Avrupa, Mistral 3’ün ortak alımı konusunda ilerliyor!
Fransa, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Estonya ve Macaristan, 19 Haziran’da Mistral 3 kara konuşlu hava savunma sisteminin ortak edinimi için bir çerçeve iş birliği anlaşması imzaladı.
Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA) tarafından MBDA ana yükleniciliğinde yönetilen anlaşma ortak ülkelere silahlı kuvvetlerin gereksinimlerini karşılayan gelişmiş bir satın alma sürecine erişim sağlıyor.
MBDA tarafından 19 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Fransa, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya ve Macaristan’ın katılımıyla Mistral 3 kara konuşlu mobil hava savunma sisteminin ortak tedariki için yeni bir anlaşma imzalandığı duyuruldu.
MBDA CEO’su Eric Béranger imzalanan satın alım sözleşmesiyle ilgili olarak, “Bu iş birliği, Avrupa Birliği ve üye devletlerinin savunma yeteneklerini güçlendirmede ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve kolektif güvenliğe ve egemenliğe katkıda bulunur. Bu anlaşma verimliliği artıracak ve Avrupa savunma sanayii endüstrisinin dayanıklılığını artıracak.” ifadelerini kullandı
Halihazırda Fransız Ordusu ve İspanyol Ordusu tarafından kullanılan Mistral 3 füzelerinin bu anlaşmayla birlikte 4 yeni kullanıcısının daha olacağı belirtildi.
Mistral 3 füzeleri, 2022 yılından bu yana İspanyol Ordusu tarafından kullanılıyor. Başarılı test sürecinin ardından İspanya Savunma Bakanlığı, MBDA tarafından yenilenen 91 adet Mistral 3 füzesinden oluşan ilk sevkiyatı teslim aldı. Çeşitli iyileştirme çalışmaları eşliğinde İspanya, 500’den fazla ek füze tedarik etmek için 2023 yılında 325 milyon avro değerinde kapsamlı bir tedarik anlaşması imzaladı. Anlaşma dâhilinde üretilecek füzelerin teslimatının 2026 yılında başlaması planlanıyor.
Mistral 3 Hava Savunma Füzesi
Mistral 3 hava savunma füzesi, MBDA’nın Mistral ürün ailesinin en son üyesi konumunda bulunuyor. Hava tehditlerini etkisiz hale getirmede kızılötesi görüntüleyici arayıcı ve gelişmiş görüntü işleme yetenekleri sayesinde yüzde 96’lık bir başarı oranına sahip olduğu iddia edilen füze, Füze, uçak, helikopter ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere çeşitli hava tehditlerine karşı etkili olacak şekilde tasarlandı.
Yüksek manevra kabiliyetine sahip olan Mistral 3 hava savunma füzesi, süpersonik hızlara ulaşabiliyor. Kullanım ömrü 20 yıl olan füze, bu süre zarfında bakım gerektirmiyor.
Teknik özelliklerine göre füzenin uzunluğu 1,88 metre, ağırlığı 20 kg’ın altında, savaş başlığı ise 3 kg ağırlığında bulunuyor. 8 km menzile kadar etkili olduğu ifade edilen füze 2,7 mach hıza ulaşabiliyor.
Mistral hava savunma füze sistemleri, özellikle Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası uluslararası ilgi görürken, birçok ülke bu sistemlerin ortak satın alınmasına yönelik planlarını duyurdu. Haziran 2023’te Fransa, Belçika, Estonya, Macaristan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mistral sistemlerini satın alma niyetlerini açıklamışlardı.
Son olarak Romanya da Eylül 2023’te projeye katılmakla ilgilendiğini ifade etti. Mistral, aynı zamanda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rus işgaline karşı savaşmak için de kullanılıyor.