yaşandığı bildirildi. Yaşanan problemler KTMM Başkanı Refat Çubanov’un yayınladığı “Ukrayna Devlet Makanlarıyla Etkileşim ve İş birliği Hakkında” başlıklı açıklamayla kaydedildi.
KTMM Kırım Tatar halkının yetkili tek temsilci ve yürütme statüsü olarak görevini icra ediyor. Açıklamada KTMM’nin temel amaçlarına da yer verildi. Bu amaçlar arasında Sovyetler’in Kırım Tatarlarına karşı işlediği soykırımın sonuçlarını ortadan kaldırmak, Kırım Tatarlarına ulusal ve siyasi haklarını yeniden kazandırmak ve Kırım’da “kendi kaderini tayin etme hakkını” uygulayabilmek hedefleri bulunuyor.
KTMM, Kırım’da Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyor
Açıklamada, Rusya’nın 2014’teki Kırım işgalinden beri KTMM’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek verdiği de belirtildi ve “Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları, etnik Ukrainler ve Kırım’da yaşayan diğer millet temsilcilerinin özgürce gelişmesi için gerekli olan Ukrayna’nın Kırım üzerindeki devlet egemenliğini yeniden kurma hedefine ulaşmak amacıyla KTMM, Ukrayna devlet makamları, uluslararası örgütler ve uluslararası kabul edilmiş sınırları içinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) dahil olmak üzere Ukrayna toprak bütünlüğüne destek veren devletlerin parlamento ve hükümetleriyle iş birliği yapıyor.” ifadeleri kullanıldı.
İş birliği Kırım’ın bir an evvel kurtarılmasına yönelik olmalı
KTMM’nin yaşadığı etkileşim ve iş birliği sorununa Ukrayna Cumhurbaşkanı da dahil olduğu belirtildi. Meclis’in açıklamasında, “Ukrayna Cumhurbaşkanının talimatı üzerine, Aralık 2019’da Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği KTMM ile birlikte, ‘Kırım Tatar Milli Meclisi ile İşbirliğine Dair’ başlıklı karar tasarısını hazırladı. Maalesef ilgili karar tasarısının ‘incelenmesi’ hala devam ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine sunulan ‘Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında’, ‘Ukrayna’daki Yerli Halklar Hakkında’, ‘Ukrayna Anayasasının 10. Bölümüne (Kırım Özerk Cumhuriyeti) Değişikliklerin Yapılması Hakkında’ isimli yasa tasarıları üzerinde daha fazla çalışma yapma konusunda varılan anlaşmalar da yerine getirilmedi. Kırımlı iç sığınmacıların yerleştirilmesi için büyük önem taşıyan bir dizi konu da inceleme düzeyinde ‘takılıp kaldı’.” sözlerine yer verildi.
KTMM tarafından yapılan vurgular arasında iş birliğinin gidişatına da yer verildi ve yapılması gereken iş birliğinin Kırım Tatar halkına ve milli durumlarına saygıyı barındırması gerektiğinin, bu çalışmaların Kırım’ın bir an önce işgalden kurtarılmasına yönelik olmasının elzem olduğunun altı çizildi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi