Twitter’ın canlı yayın uygulaması Periscope’un Türkiye’deki davası bir süredir devam ediyor. Davanın açılma nedeni, Türkiye’de 2010’dan beri aynı isme sahip bir şirketin hizmet veriyor olmasıydı. Marka benzerliğinden dolayı “Periscope” ismini kullanamayan Twitter, platform adını “Scope” olarak değiştirdi. Ancak bu isim bilirkişi heyeti tarafından kabul edilmedi.
“Scope” ismi reddedildi
Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri şirketi 2010 yılında Gökhan Selamet tarafından kuruldu. Şirketin Twitter’a açtığı dava sonrasında, Twitter’ın yaptığı isim değişikliği heyet tarafından olumsuz karşılandı. Raporda, “Periscope ve Scope markaları benzer. Bu durum, marka hakkına tecavüz teşkil ediyor.” ifadesi kullanıldı. Twitter platform için Scope ismini 3 yıldır kullanıyordu.
Dava 5 yıl önce başlamıştı
Gökhan Selamet 2010 yılında şirketi kurarak, dijital ajans hizmetine başladı. Aynı zamanda “Periscope” markasını şirket için çeşitli sınıflarda tescilledi. Twitter ise 2015 yılında bünyesinde bulunan mobil uygulama üzerinde “Periscope” ismi ile hizmet vermeye başladı. Twitter, “Periscope” isminin marka tescili için başvuruda bulunmaktan da geri durmadı.
Türk girişimcinin çabaları sonuçsuz kaldı
Twitter’ın hak ihlalini fark eden Gökhan Selamet, resmi yollara başvurdu ve noter aracılığıyla Google, Apple ve Twitter’a ihtarname göndererek meseleyi çözmeye çabaladı. Ancak bu çaba bir sonuç vermedi.
Yargıya başvurdu
Şirket Google, Apple ve Twitter’a “Marka Tecavüz Davası” açtı. İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi, ihtiyati tedbir kararı alarak Twitter’a ilk şokunu yaşattı. Twitter’ın “Periscope” yerine “Scope” ismini kullanması da bu tedbir kararının ardından gerçekleşti. Dava sonunda Periscope İletişim şirketi haklı bulundu. Davalılar itiraz ettiği için süreç, istinaf mahkemesinde deam ediyor. Periscope İletişim, ilk davayı kazanmasının ardından söz konusu üç şirkete tazminat davası açtı. Davanın ön inceleme duruşması gelecek günlerde gerçekleşecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi