Lavrov’dan Afrika turu!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kongo ziyareti kapsamında gündemin ilk sırasında Libya’da devam eden siyasi belirsizlik vardı. Afrika Birliği Libya Yüksek Düzey Komitesi Başkanı olan Sassou-Nguesso, yakın tarihte Libyalı yerel aktörler arasında bir zirve düzenlemeyi planlıyor.
4 Haziran Salı günün Kongo Dışişleri Bakanı Jean-Claude Gakosso, Rus mevkidaşı ile bir basın toplantısı düzenledi. İlgili açıklamada Kongolu yetkili, Ukrayna’da devam eden savaşın müzakere yoluyla sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Öte yandan Gakosso, “bizim nezdimizde kara birliklerini savaş bölgesine gönderme çağrısında bulunanlar barış sürecine yardımcı olmuyor, aksine insani krizlerin artmasına yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.
Bilindiği gibi Ukrayna’daki savaş, yaklaşık iki yıldır devam ediyor. Son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya asker gönderme kararı ile süreç ciddi bir çıkmaza girdi. Öyle ki İsviçre’de 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek barış görüşmelerine Rusya davet edilmedi. Bu konuya ilişkin Lavrov, İsviçre’deki konferansın çökmekte ve dağılmakta olan Rus karşıtı bloğun korunmaya çalışılmasından başka bir amaca hizmet etmediğini dile getirdi. 2022 yılında Ukrayna, alınan karar ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak müzakereleri yasaklamıştı.
Lavrov’un Kongo ziyaretinin ardından taraflar, iki ülke arasında karşılıklı fayda ilkesine dayalı iş birliklerini artırma kararı aldılar. Lavrov, Kongo’daki ziyaretinin ardından Salı günü Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da Burkina Dışişleri Bakanı Jean-Marie Traore ile görüşmelerde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un son Kongo ve Burkina Faso ziyaretleri, Rusya’nın Afrika’daki artan jeopolitik etkisini pekiştirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bu ziyaretler, Rusya’nın kıtada güvenlik, ekonomik iş birliği ve siyasi bağları güçlendirme çabalarının bir göstergesi olarak algılanıyor.
Diğer taraftan Lavrov’un Afrika turu, Rusya’nın Afrika ülkeleriyle savunma ve enerji alanlarında daha derin iş birlikleri kurmayı hedeflediğini ve Batı’nın etkisini dengelemek için kıtada güçlü bir varlık oluşturma isteğini yansıtıyor.