ABD’den büyük güvenlik uyarısı!
Mayıs ayında, Microsoft Corp. ve Birleşik Arap Emirlikleri yapay zeka firması G42, Kenya’da 1 milyar dolar harcamayı içeren projeler için bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma, ABD ve BAE hükümetlerinin katkılarıyla müzakere edildi ve ABD Başkanı Joe Biden ile Kenya Devlet Başkanı William Ruto’nun Washington’daki zirve toplantısına denk geldi. Kenya projesinin savunucuları, bu tür devlet-iş dünyası ortaklıklarının, ABD’nin Afrika ve Orta Asya’daki gelişmekte olan pazarlar olan Küresel Güney’de siyasi ve ekonomik nüfuzunu genişletmesine yardımcı olabileceğini öngörüyor. Microsoft ve G42, önümüzdeki yıllarda BAE’nin bölgesel bağlarını kullanarak birçok projede iş birliği yapmayı taahhüt ettikleri biliniyor.
Ancak Washington’da, Microsoft, G42 ve BAE hükümetine güvenmenin ulusal güvenliği tehlikeye atabileceği konusunda artan endişeler var. ABD yetkilileri bu iş birliğini onaylamazsa, firmalar ihtiyaç duydukları teknolojiyi elde edemeyecekler. İki şirketin ilişkisinin temel taşının, Biden yönetimi tarafından onaylanan, Microsoft’un BAE firmasına 1,5 milyar dolar yatırım yapması ve karşılığında G42’nin Çinli firmalarla olan bağlarını kesmesi anlaşması olduğu biliniyor. Pentagon yetkilileri, G42’nin Çin’den tamamen ayrılacağından şüphe duyuyorlar. Ayrıca, Microsoft’un son zamanlarda bir hükümet raporunda belirtilen kronik siber güvenlik başarısızlıkları, yabancı güçlerin hassas ABD ağlarına erişebileceği korkularını artırıyor.
Ayrıca yapay zeka veri merkezlerinde kullanılan Nvidia Corp.’un H100 çiplerinin Orta Doğu’ya gönderiminin onaylanıp onaylanmayacağı olarak gündeme geliyor. Biden yönetiminin, bölgesel bir strateji belirlerken, tüm Körfez bölgesine yüksek hacimli yapay zeka çip sevkiyatlarına lisans onaylarını yavaşlattığı biliniyor. Bu onayların verilip verilmeyeceği şu an belirsiz olsa da ABD yetkilileri önümüzdeki aylarda bir uzlaşmaya varmayı umuyor.
G42-Microsoft anlaşmasına karşı direnişin, ABD’nin yapay zeka gelişiminde küresel liderliğe yardımcı olma çabalarını engelleyebileceği düşünülüyor. ABD yetkilileri, Körfez ülkelerinin Pekin ile olan bağlarını koparmalarını sağlamak için Amerikan teknolojisine erişim vaadi sunarak onları ikna etmeyi umuyor. Microsoft’un Ulusal Güvenlik Konseyi ve Ticaret Bakanlığı ile yakından çalıştığını ve ABD ulusal güvenliğinin öncelikli olmaya devam edeceğini belirten Microsoft sözcüsü David Cuddy, bu durumun önemini vurguladı.
ABD hükümeti uzun süredir büyük iş dünyası ile ortaklaşa çalışarak Amerika’nın jeopolitik etkisini genişletmeye çalışıyor. Biden yönetimi de bu konuda farklı davranmayarak, yerel iş olanakları ve yatırım vaat eden bir dizi ekonomik koridoru savunuyor. Ancak bu çabalar, Çin’in gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarıyla kıyaslandığında henüz yeterli kalmıyor.
ABD’nin Çin’e karşı sahip olduğu en önemli avantaj şu anda bulut bilişim ve yapay zekayı destekleyen büyük dil modellerindeki belirgin liderlik olarak görülüyor. Ancak bu durumun, Washington’un bu teknolojiyi kullanma istekliliğine bağlı olarak değişebileceği düşünülüyor.
Microsoft’un G42 ile ortaklığı, Çinli firmalara karşı bir alternatif olarak görülse de, bu geçişin zaman alacağı öngörülüyor. ABD, 2022 yılında Çin’e gelişmiş çip ve yarı iletken ekipman satışını kısıtlayarak geçen yıl Körfez bölgesinin büyük bir kısmını bu çerçeveye eklemişti.
Microsoft’un, en hassas teknolojiyi sınırlı erişim alanına koyma, Nvidia çiplerinde bir “öldürme düğmesi” kullanma veya tüm operasyonu ABD’den uzaktan kontrol etme gibi stratejiler önerdiği biliniyor.