Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve Karakol Gemisi Projesi olarak başlatılan MİLGEM (Mili Gemi) Projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu modern savaş gemilerinin üretiminin azami yerlilik ile yurt içinde milli olarak üretilmesini hedeflemektedir.
MİLGEM Projesi için 15 Şubat 2000 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde proje başlangıç kararı alınmış ve 12 Mart 2004 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda teşkil edilen MİLGEM Proje Ofisi’nin kurulmasıyla da tasarım faaliyetlerine başlanmıştır.
MİLGEM Projesi’nin birinci gemisi olan TCG HEYBELİADA’nın inşasına Ocak 2007’de İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda başlanmış ve gemi 27 Eylül 2011 tarihinde hizmete girmiştir. TCG BÜYÜKADA 2013 yılında, TCG BURGAZADA 2018 yılında, TCG KINALIADA 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya başlamıştır.
MİLGEM Projesi’nde, ilk kez bir savaş gemisinin yerli olarak geliştirilen savaş sistemi (GENESİS) entegrasyonu da dahil olmak üzere tüm tasarım, entegrasyon ve analiz aşamaları tamamen milli olarak gerçekleştirilmektedir. Türk Deniz Kuvvetleri, MİLGEM Projesi gibi milli gemi inşa projeleri ile dağınık halde bulunan yerli/milli bilgi ve tecrübe birikiminin bir araya getirilmesini, çok sayıda yerli sanayi kuruluşları, üniversiteler ve bilimsel kurumları da yönlendirerek Türkiye’de yerli harp gemisi tasarım ve inşa kabiliyetinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi hedeflenmiştir.
SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ortaya koyduğu vizyon ve kararlı tutum ile gerçekleşen ve Türkiye’nin milli imkanlarının azami oranda kullanıldığı MiLGEM Projesi kapsamında, Türkiye’de ilk defa günümüz teknolojisine uygun, yüksek standartlara sahip, komplike bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu yerli sanayinin desteği ile milli imkanlar kullanılarak hayata geçirilmiştir.
MiLGEM Projesi’nde bugün gelinen durum itibarı ile gemi inşa ve donatımında kullanılan malzeme, cihaz ve sistemler değer olarak %70 oranında yerli sanayi imkânları ile karşılanırken, bu oran kalem bazında %80 dolaylarındadır. Küçük boyutlu alımlar için 212 firma ile çalışmalar yürütülerek, hizmet ve materyal tedariki konusunda özel sektör sanayicisi ile toplam 75 firma ile ana sözleşme yapılmış ve yaklaşık 9200 kalem malzeme tedarik edilmiştir.
MİLGEM Projesi kapsamında üretilen 4 adet ADA Sınıfı Korvetin ardından Türk Deniz Kuvvetlerinin istekleri doğrultusunda ADA Sınıfı Korvet tasarımı üzerinde yapılan geliştirmeler ve dizayn değişiklikleri ile İstif Sınıfı Fırkateyn üretimi projesi MİLGEM Projesi kapsamında başlatılmış, aynı zamanda yine MİLGEM ADA Sınıfı Korvet tasarımı üzerinden geliştirilen Ufuk Sınıfı Test ve Eğitim Gemisi ile Hisar Sınıf Açık Deniz Karakol Gemisi projelerine de başlanmıştır.
MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi
ADA Sınıfı Korvet projesinin tamamlanmasıyla projenin bir sonraki aşamasına geçildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın istekleri doğrultusunda MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerin boyu ve silah yükü artırılarak İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi başlatıldı.
İlk gemi olan TCG İstanbul’un inşa faaliyetleri 3 Temmuz 2017’de İstanbul Tersane Komutanlığı’nda gerçekleştirilen törenle başladı. 23 Ocak 2021 tarihinde denize indirilen geminin 22 Haziran 2022 tarihinde Liman kabul tecrübeleri aşamasına geçilmişti.
TCG İSTANBUL, 20 Haziran 2023 tarihinde bayrak çekme töreniyle ilk seyir tecrübesine çıkmış, 19 Ocak 2024 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerine teslimatı gerçekleşmiştir.
ADA Sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 13 metre uzatılmış olan İstif Sınıfı Fırkateynler, 3000 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 genişliğe sahiptir.
Milli fırkateyn yüksek yerlilik oranına sahip milli bir elektronik harp sistemi ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemini bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca geliştirilmiş silah, radar ve sensörler, muhabere ve seyir sistemleri ile ATMACA Gemisavar Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi, Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahiptir.