Dünya dışı yaşamı araştıran bilim insanları yaşamın kaynağı olan oksijeni Mars’ta üretmeyi başardı.
NASA’nın Mars’ta yaşamı araştıran Perseverance gezici aracının bir parçası olarak Mars yüzeyine inen “Moxie” adlı küçük bir alet oksijen üretmeyi başardı.
Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmada Massachusetts Institute of Technology’den araştırmacılar, Moxie’nin gece ve gündüz dahil olmak üzere çeşitli atmosferik koşullarda ve farklı Mars mevsimleri boyunca yedi farklı deneysel çalışma sonucunda oksijen üretebildiğini duyurdu.
Şubat 2021’den bu yana Moxie adlı cihaz yedi kez çalıştı ve her seferinde saatte yaklaşık 6 gr oksijen üretmeyi başardı. Bu miktar dünyadaki küçük bir ağacın üretebileceği oksijen miktarıyla eşit seviyede olduğu anlamına geliyor.
Moxie’nin 100 kat büyük ve daha gelişmiş bir versiyonu üzerinde çalışan araştırmacılar, Mars’ı ziyaret edecek gelecekteki astronotlar için potansiyel olarak solunabilir oksijen üretmeyi amaçlıyor.
Moxie’nin ürettiği oksijen roket yakıtı içinde bir bileşen olarak kullanılabilir. Bir roketin Mars dışına fırlatılabilmesi için 33 ila 50 ton arası sıvı oksijen iticisine ihtiyaç bulunuyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi