Lockheed Martin hava görevleri için yapay zeka araçları tasarlayacak!
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve Lockheed Martin, Yapay Zeka Güçlendirmeleri (AIR) programının bir parçası olarak dinamik hava görevleri gerçekleştirmek amacıyla yeni yapay zeka (AI) araçları tasarlamak ve geliştirmek için sözleşme imzaladı.
Lockheed Martin tarafından 8 Temmuz 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın birden çok hava aracı ile yürütülen görevler, görüş ötesi hava – hava (BVR) görevleri ve dinamik görevler için gelişmiş modelleme ve simülasyon programları ile birlikte yeni yapay zeka araçları tasarlamak ve geliştirmek için 4,6 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzalandığı duyuruldu.
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın Yapay Zekâ Güçlendirmeleri programı ile ABD Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen yapay zeka araçlarının gerçek dünyada nasıl performans gösterdiğini belirlemek ve daha iyi performans elde etmek için gerçekleştirilecek geliştirmelerin uygulanmasını amaçladığı belirtildi.
İmzalanan sözleşme kapsamında dinamik ve operasyonel olarak temsili ortamlarda uçak, sensör, elektronik savaş ve silahların modellerini oluşturmak için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknikleri geliştirecek.
Lockheed Martin Mühendislik ve Teknoloji departmanı başkan yardımcısı Gaylia Campbell Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı ile imzalanan sözleşmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Karmaşık hava görevlerinde, müşterilerimizin tüm alanlardaki kritik sistemleri hızla birbirine bağlayan gelişmiş teknolojilere erişmesi gerekiyor. DARPA AIR programı, askerlerin daha hızlı ve daha bilinçli kararlar alabilmeleri için kullanabilecekleri benzeri görülmemiş miktarda veri sunmak için en son bilimsel makine öğrenimi teknolojisini ve Lockheed Martin’in ARISE™ altyapısını kullanacak.” İfadelerini kullandı.
Campbell açıklamasının devamında, “Bu, ABD Savunma Bakanlığı için önemli maliyet tasarrufu fırsatları sağlayacak ve gelecekteki yapay zekâ savunma çözümleri için bir temel oluşturarak ABD ve müttefiklerinin koşullar ne olursa olsun rekabet avantajlarını korumasını sağlayacak.” dedi.
Lockheed Martin ayrıca geçtiğimiz ay it dalaşı görevleri için AI yazılımları üzerinde çalıştığını açıklamıştı.
Lockheed Martin it dalaşı için yapay zeka geliştiriyor
Lockheed Martin havadan havaya taktik önleme ve it dalaşı görevleri için geliştirdiği AI yazılımının teknoloji gösterimini gerçekleştirdi.
Lockheed Martin’in Gelişmiş Projeler Bölümü, yapay zekanın taktiksel bir ortamda havadan havaya müdahalelere nasıl avantaj sağlayabileceğine dair bir teknoloji gösterim çalışması başlattı.
Teknoloji gösterim programı kapsamında Lockheed Martin ve Iowa Üniversitesi Operatör Performans Laboratuvarı ortaklık kurdu.
Lockheed Martin tarafından 5 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Lockheed Martin’in Gelişmiş Projeler Bölümü Taktik Yapay Zeka ekibinin Operatör Performans Laboratuvarına ait L-29 Delfin jet uçaklarına geliştirilen yapay zeka yazılımını başarıyla entegre ederek uçuşlar gerçekleştirdiği belirtildi.
Lockheed’e göre yazılımın performansını değerlendirmek için standart kafa kafaya dövüşler, yön dışı karşılaşmalar, füze desteği ve füze yenilgisi testleri gerçekleştirildi
AI yazılımının uçağın yönünü, hızını ve irtifasını yönetmesi sayesinde Delfin, hem saldırı hem de savunma görevlerinde sanal bir düşmana karşı mücadele edebildi.
Ekip, öğrenilen davranışların simülasyondan gerçeğe temiz bir şekilde aktarıldığını ve yapay zeka aracının eylemlerinde kasıtlı ve kararlı göründüğünü söyledi.
Iowa Teknoloji Enstitüsü Operatör Performans Laboratuvarı profesörü Dr. Tom Schnell geliştirilen yapay zekâ yazılımıyla ilgili olarak, “Bu, yeni yapay zekâ uçuş yazılımının ilk canlı tatbikatıydı, yeni yetenekleri göstermek için ayrı bileşenlerin L-29’a başarılı bir şekilde entegre edildiğini görmek heyecan verici. Sistemin tamamı, canlı uçuşta simülasyondan daha iyi performans gösterdi.” dedi.
Bu uçuş testlerinin, havadan havaya görevlerde yapay zekâ odaklı özerkliği hızla geliştirmeye ve test etmeye yönelik daha geniş bir girişimin parçası olduğu, karşı hava taarruzu ve savaş yönetimi senaryolarına ek uçaklar dahil edilerek karmaşıklığın artırılması amacıyla bu yıl için başka uçuş testlerinin gerçekleştirilmesinin de planlandığı belirtildi.
Lockheed Martin Gelişmiş Projeler Bölümü Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Mühendisliği Yöneticisi Matthew Beard projeyle ilgili olarak, “Canlı uçuş testleri, yapay zeka ve özerklik konusundaki uzmanlığımızı ilerletmenin çok önemli bir yönüdür. Bu uçuşlar, operasyonel olarak ilgili yapay zekâ yeteneklerini hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde geliştirme ve test etme yeteneğimizin güçlü kanıtlarıdır.” ifadelerini kullandı.
Lockheed Martin’in, gelecekteki platformlarla geniş uyumluluk ve hızlı geçiş sağlamak için açık görev sistemleri standartlarını kullanarak operasyonel açıdan temsili simüle edilmiş ortamlarda yapay zeka görev performansını sürekli olarak yükseltmek için çalışmalar yürüttüğü dile getirildi.
DARPA ve ABD Hava Kuvvetleri it dalaşı sırasında yapay zeka kullandı
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve ABD Hava Kuvvetleri geçtiğimiz Nisan ayında yapay zekâ destekli bir savaş uçağının ilk kez gerçek bir it dalaşında F-16’ya karşı uçarak mücadele ettiğini açıklamıştı.
ABD Hava Kuvvetleri yetkilileri tarafından gazetecilere verilen demeçte deneysel bir F-16 modeli olan X-62A VISTA’nın yapay zekâ ile donatılarak gerçek bir it dalaşında başka bir F-16’ya karşı uçtuğu ifade edilmişti.
Değişken Uçuş Simülatörü Uçağı olarak adlandırılan X-62A VISTA uçağının DARPA ve ABD Hava Kuvvetlerinin 2020 yılında başlattıkları Hava Muharebesi Evrimi olarak adlandırılan ACE programı kapsamında geliştirilen AI yazılımıyla donatıldığı belirtiliyor.
ABD Hava Kuvvetleri ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı 17 Nisan 2024 tarihinde yaptığı duyuruda, Aralık 2022 ve Nisan 2023’te Hava Kuvvetleri ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, X-62A VISTA’yı uçuran yAI yazılımıyla gerçek uçuş testlerine başladığı ve Eylül 2023’te X-62A VISTA ilk defa gerçek bir pilota karşı uçarak bir dizi test gerçekleştirdiği açıklandı
İki hafta boyunca süren testler sırasında X-62A VISTA, insanlı jetlere karşı dezavantajlı bir şekilde başladığı durumlar da dahil olmak üzere çeşitli senaryolarda bir F-16’ya karşı uçtu. VISTA, yoğun saldırı manevralarına geçmeden önce, uçuş güvenliğine olan güveni artırmak için defansif rolde uçarak başladı.
X-62A VISTA ile gerçekleştirilen testlerin ABD Hava Kuvvetleri otonom drone kanat adamlarına yönelik planlarını daha da geliştirmesine yardımcı olabileceği vurgulandı.
ABD Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu komutanı Albay James Valpiani, görsel mesafe içindeki it dalaşının – belki de bir pilotun yapabileceği en tehlikeli, öngörülemeyen uçuş şekli – yapay zekanın öğrenmesi gereken tamamen farklı bir beceri kümesini temsil ettiğini söyledi.
Valpiani yaptığı açıklamada, “İt dalaşı, özerklik konusundaki güven sorunu açısından çok önemli bir zorluk teşkil ediyor. Doğası gereği çok tehlikeli. Bu, askeri havacıların uzmanlaşması gereken en zor yeterliliklerden biridir.” dedi.
Valpiani, jetlerin burun buruna geçişler ve dikey manevralar da dahil olmak üzere saatte 1.200 mil hızla ve birbirlerinden 600 metre uzakta agresif bir şekilde uçtuğunu söyledi.
Testeler sırasında iki pilotun, sistemleri izlemek, performanslarını test etmek ve farklı AI yazılımları arasında geçiş yapmak için X-62A VISTA’nın kokpitinde olduğunu ancak hiçbir zaman komutayı devralmak zorunda kalmadıklarını söyleyen Albay Valpiani, Aralık 2022 ile Eylül 2023 arasında 21 test uçuşu gerçekleştirildiğini belirtti.