Windows’un yeni işletim sisteminde devrim yaratan yenilikler!
Microsoft, yıllık Build geliştirici konferansı öncesinde Windows 11’e yapay zeka entegrasyonu planlarını açıkladı. Bu konferans, geliştiricilere yeni ürünler, yazılım güncellemeleri ve teknolojik yenilikleri tanıtmak için düzenlenen, teknik oturumlar, atölye çalışmaları ve canlı demolar içeren bir etkinliktir. Şirket bu bağlamda, yeni “Copilot+ PC” dizüstü bilgisayar serisini tanıttı. Bu bilgisayarlar, yapay zeka deneyimlerini güçlendirmek için özel Sinir İşleme Birimleri (NPU’lar) ile oluşturulmuş bir donanım ile geliyor. Ayrıca bu bilgisayarlar, en az 16 GB RAM ve SSD depolama ile birlikte piyasaya sürülüyor.
CoPilot+ PC’ler, Qualcomm’un Snapdragon X Elite ve Plus çiplerini kullanarak 15 saat web taraması ve 20 saat video oynatma süresi sunuyor. Intel ve AMD gibi çip üreticileri, Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ve Samsung gibi birçok üreticiyle işbirliği yaparak bu cihazlar için özel işlemciler geliştiriyor. Bu cihazlar, gelişmiş performans ve uzun pil ömrü sağlayarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.
Copilot+ PC’ler 999 dolardan başlayan fiyatlarla ön siparişe açıldı. Bununla birlikte yeni Surface Laptop ve Surface Pro modelleri de duyuruldu.
Surface Laptop, 13.8- veya 15-inç ekran seçenekleriyle gelirken, daha ince ekran çerçeveleri ve 22 saate kadar pil ömrü sunuyor. Surface Pro ise yeni OLED HDR ekranı, Wi-Fi 7 desteği ve yüzde 90 daha hızlı performansı ile dikkat çekiyor.
Windows 11’in yeni özelliklerinden “Recall”, kullanıcıların geçmişte eriştikleri uygulamaları ve dosyaları hatırlamalarına yardımcı oluyor. Recall, renkler ve görüntüler arasında ilişkiler kurarak, kullanıcıların doğal dilde arama yapmalarını sağlıyor. Microsoft, bu özelliğin çalışma prensibi ile ilgili tüm kullanıcı verilerinin yerel olarak saklandığını ve verilerinizin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmadığını belirtiyor.
Copilot’un sağladığı “Super Resolution” adlı yeni bir özellik de bu yeni uygulamalar arasında ön plana çıkıyor. Bu özellik, eski fotoğraflarınızın kalitelerini artırarak tekrar bilgisayarınıza kaydediyor. Ayrıca Copilot, kullanıcıların çizimlerine göre görüntüler oluşturabilen “Cocreator” özelliğini de sunuyor. “Live Captions with live translations” özelliği ise 40 dili destekleyerek, bilgisayarınızdaki geçen herhangi bir sesi anında kullanıcı tercihine göre farklı bir dile çevirebiliyor.
Tüm bu yenilikler, Windows işletim sistemi için geliştirilen ve üçüncü parti uygulamaların internet bağlantısı olmadan çalışabilmesini sağlayan bir altyapı olan Windows Copilot Runtime tarafından destekleniyor. TikTok’un sahibi ByteDance’in popüler video editörü CapCut, geliştirilen Windows Copilot Runtime’ı kullanarak yapay zeka özelliklerini CapCut uygulamasında da hızlandıracağını belirtiyor.