MBDA hipersonik hava savunma füzesi geliştirecek!
Avrupa Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı (OCCAR) ve MBDA geçtiğimiz günlerde hipersonik füze ve hipersonik süzülme araçlarına karşı hava savunması yapabilmek amacıyla yeni bir hipersonik önleme füzesi konsept tasarımı için sözleşme imzaladı.
MBDA tarafından 15 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Avrupa Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı ile Hipersonik Savunma Önleme Çalışması (HYDIS²) konsept tasarım aşamasını başlatmak ve Avrupa Savunma Fonu’ndan (EDF) proje için finansman desteği sağlamak amacıyla sözleşme imzalandığı duyuruldu.
Yaklaşık 140 milyon avroluk konsept taşarım aşaması maliyetinin 80 milyon avrosunun Avrupa savunma Fonu tarafından, kalan miktarın ise MBDA’nın kendi kaynakları kullanılarak finanse edileceği belirtildi.
19 farklı endüstriyel ortağı içeren Hipersonik Savunma Önleme Çalışması projesinde MBDA diğer ortaklar adına Avrupa Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı ile anlaşmayı imzaladı. Konsept tasarım ve teknoloji geliştirme aşamasının 2026 yılına kadar süreceği, 2026 yılından sonra değerlendirme ve teknoloji gösterim aşamasının başlayacağı ve bu aşamanın 2029 – 2030 yıllarına kadar süreceği ifade edildi.
MBDA öncülüğünde 19 endüstriyel ortak
MBDA tarafından yapına açıklamada, Avrupa Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı ve MBDA arasındaki bu anlaşmanın ilgili silah mimarisiyle birlikte en uygun ve etkili hipersonik ve anti-balistik konseptin seçilmesini amaçlayan önemli bir kilometre taşını temsil ettiği belirtildi.
MBDA tarafından koordine edilen, 14 Avrupa ülkesinden 19 endüstriyel ortağı ve 20’den fazla alt yükleniciyi kapsayan Hipersonik Savunma Önleme Çalışması konsept tasarım aşaması ile proje ortakları aşağıdaki amaçlara ulaşmayı hedefliyor.
- Avrupa ve NATO yol haritalarını dikkate alarak operasyonel senaryoların ve silah sistemleri ara yüzünün tanımını toplamak ve uyumlu hale getirmek
- İlgili tüm ortakların bilgi ve uzmanlığına dayanarak her tehdidin ortak bir tanımını oluşturmak
- Silah sistemi gerekliliklerini ve tüm angajman zincirine entegrasyonu pekiştirmek
- Bir Değerlendirme Aşaması hazırlamak ve 2035 ufkunda hizmete girme tarihini hedeflemek için ilgili silah sistemi mimarisiyle birlikte Avrupa uluslarının ihtiyaçlarına en uygun hipersonik ve anti-balistik önleme konseptini seçin
- Bir sonraki program aşamasında hipersonik konseptin uygulanmasını sağlayacak teknolojileri olgunlaştırmak
- Gelecekteki hipersonik füze sistemlerini geliştirmek için endüstriyel ağ oluşturmak
MBDA sözcüsü tarafından gazetecilere yapılan açıklamada, Hipersonik Savunma Önleme Çalışması projesinin bir sonraki aşamada Teknik Hazırlık Seviyesi 6’ya (TRL-6) ulaşacağını ve olgunlaşmış tek bir konsept sunmak amacıyla farklı müdahale stratejileri ve silah sistemi ayak izleri ile ilgili çeşitli mimarileri değerlendireceğini söyledi.
Konsept aşamasında, Avrupa ülkelerinin gereksinimlerine en uygun hipersonik ve anti-balistik önleyici konsepti seçilecek ve ilgili silah sistemi mimarisiyle birlikte, 2035 civarında hizmete girme tarihi hedeflenerek bir değerlendirme ve teknoloji gösterim aşaması hazırlanacak.
ABD ve Japonya ortak hipersonik füze önleyicisi geliştirecek
ABD ve Japonya da geçtiğimiz günlerde hipersonik tehditleri etkisiz hale getirmek için tasarlanan hipersonik bir füze savunma sistemini birlikte geliştirmek üzere iş birliği anlaşması imzaladı.
ABD Füze Savunma Ajansı tarafından başlatılan Süzülme Aşaması Önleyicisi projesi ile hipersonik tehditlerin önlenmesi amaçlanıyor. Raytheon ve Northrop Grumman şirketlerinin yarıştığı projede ilk sistemlerin 2030’lu yılların ortasında operasyonel hale gelmesi öngörülüyor.
Geliştirilecek önleyici füzelerin AEGIS Savaş Yönetim Sistemi ve Aegis Balistik Füze Savunma sistemi donanımlı savaş gemilerinde bulunan dikey atış sistemlerinde ateşlenebilecek şekilde tasarlanacağı ve hipersonik tehditleri tespit, takip ve teşhis ederek müdahale edebilen güncellenmiş Baseline 9 AEGIS Savaş Yönetim sistemine ile entegre edileceği belirtiliyor.