Leonardo ve İtalyan Silahlı Kuvvetleri, uzay konuşlu bulut mimarisi ve yapay zekâ destekli bilgisayarlardan oluşan yeni bir takım uydu ailesi yaratmak için harekete geçti.
Dünya yörüngesine yerleştirilmiş, süper bilgisayarlar, yapay zekâ ve bulut mimarisiyle donatılmış bir dizi siber güvenlikli takım uydu ile İtalyan Silahlı Kuvvetleri ve resmî kurumlara hizmet verilmesi hedefleniyor.
Proje, Avrupa’da ilk kez, karasal bulut mimarisinde olduğu gibi, hükümet kurumlarına ve İtalyan Silahlı Kuvvetlerine doğrudan uzayda konuşlanmış yüksek performanslı bilgi işlem ve depolama kapasitesi sağlayabilecek bir uzay mimarisi tanımlamayı amaçlıyor.
Leonardo tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile uzay konuşlu bulut mimarisi ve yapay zekâ destekli süper bilgisayarlardan oluşacak yeni takım uydu ailesinin geliştirilmeye başlandığı duyuruldu.
İtalyan Savunma Bakanlığı ve Leonardo arasında daha önce imzalanan sözleşme ile yürütülen Ulusal Askeri Araştırma Planının (PNRM) bir parçası olan Askeri Uzay Bulut Mimarisi (MILSCA) projesi kapsamında geliştirilen uyduların çok yüksek hızda veri işleme, depolama ve aktarma kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor.
Entegre siber güvenlik modelleriyle tasarlanan sistem, bilgilerin işlenmesinde ve paylaşılmasında daha fazla hız ve esneklik garanti edecek. Mimarinin dijital ikizi oluşturularak test edilecek Askeri Uzay Bulut Mimarisi takım uydularından her biri Dünya ve uzayda üretilecek olan 100 Terabaytın üzerinde veriyi depolayabilecek. Yapay zekâ, makine öğrenmesi teknikleri ile kapsamlı veri analizini kullanan gelişmiş algoritmaları benimseyecek mimari ile uydular 250 TFLOPS (saniyede 250 bin milyar işlem) işlem ve daha fazlasını gerçekleştirebilecek.
Uydularda Leonardo tarafından geliştirilen veri toplama, yönetim ve siber koruma teknolojilerinin yanı sıra HPC Davinci-1 süper bilgisayarından yararlanılarak geliştirilecek olan yapay zekâ ve süper hesaplama konusundaki birleşik yetenekleri içeren yüksek teknolojili çözümler yer alacak.
Uzayda konuşlanmış siber güvenlikli bir süper bilgisayar ve gelişmiş veri depolama sistemleri sayesinde kullanıcıların iletişim, yer gözlemi ve navigasyon verileri gibi stratejik verilere istenilen her yerde, hatta en uzak konumlarda bile her zaman erişmesini garanti edecek olan proje sayesinde İtalyan Silahlı Kuvvetleri Avrupa’da ilk kez uzay konuşlu bulut mimarisinin kullanıcısı olacak.
Sistemin aynı zamanda uzayda veri işleme ve yapay zekaya dayalı karar verme yeteneği sayesinde karar alma sürecindeki gecikmeleri azaltması, gerçek zamanlı veri sağlayarak yerdeki unsurların çok daha doğru şekilde karar alma ve kararı uygulama imkânı vererek İtalyan Silahlı Kuvvetlerinin farklı kollarının müşterek bir şekilde görev yapabilmesini sağlaması öngörülüyor.
Verilerin uzayda işlenerek doğrudan kullanıcıya aktarılması sayesinde iletişim için kullanılan dijital iletim hatlarındaki yoğunluğu da azaltacağı belirtilen takım uydu ailesindeki uyduların da birbiriyle gerçek zamanlı olarak veri alışverişinde bulunabilmesi sayesinde otonom olarak hareket edeceği ifade ediliyor.
Thales Alenia Space ( %67 Leonardo, %33 Thales ) ve Thales Alenia Space ( %67 Thales, %33 Leonardo ) ortaklığında yürütülecek proje kapsamında, mimarinin tanımlanması ve takım uydu terminali simulatörleri ile uydunun dijital ikizinin geliştirilerek test edilmesinin yer aldığı ilk iki aşamanın yaklaşık 24 ay sürmesi bekleniyor.
Farklı uygulama senaryolarının dijital ortamda simüle edileceği bu testler, Leonardo’nun bilgi işlem gücü ve performansı açısından dünyada havacılık ve savunma alanında kullanılan en güçlü süper bilgisayarlar arasında yer alan Davinci-1 süper bilgisayarı sayesinde gerçekleştirilecek.
Gerçekleştirilen testlerin ardından elde edilen verilerin İtalyan Savunma Bakanlığı tarafından tatmin edici bulunması durumunda prototip bir takım uydu ailesinin yörüngeye yerleştirileceği ve deneysel çalışmaların yürütüleceği üçüncü aşamaya geçilecek.
Leonardo Baş İnovasyon Sorumlusu Simone Ungaro, Askeri Uzay Bulut Mimarisi ile ilgili yaptığı açıklamada:
“Çok alanlı bir senaryoda, yönetim, güvenlik ve çoğu taktiksel olan giderek artan miktarda verinin hızlı değişimi, ülkenin savunması için stratejik unsurlar haline geliyor. Avrupa’da Uzay Bulut Mimarisi geliştiren ilk biz olacağız, bu tür bir mimarinin kullanımından elde edilen fizibilite ve faydaları gösterecek yeni uç bilişim paradigmasını da mümkün kılacağız.” ifadelerini kullandı.
Simone Ungaro Leonardo’nun sahip olduğu tecrübenin İtalyan Silahlı Kuvvetleri ve hükümet kurumlarına sağlayacağı katkıya da değinerek, “Leonardo’nun bilgi birikimi, hükümetin ve ulusal Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını garanti altına almak için gelecekteki zorluklara yanıt vererek, dijitalleşme ve teknolojik yenilik süreçlerine katkıda bulunacak bir Uzay Bulutu ağının geliştirilmesine olanak tanıyacak.” dedi.
Leonardo tarafından yapılan açıklamaya göre Askeri Uzay Bulut Mimarisi projesi, gelecekte sivil Dünya gözlem programları ile Ay ve Mars görevleri için daha hızlı veri indirmek ve işlemek için yörünge içi bulut bilişim mimarisi oluşturulmasının da temelini oluşturacak.