Kuzey Kutbu durumsal farkındalık sistemi gelişiyor

Kuzey Kutbu için entegre uzaktan algılama sistemi olan (IRSA), Kuzey Kutbu’nda durumsal farkındalık için bir sistem geliştirmeye çalışan uluslararası bir işbirliğidir. İşbirliği, Norveçli Andoya Uzay Savunma, Kanadalı Ar-Ge şirketi C-Core, Danimarkalı MyDefence System ve ABD’li Boeing şirketleri tarafından oluşuyor.

IRSA’nın uzun vadeli hedefi, dünyanın kuzey bölgelerindeki çeşitli insan faaliyetleri ve çevresel faktörlerin izlenmesine yönelik hizmetleri, hem sivil hem de askeri müşterilere sunmak olarak belirtiliyor.

Andoya Uzay Savunma şirketinden Tony Klaeboe, IRSA hakkında konuştu. Klaeboe: “Hem kamu hem de özel aktörler, Arktikte neler olduğu hakkında daha net bilgi istiyorlar. Sadece hava ve gemi trafiği, arazi kullanımı ve gelişme gibi insan faaliyetleri değil; kirlilik, hayvan göçleri, deniz buzunun genişliği, sıcaklık ölçümleri ve arama kurtarma faaliyetleri için çevresel faktörler de istenen bilgiler arasında bulunuyor’’ dedi.

IRSA3

IRSA’ya yönelik testler için Andoya Uzay Savunma, ArcticX tatbikatlarını yürütüyor. Klaeboe: “Burada Andoya Uzay olarak, araştırma ve teknoloji testleri için tasarlanmış Diamond DA62 MPP çift motorlu pervaneli uçağı kullanıyoruz” dedi.

Andoya Uzay Savunma bu uçağı, fırlatma ve füze testleri sırasında halkın erişimine kapatılan alanları izlemek için de kullanıyor. Şirket, müşterilerine bu uçakla araştırma ve teknoloji testleri için uçuş imkânı da sunuyor.

IRSA4

Uçağın kullanımı hakkında bilgilendirmede bulunan Klaeboe: ‘’ArcticX sırasında, havadan fotoğraf çeken bir İHA simüle etmek için uçağı kullanıyoruz. Kalkıştan önce İHA için görevlerin ana hatlarını çiziyoruz. Daha yakından bakmak istediğimiz yerlerin ve durumların uydu görüntülerine dayanarak ona uçuş ortasında yeni görevler veriyoruz” dedi.

Uydular, büyük ve uzak bölgeleri sık aralıklarla izleyebilirler. Bu nedenle hızlı bir genel bakış elde etmek için uygun bir şekilde kullanılırlar. Uçaklar ve insansız hava araçları ise daha küçük alanları daha yakından inceleyebilirler.

IRSA

Bu noktada Klaeboe: ‘’ Uydu verilerinin kullanımını uçak ve insansız hava aracı gözetimleriyle birleştirmek hususunda pratik yapıyoruz. ArcticX sırasında Andoya Uzay Savunması olarak, uydu verilerine dayanarak AIS sistemlerini kapattığını gösteren gemileri, nasıl hızlı bir şekilde izleyebileceğimizi de test ettik. Bu test, test edilen diğer durumlardan biriydi’’ dedi.

Klaeboe, AIS sinyalleri hakkında da şu bilgiyi verdi: ‘’ AIS sinyalleri bir geminin kimliğini, pozisyonunu, yönünü ve hızını açığa çıkarır ve 300 groston üzeri tüm gemilerin bu sistemi taşıması gerekmektedir. Gemiye olan mesafeye, hava ve diğer koşullara bağlı olarak, uçağı birkaç saat içinde havalandırabiliriz’’

Andoya Uzay Savunması 2024 yılında, 17-20 Haziran tarihleri arasında ArcticX’i gerçekleştirecek. 2024 yılındaki tatbikat, denizaltıları da içerecek, su altı boru hatları ve kabloların izlenmesini de test edecek.

Tatbikatın neden yaz aylarında yapıldığına dair Klaeboe şunları söyledi: ‘’Tatbikatı yaz aylarında yapıyoruz. Çünkü en fazla gün ışığı ve hava koşullarına o zaman sahibiz’’

IRSA2

Klaeboe sözlerini tamamlarken IRSA hakkında şunları belirtti: ‘’ IRSA, Andoya Uzay Savunma için verimli bir işbirliğidir ve müşterilere sunulacak çok faydalı hizmetlere yol açma potansiyeline sahiptir’’

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.