Rheinmetall ve Lockheed Martin’den ortak topçu sistemi!
Alman savunma şirketi Rheinmetall ve ABD’li savunma firması Lockheed Martin, Fransa’da gerçekleştirilen Eurosatory 2024 uluslararası savunma fuarında tekerlekli şasi üzerine yerleştirilmiş yeni topçu roketi sistemi olan Küresel Mobil Topçu Roket Sistemi’ni (GMARS) tanıttı.
İki şirket 2023 yılında güdümlü topçu roketi sistemlerine artan küresel talebe yanıt olarak yeni bir sistem geliştirmek üzere ortaklık yapma kararı almıştı.
İki şirketten yapılan açıklamaya göre yeni Küresel Mobil Topçu Roket Sistemi, her türlü hava koşulunda çalışabiliyor.
Rheinmetall HX 8×8 askeri kamyona monte edilen roket fırlatma ünitesi 2 adet GMLRS roket podu veya 2 füze bulunan 2 adet PrSM füze podu taşıyabiliyor.
400+ km’ye kadar menzilli ateş destek görevleri gerçekleştirebilen silah sistemi 70+ km menzile sahip GMLRS, 150 km menzile sahip GMLRS-ER, 300 km menzile sahip MGM-140 ATTACMS ve 400+ km menzile sahip PrSM füzelerini ateşleyebiliyor.
Sistemin M270 / HIMARS ve Rheinmetall HX kamyon gibi mevcut platformlarla yüksek derecede bileşen ortaklığı, eğitim ve lojistiği kolaylaştırarak müttefik kuvvetler arasındaki birlikte çalışabilirliği ifade ediliyor.
Entegre vinç sistemi sayesinde sahada kolayca mühimmat ikmali yapabildiği belirtilen sistemin atış gerçekleştirdikten sonra kısa süre içinde mevzi değiştirebildiği ve 100 km/saat hıza ulaşabildiği dile getiriliyor. 2 kişilik mürettebat tarafından kullanılabilen sistemin 3 kişilik kapasiteye sahip zırhlı bir mühimmat kabini bulunuyor.
Küresel Mobil Topçu Roket Sistemi’ne gelecekte 370 km’yi aşan menzile sahip yüzeyden fırlatılan seyir füzelerini ateşleme yeteneği kazandırılması da hedefleniyor.
Sistemin Polonya’ya teklif edildiği ve ayrıca daha önce tedarik edilen M142 HIMARS sistemleri için Rheinmetall ve Lockhed Martin ortaklığında Polonya’ya GMLRS füzeleri için üretim tesisi kurulmasının da önerildiği iddia ediliyor.
Lockheed, PrSM füzelerini hareketli hedeflere karşı kullanabilecek şekilde gelitiriyor
Küresel Mobil Topçu Roket Sistemi’nin geliştirilme çalışmaları devam eden PrSM Increment 2 füzeleriyle hareketli hedefleri de ateş altına alabileceği belirtiliyor.
Lockheed Martin ve ABD Ordusu Savaş Yetenekleri Geliştirme Komutanlığı’na (DEVCOM) öncülüğünde geliştirilmeye devam eden PrSM Increment 2 füzelerinin ilk uçuşlu testi 2023 yılında gerçekleştirilmişti. GMARS, M270 MLRS ve M142 HIMARS sistemlerinden ateşlenebilen PrSM füzeleri 500 km menzile ulaşabiliyor. PrSM Increment 2 füzelerinin ara uçuş safhasında GPS destekli ataletsel navigasyon sistemiyle (INS) hedef bölgeye ulaşması, terminal safhada ise arayıcı başlığı ile belirlenen hareketli hedeflere angaje olması bekleniyor.
Geliştirilen ilk versiyon olan ve ABD Ordusunun envanterine girmeye başlayan PrSM Increment 1 füzeleri ise GPS destekli ataletsel navigasyon sistemi ile sabit hedeflere karşı kullanılabiliyor.